Ιστορικοί κινηματογράφοι εξαφανίζονται από την πόλη: O κινηματογράφος "ΠΑΛΑΣ" στο Παγκράτι γίνεται κατάστημα της Lidl

  • Το σινέ «Πτι-Παλαί» μεταμορφώνεται σε θεατρική σκηνή

Στις γειτονιές μας Βύρωνα και Παγκράτι οι κινηματογράφοι ήταν πάρα πολλοί. Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι καλοκαιρινοί (Αρκαδία, Λάουρα) ο δημοτικός κινηματογράφος Νέα Ελβετία που γίνονται ορισμένες προβολές από το δήμο Βύρωνα ενώ όλοι οι χειμερινοί -αν δεν κάνουμε λάθος- έκλεισαν. Λειτουργούν μόνο τα VILLAGE 5 CINEMAS Υμηττού 110 & Χρεμωνίδου, στο Παγκράτι.
 

Το σινε ¨ΠΑΛΑΣ" γίνεται Lidl

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές για τη δημιουργία καταστήματος σούπερ μάρκετ της εταιρείας Lidl Ελλάς στο κτίριο που στεγάζεται έως αυτή τη στιγμή ο ιστορικός κινηματογράφος "ΠΑΛΑΣ" στο κέντρο του Παγκρατίου και συγκεκριμένα στην οδό Υμηττού 109.

Οι κληρονόμοι του Ματθαίου Πόταγα -ο παλαιότερος αιθουσάρχης στον οποίο ανήκε το ακίνητο απεβίωσε προ τριετίας σε ηλικία 94 ετών- έχουν υπογράψει με την Lidl για να δημιουργηθεί κατάστημα σούπερ μάρκετ.


Φωτό Σπύρος Στάβερης- Πηγή lifo.gr

Ο Ματθαίος Πόταγας, "εργαζόμενος-διευθυντής-ιδιοκτήτης" και αεικίνητη ψυχή του κινηματογράφου, κοιτάει το ρολόι του. Ώρα για προβολή! Παλιά ήταν πίσω από τη μηχανή προβολής, ύστερα έμαθε να χειρίζεται και τα ψηφιακά μέσα και τα κατάφερνε μια χαρά.

Στη συνέχεια το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία των κληρονόμων του, οι οποίοι προχώρησαν στην προαναφερόμενη συμφωνία με τη Lidl Ελλάς. 

H τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το "Σινέ Παλάς" θεωρήθηκε από τους ανθρώπους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ιδανική για τη μετεγκατάσταση του υφιστάμενου καταστήματος, το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου. 

Το «ΠΑΛΑΣ» ιδρύθηκε το 1925

Ο κινηματογράφος "ΠΑΛΑΣ" λειτούργησε για πρώτη φορά το 1925, όταν ο πατέρας του Ματθαίου Πόταγα και τα δύο αδέρφια του, προχώρησαν στη λειτουργία της εν λόγω κινηματογραφικής αίθουσας. Χαρακτηρίζεται για την arc deco διακόσμηση, την οποία εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας του μεσοπολέμου, Βασίλειος Κασσάνδρας, ο οποίος το 1935 ανέλαβε να ανακατασκευάσει την αίθουσα. Ο Ματθαίος Πόταγας, γεννημένος το 1928 ήταν ο μακροβιότερος ιδιοκτήτης κινηματογραφικής αίθουσας στην Αθήνα από το 1953 όταν και ανέλαβε καθήκοντα στο "Παλάς” έως και το 2021, όταν έφυγε από τη ζωή. 

Λειτουργούσε τόσο ως χειμερινός όσο και ως θερινός κινηματογράφος στην ταράτσα του κτιρίου. 


Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του χειμερινού κινηματογράφου είχε διακοπεί καθ' ότι αντιμετώπιζε ζητήματα στατικότητας. 

Ο θερινός κινηματογράφος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος, μαζί με ακόμα 46 θερινούς κινηματογράφους και δύο κτίρια θερινών κινηματογράφων, με το ΦΕΚ 648/Δ της 25ης Ιουλίου του 1997. 

