ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 30 χρόνια από το θάνατo του Γιώργου Γεννηματά

 

 

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ


«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ., σήμερα το πρωί». Με τη λιτή αυτή ανακοίνωση, λιτή όπως ακριβώς ήταν και η ζωή του, οι γιατροί του Γιώργου Γεννηματά ανακοίνωσαν το θάνατό του, πριν ακριβώς από 30 χρόνια στις 25 Απριλίου του 1994 σε ηλικία μόλις 55 ετών.

Ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε πολιτικός, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

Ένας οραματιστής πολιτικός στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ που άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο. .

Με το όνομα του Γιώργου Γεννηματά έχει συνδεθεί η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ψήφος στα 18, η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του Δημοκρατικού Στρατού, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

Αγαπήθηκε από εκατομμύρια Έλληνες γιατί εργάστηκε με αφοσίωση εντιμότητα και σεμνότητα, κατά γενική ομολογία .

«Αριστερή συνείδηση του κόμματος» τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του λόγω της προοδευτικής σκέψης που τον διέκρινε.  

                Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Γιώργο Γεννηματά 

Ο Γιώργος Γεννηματάς γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1939, στην Αθήνα και ακολούθησε σπουδές μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ανέπτυξε σημαντική φοιτητική συνδικαλιστική δράση, οργανώνοντας πολλές διαδηλώσεις για την Κύπρο.

Γιος του Θεόδωρου Γεννηματά, νομικού και οικονομολόγου από τη Μάνη και της Φωτεινής άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά το 1958.

Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, εναντιώθηκε στο καθεστώς μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Μηχανικών, η οποία έδρασε, κυρίως, πριν και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 1974-1978 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

Το 1975 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και το 1976 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος και επανεξελέγη το 1977 και το 1984.

Εργάστηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αγροτικής Τράπεζας μέχρι το 1981.

Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από το 1981 ως το 1984, Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 έως το 1987 και Υπουργός Εργασίας από το 1987 έως το 1989. 

Το 1981, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών, προώθησε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την ψήφο στα 18 και το νόμο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων.

Ω υπουργός Υγείας και οραματίστηκε το Εθνικό Συστήμα ς Υγείας (ΕΣΥ), έδωσε μάχες για καλύτερες συνθήκες περίθαλψης, για τον εκσυγχρονισμό στα νοσοκομεία και για να δημιουργηθούν κέντρα υγείας.

Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο 1989.

Ο Γιώργος Γεννηματάς

Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Α΄ Αθηνών και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

  Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος με τον Γιώργο Γεννηματά στην  ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Τιτάνια 22.02.1991 – Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Στις 13 Οκτωβρίου 1993, μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ανέλαβε τα δύο σημαντικότερα οικονομικά υπουργεία, αλλά στις 25 Φεβρουαρίου 1994 παραχώρησε, λόγω προβλημάτων υγείας, τη θέση του υπουργού Οικονομικών στον Αλέκο Παπαδόπουλο, διατηρώντας μόνο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

«Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω»

Τον Ιανουάριο του 1992, με αφορμή ένα κρυολόγημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει καρκίνο:

«Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω».

Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος με τον Γιώργο Γεννηματά στην  ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Τιτάνια 22.02.1991 – Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Τον Απρίλιο του 1992 υποβλήθηκε σε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη, το ίδιο διάστημα που η σύζυγός του υποβάλλονταν σε θεραπευτική αγωγή για την ίδια ασθένεια.

Λίγο πριν φύγει για τις ΗΠΑ, για δεύτερη φορά, αφού είχε διαπιστωθεί η μετάσταση, ο Γιώργος Γεννηματάς, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», είχε παραδεχτεί:

«Κάθε ημέρα λυγίζω και κάθε ημέρα παίρνω κουράγιο και σηκώνομαι όρθιος».

Όσο για το πού αντλούσε το κουράγιο υπογράμμισε: «Πίστευα και πιστεύω στον άνθρωπο, στις δυνατότητές του, και πίστευα και πιστεύω στην προσπάθεια» για να καταλήξει:

«Εγώ όσο υπάρχω θα προσπαθώ, και θα προσπαθώ να υπάρχω».

 

Ο Γιώργος Γεννηματάς πέθανε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου 1994, σε ηλικία 55 ετών. Η σύζυγός του Κάκια Βέργου είχε φύγει από τη ζωή έξι μήνες νωρίτερα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1993, σε ηλικία 54 ετών.

Μαζί από τα εφηβικά τους χρόνια απέκτησαν δύο κόρες, τη Φώφη και τη Μαίρη. Για να τιμηθεί το έργο του Γιώργου Γεννηματά στον τομέα της δημόσιας υγείας, πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα φέρουν το όνομά του.

Η Φώφη Γεννηματά για τη μάχη των γονιών της

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο, όμως έφυγε από τη ζωή στις 25.10.2021 σε ηλικία 56 ετών.

ο, έχασε τη μάχη και ακολούθησε τη μοίρα των γονιών της. 

Πληροφορίες από newsit.gr

 

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.