«Πικρός» και ο καφές: Έρχονται αυξήσεις έως 15% στις τιμές
Επιστρέφουν στην κατανάλωση καφέ εντός σπιτιού οι καταναλωτές
Έρχονται αυξήσεις έως 15% στις τιμές στον κλάδο
του καφέ, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις στο χρηματιστήριο
εμπορευμάτων, αλλά και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πιέζουν τις
επιχειρήσεις στον κλάδο.
Η αύξηση αυτή αναμένεται να μετακυλήσει στον καταναλωτή
για αυτό πολλοί καταναλωτές αλλάζουν συνήθεις και αναγκάζονται να επιστρέφουν στην
κατανάλωση καφέ εντός σπιτιού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής ένωσης Καφέ κ. Τάσο Γιάγκογλου, η τελευταία ανατίμηση στα ράφια του σούπερ μάρκετ ήταν το 2022, «Αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία θα υπάρξουν ανατιμήσεις ανάλογα με το επίπεδο τιμών που θα αναγκαστεί να αγοράσει μία επιχείρηση. Οι αυξήσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ, θα είναι μεταξύ 5% έως και 15%» ανέφερε.
Ο κ. Τάσος Γιάγκογλου, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της τιμής στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%», ανέφερε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.
Ο ΕΦΚ κατανάλωσης ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά́ κιλό́ στον πράσινο (ωμό) καφέ, 3 ευρώ́ είναι στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ́ και 4 ευρώ είναι στον στιγμιαίο.
Από το 2017 έως και το 2023 συνελέγησαν στα κρατικά́ ταμεία συνολικά́ 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Ειδικό́ Φόρο Κατανάλωσης, τη στιγμή που ο αρχικός προϋπολογισμός του μέτρου ήταν 70 εκατομμύρια ευρώ. Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκαν 90 αντί́ για 70 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός και από τότε βαίνει ανοδικά́ ο συγκεκριμένος αριθμός έως και το 2023 όπου έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου προπληρώνουν τον Ειδικό́ Φόρο Κατανάλωσης.
Η κατανάλωση του καφέ στην Ελλάδα
Περίπου 40.000 τόνοι καφέ καταναλώνονται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα συνολικά́.
Η κατανάλωση του καφέ έχει αυξηθεί́ περίπου 4% με
5% μετά την πανδημία. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 είναι 1,6% αυξημένη σε
όγκο στα σούπερ μάρκετ σε αντίστοιχο τετράμηνο του 2023.
Οι ποσότητες που διακινούνται παράνομα στην
Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 10% έως και 15% με βάση της εκτιμήσεις της
αγοράς.
Προσέγγιση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είναι, μέρος των ετήσιων εσόδων που εισπράττονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, να διατίθενται για την καταπολέμηση της παράνομης κατανάλωσης καφέ. Οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου καφέ εισάγονται από τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Η κατανάλωση έχει αυξηθεί περίπου 4% με 5% μετά την πανδημία, ενώ αυτή τη στιγμή η αναλογία κατανάλωσης είναι 60% εντός σπιτιού και 40% εκτός σπιτιού.
Είχε παρατηρηθεί τον Φεβρουάριο του 2023 η μετατόπιση της κατανάλωσης του καφέ από την εκτός σπιτιού κατανάλωση στην εντός κατανάλωση, με το 81% της κατανάλωσης να πραγματοποιείται εντός σπιτιού και το υπόλοιπο 19% εκτός σπιτιού ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και της πληθωριστικής κρίσης που ακολούθησε.
Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ - Πρώτος ο ελληνικός
Σε ό,τι αφορά́ τον επιμερισμό́ της κατανάλωσης στο οργανωμένο
λιανεμπόριο σε όγκο πρώτος σε ποσότητες είναι ο ελληνικός καφές με
ποσοστό́ 50%, ενώ σε αξία καταλαμβάνει μερίδιο 30%.
Ακολουθεί ο στιγμιαίος με ποσοστό́ 18% σε όγκο και σε
αξία 30%, o εσπρέσο με 15% σε όγκο και 25% σε αξία, ο φίλτρου
έχει μερίδιο 17% σε όγκο και 13% σε αξία. Ενω η κάψουλα από τη συνολική́ κατανάλωση
του εσπρέσο έχει μερίδιο 50% σε όγκο και σε αξία 71%.
Το σύνολο της αγοράς στα σούπερ μάρκετ ανέρχεται στα 340.000.000 ευρώ ετησιοποιημένα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 με αύξηση 3,2% σε αξία σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2023. Ο τζίρος από τις πωλήσεις κάψουλας καφέ στα σούπερ μάρκετ υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο όγκος κατανάλωσης αυξήθηκε στην ίδια περίοδο κατά 1,6%.
Τα στοιχεία αφορούν το οργανωμένο λιανεμπόριο,
συμπεριλαμβανομένης της Lidl Ελλάς.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Ρωγμή στην ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια