Στο Ευρωκοινοβούλιο η υπόθεση του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

 Στην επιτροπή Libe πάει η αναφορά 90 κατοίκων των Εξαρχείων για την καταστροφή της πλατείας.  

Ψηφίστηκε ομόφωνα την Δευτέρα 18 Μαρτίου, στην επιτροπή αναφορών της Ε.Ε. η αναφορά 90 κατοίκων Εξαρχείων σχετικά με τις παρανομίες, παρατυπίες και παραβάσεις που λαμβάνουν χώρα στην αθηναίική πλατεία με αφορμή την κατασκευή σταθμού μετρό. Η επιτροπή αποφάσισε η υπόθεση να παραμείνει ανοιχτή, παραπέμποντάς την στις αρμόδιες επιτροπές και μάλιστα στην επιτροπή Libe, επιτροπή για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.                       

90 κάτοικοι των Εξαρχείων κατέθεσαν στο ευρωπαϊκό όργανο αναφορά με «Παραβίασης όρων έγκρισης συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Ε.Ε., παραβίασης νομοθεσίας Ε.Ε.» και «παραβίασης της Χάρτας Δικαιωμάτων της Ε.Ε.», την οποία η επιτροπή αναφορών άκουσε  και αποφάσισε ομόφωνα να μείνει ανοιχτή προς διερεύνηση.

Η εκπρόσωπος των κατοίκων  μιλώντας στην επιτροπή, εξήγησε τις παρατυπίες και παρανομίες από την πλευρά της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως δεν έγινε καμία διαβούλευση. Πολλά μέλη της επιτροπής έδωσαν έμφαση και στην αστυνομική βία ενώ από την πλευρά της Ελλάδας τοποθετήθηκαν οι  κ. κ. Αρβανίτης, Κόκκαλης, Αλαβάνος.

Υπέρ του αιτήματος των κατοίκων Εξαρχείων να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση, τάχθηκε και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η ΝΔ.

Η αναφορά των κατοίκων, όπως αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», αναπτύσσεται στους εξής άξονες:

1) Απουσία διαβούλευσης και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων ομάδων και ατόμων (κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής), καθώς και αποκλεισμός από την πρόσβαση στην πληροφορία τόσο σε σχέση με τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του σταθμού όσο και με τα στάδια υλοποίησής του, γεγονός που «αποτελεί παραβίαση των ρητών οδηγιών της Ε.Ε. για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα»

2) Απουσία ενδελεχούς εξέτασης εναλλακτικών χωροθετήσεων

3) Απουσία εκπόνησης Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν από την έναρξη των πρόδρομων εργασιών, γεγονός που «παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και την οδηγία για εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»

4) Πλημμελής καταγραφή της υφιστάμενης βλάστησης και μηδενική μέριμνα για την αποκατάσταση της βλάστησης, ελλείψεις οι οποίες καθιστούν το έργο «αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία, παρόλο που στην αξιολόγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα καταγράφεται η μη επίτευξη δίκαιης και ισότιμης μετάβασης και η μη ανάλυση των κοινωνικών συνεπειών της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)»

5) Διαρκής παραβίαση του Χάρτη των Δικαιωμάτων της Ε.Ε., με κυριότερη την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς και στα προσωπικά δεδομένα, λόγω των επανειλημμένων περιστατικών αστυνομικής βίας (σωματικής, λεκτικής και σεξιστικής), της διαρκούς αστυνόμευσης των εκδηλώσεων στην πλατεία Εξαρχείων, της παρακώλυσης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι εξαιτίας της κατάλυσης του δημόσιου χώρου, καθώς και της ελεύθερης κυκλοφορίας και πρόσβασης στην πλατεία, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξακριβώσεων των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση.


                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση 




Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.