Ο ΕΦΚΑ απαντά στις αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για επιστροφή της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ. Τι συνιστά η ΑΔΕΔΥ


 

Με αφορμή την υποβολή αιτήσεων προς τις Τοπικές Διευθύνσεις του e -ΕΦΚΑ από μεγάλο πλήθος ενδιαφερομένων υπαλλήλων του Δημοσίου και Δημοσίων Φορέων, για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθείσας της ειδικής εισφοράς  ο e-ΕΦΚΑ  εξηγεί πως με τις σχετικές του 2011 καθιερώθηκε ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των  Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), πέραν των προβλεπόμενων, υπέρ του Ταμείου αυτού.

Η ειδική εισφορά υπολογιζόταν σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.

Με τις διατάξεις του 2022 καταργήθηκε, από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού και συγκεκριμένα από 25-11-2022, η ως παραπάνω ειδική εισφορά. 

Η καταργηθείσα εισφορά αποδιδόταν στο πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), για τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού και στον πρ. ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο πρ. Τ.Π.Δ.Υ.

Για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά υπολογιζόταν υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ορθώς και νομίμως διενεργείτο ο συνυπολογισμός και η απόδοση της ειδικής εισφοράς υπέρ Τ.Π.Δ.Υ. για τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2011, (ημερομηνία έναρξης καταβολής της ειδικής εισφοράς), μέχρι 25/11/2022, (ημερομηνία έναρξης του ν.4997/2022 και κατάργησης της ειδικής εισφοράς).

Μέχρι τον χρόνο έκδοσης του σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνεπεία του συστήματος καταβολής των μηνιαίων αποδοχών των μισθοδοτουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου και των Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών (προκαταβολικώς), έχει συνυπολογισθεί και αποδοθεί ειδική εισφορά για χρονικό διάστημα και μισθολογικές περιόδους πέραν της 25/11/2022.

Η ειδική εισφορά που συνυπολογίσθηκε και αποδόθηκε για διαστήματα πέραν της 25/11/2022, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στους δικαιούχους μέσω των εκκαθαριστών αποδοχών των οικείων Υπηρεσιών.

Για τη συνολική διαχείριση του θέματος που αφορά στην καταργηθείσα ειδική εισφορά, επίκειται προσεχώς η έκδοση σχετικής εγκυκλίου οδηγιών από την Γενική Δ/νση Εισφορών του e-ΕΦΚΑ.


Τι συνιστά η ΑΔΕΔΥ


                   ΑΔΕΔΥ



ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2

105 57 - ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 213 1616900

 Fax: 210 3246165

 

Αριθμ. Πρωτ.: 104

Προς:

1.  Γενικούς Συμβούλους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2.  Ομοσπονδίες-Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

3.  Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για την κράτηση 1% για το Τ.Π.Δ.Υ. και τα σενάρια που διακινούνται.»

 

Συνάδελφοι,

 

Με αφορμή τα «σενάρια» που διακινούνται σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση της κράτησης 1% που γινόταν από το 2011 μέχρι το 2022 για το Τ.Π.Δ.Υ. σας ενημερώνουμε για τα εξής:

 

1.          Η κράτηση του 1% που επιβλήθηκε με τον Ν.3986/2011 και καταργήθηκε με τον Ν.4997/2022 δεν ήταν ανταποδοτική, όπως προκύπτει και από την υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 576697/18-04-2024 Εγκύκλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α. την οποία και σας αποστέλλουμε.

2.          Η συζήτηση που γίνεται για διεκδίκηση του 1% μέσω αιτήσεων προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. υποκρύπτει τη δικαστική διεκδίκησή του, μέσω Δικηγορικών Γραφείων, με τα γνωστά αποτελέσματα.

3.          Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πίσω και από τη συγκεκριμένη αίτηση «κρύβονται» Δικηγορικά Γραφεία, που την επόμενη ημέρα, θα ακολουθήσουν το γνωστό δικαστικό δρόμο. Να κερδίζουν κάποια αγωγή πρωτόδικα και συνήθως σε κάποιο Ειρηνοδικείο για Ι.Δ.Α.Χ. υπαλλήλους (που εκδικάζονται πιο γρήγορα), να δημιουργούν «κλίμα» με διάφορα δημοσιεύματα, ώστε να ωθούν σε μαζικές δικαστικές αγωγές διεκδίκησης. Ταυτόχρονα, κατανοούμε όλοι ότι η κατάθεση ατομικών αιτήσεων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την επιστροφή αυτή δεν θα έχει καμία τύχη ούτε καν απάντησης, δεδομένου ότι αφορά το σύνολο σχεδόν των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


                                                      Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.