Η αίθουσα του θερινού κινηματογράφου, τα τελευταία χρόνια τελούσε υπό τη διαχείριση της εταιρείας White Screen, του Μιχάλη Ζέη, επικεφαλής του επίσης ιστορικού κινηματογράφου "Τριανόν”, της οδού Κοδριγκτώνος.


 

Η εταιρεία λειτούργησε το χώρο του θερινού κινηματογράφου κατά τις περιόδους 2021 και 2022, ενώ το 2023 παρέμεινε κλειστή δεδομένης της παλαιότητας του κτιρίου και των πολεοδομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε.


Το ΣΙΝΕ «Πτι-Παλαί» μεταμορφώνεται σε θεατρική σκηνή 

 

Την δική του περιπέτεια έχει το "ΣΙΝΕ ΠΤΙ - ΠΑΛΑΙ" στο Παγκράτι. Άνοιξε για πρώτη φορά πάντα με καλές καλλιτεχνικές και εμπορικές ταινίες τον Φεβρουάριο του 1963, στην οδό Βασ. Γεωργίου και Ριζάρη 24 Παγκράτι. Έκλεισε τα χρόνια της πανδημίας, όπως και άλλοι χειμερινοί κινηματογράφοι. 

Οι νέοι διαχειριστές του δημοφιλούς κινηματογράφου «Πτι-Παλαί» -αδελφοί Στεργιάκη, το όνομα των οποίων έχει ταυτιστεί με μία ιστορική αίθουσα του κέντρου, το «Άστυ» καθώς και με την εταιρεία διανομής «ama films»- προανήγγειλαν την επανέναρξη της λειτουργίας του, ως θεατρική σκηνή πλέον. Ήδη οι εργασίες συνεχίζονται και σύντομα θα είναι κοντά μας. Ευτυχώς ο χώρος αυτός διαμορφώνεται και θα παραμείνει χώρος πολιτισμού και δεν διαμορφωθεί σε ένα ακόμα χώρο εμπορίου.

…..

Είναι αλήθεια ότι οι καιροί αλλάζουν, η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία, η οικονομική δυσπραγία, έπαιξαν και παίζουν αποφασιστικό ρόλο, ώστε το κοινό του σινεμά να αναγκάζεται να αλλάζει, να κάνει άλλες επιλογές.

Όταν υπάρχει η ευκολία στο σπίτι και οι μεγάλες οθόνες, που αρκετοί αγόρασαν για να αντέξουν στην καραντίνα, αρκετοί νιώθουν πως δεν χρειάζεται η σκοτεινή αίθουσα, ως ιδέα, ως τρόπος ψυχαγωγίας.

Το κλείσιμο όμως ενός κινηματογράφου είναι πάντα μία οδυνηρή απώλεια για κάθε πόλη, για κάθε συνοικία.

Στην περιοχή μας άλλος ένας κινηματογράφος κλείνει και μετατρέπεται σε σούπερ μάρκετ. Με αυτό τον τρόπο πέφτει η αυλαία του ιστορικού κινηματογράφου «ΣΙΝΕ ΠΑΛΑΣ» στην Υμηττού στο Παγκράτι. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από όλη την Αθήνα έχουν παρακολουθήσει αξιόλογες ταινίες.

Το ¨ΠΑΛΑΣ¨ αποτέλεσε για δεκαετίες τόπο συνάντησης των φίλων του κινηματογράφου.

Δυστυχώς όμως και στην περίπτωση του «ΠΑΛΑΣ» η πολιτεία είναι αδιάφορη για την πολιτιστική ιστορική κληρονομιά της χώρας μας, που σιγά - σιγά χάνεται.

Ευτυχώς το «Πτι-Παλαί» μεταμορφώνεται από τους νέους ιδιοκτήτες επιχειρηματίες σε θεατρική σκηνή και θα διασωθεί.

Είναι αναγκαία μία συνολικότερη θεσμική παρέμβαση, μία θεσμική βούληση προστασίας των αιθουσών, μέσα από την ανακήρυξη διατηρητέας χρήσης των χειμερινών κινηματογραφων (αντίστοιχα με το νόμο της Μερκούρη που έσωσε τα θερινά σινεμά). 

Οι ευθύνες της υπουργού πολιτισμού και της κυβέρνησης είναι μεγάλες.

Κρίμα!  

Ρωγμή στην Ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.