Τσουβάλιασαν 19χρονη διαδηλώτρια σε πορεία διαμαρτυρίας για τον Στρέφη

Αναδημοσίευση
φωτό αρχείου από Dreamstime.com
της Εύας Παπαδοπούλου

Η αστυνομοκρατία και η αυστηρότητα του νέου Ποινικού Κώδικα σε όλο τους το μεγαλείο

Το αυστηρότατο πρόσωπο του νέου Ποινικού Κώδικα που βρίσκεται πλέον σε εφαρμογή και ενισχύει τους δικαστές με πρωτοφανή εργαλεία αυθαιρεσίας έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί αντιδράσεις και όχι άδικα: εξαντλητικοί περιοριστικοί όροι, έκτιση ποινών για πλημμελήματα, περισσότερη φυλακή και εν τέλει κακοδικίες στο όνομα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης. Τελευταία περίπτωση αυτή μιας 19χρονης φοιτήτριας που συνελήφθη το Σάββατο σε πορεία κατά της καταστολής στα Εξάρχεια, φορτώθηκε μια σειρά από πλημμελήματα (άρνηση δακτυλοσκόπησης, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης), κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ και δικάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου χθες το απόγευμα.

Αν και η δίκη δεν ολοκληρώθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί στο τέλος του μήνα, η διαδηλώτρια δικάζεται από μονομελές δικαστήριο, αντί για τριμελές που θα χειριζόταν την υπόθεσή της πριν από τις πρόσφατες αλλαγές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτή είναι μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που λειτουργούν επιβαρυντικά για κάθε κατηγορούμενο, ο οποίος στηρίζεται στην κρίση ενός μόνο δικαστή αντί για μια πολυπρόσωπη σύνθεση.

Μια άλλη μεταρρύθμιση που επιφυλάσσει ιδιαίτερη αυστηρότητα στους κατηγορούμενους είναι πως πλέον περιορίζεται η δυνατότητα αναβολών για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Στην προκειμένη περίπτωση η διαδηλώτρια δικάστηκε κανονικά, χωρίς να ζητήσει αναβολή, αφού αν το δικαστήριο ανέβαλλε θα είχε τη δυνατότητα να διατάξει και την παράταση της κράτησής της.

Η φοιτήτρια ήταν ανάμεσα στους δεκάδες διαδηλωτές που το Σάββατο συμμετείχαν σε πορεία στα Εξάρχεια ως αντίδραση στην εντεινόμενη αστυνομική καταστολή στη γειτονιά και την κατάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του Λόφου Στρέφη. Σύντομα η πορεία χτυπήθηκε και διαλύθηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ που από νωρίς το απόγευμα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους των Εξαρχείων. Μαζί με τη 19χρονη διαδηλώτρια προσήχθησαν και δύο θαμώνες παραπλήσιων μαγαζιών που δέχθηκαν το μένος των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν δείξει από νωρίς τις προθέσεις τους. Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη πραγματοποιούσε το απόγευμα προγραμματισμένη εκδήλωση στο θεατράκι του λόφου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χωρίς λόγο, διμοιρίες ΔΡΑΣΗ και ΥΜΕΤ μαζί με ένα περιπολικό απέτρεψαν τον κόσμο να προσεγγίσει το θεατράκι. Οι αστυνομικοί προέβαλαν τον ισχυρισμό πως η εκδήλωση «δεν είχε την άδεια του Δήμου Αθηναίων», ενώ όταν ο επικεφαλής ρωτήθηκε από τους παρευρισκόμενους αν υπήρχε εντολή της δημοτικής αρχής να σταματήσουν την εκδήλωση ή κάποια σχετική απαγόρευση, δεν έδωσε απάντηση. Η «Εφ.Συν.» απηύθυνε σχετική ερώτηση στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος απάντησε πως δεν έδωσε καμία εντολή στην αστυνομία να εκκενώσει το θεατράκι, ενώ δήλωσε πως αγνοεί τους ισχυρισμούς των αστυνομικών περί «αδειών» για την πραγματοποίηση εκδήλωσης.

Της πορείας είχε προηγηθεί κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν περίπου 100 αλληλέγγυοι έξω από τη νέα κατάληψη του «Εξωστρεφή», με πανό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της καταστολής. «Την Κυριακή, τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τις ανακοινώσεις της ΓΑΔΑ και του κρατικά ελεγχόμενου ΑΠΕ-ΜΠΕ που βρήκε πολύ σημαντικό το να ασχοληθεί με μια πορεία γειτονιάς, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα και χαϊδεύοντας τα αυτιά του ακροδεξιού κοινού που προσπαθεί απεγνωσμένα να προσεταιριστεί η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας -τι άλλο;- τη δήθεν πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια» σχολίασε η Ανοιχτή Συνέλευση σε ανακοίνωσή της.

Η... πατέντα Φλωρίδη στο μικροσκόπιο της «Εναλλακτικής Παρέμβασης» δικηγόρων

Παρατηρητήριο εφαρμογής των νέων Ποινικών Κωδίκων ετοιμάζει η παράταξη των δικηγόρων «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή» για να αναδείξει τις συνέπειες των ποινικών μεταρρυθμίσεων με τη σφραγίδα Φλωρίδη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταγραφή των εξελίξεων στο πεδίο των δικαστηρίων και πώς η εφαρμογή των νέων διατάξεων επηρεάζει την ποιότητα της δικαιοσύνης στην πράξη. «Σε μια σπάνια περίπτωση ομόνοιας, ο νομικός κόσμος της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Νομικές Σχολές, είτε με συλλογικές αποφάσεις είτε με παρεμβάσεις καθηγητών τους, καθώς και μέλη του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος στηλίτευσαν τον αναχρονιστικό τιμωρητισμό και τον ποινικό λαϊκισμό των νέων ρυθμίσεων, που εισήχθησαν χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς τις εγγυήσεις καλής νομοθέτησης ενός τόσο κρίσιμου νομοθετικού πλαισίου όπως είναι οι Ποινικοί Κώδικες», σημειώνει η Εναλλακτική Παρέμβαση.

Και υπογραμμίζει πως σκοπός είναι «να δυναμώσουμε την απαίτηση για κατάργηση των επίμαχων διατάξεων και για συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα αξιοποιήσει τα πορίσματα του επιστημονικού διαλόγου για το ποινικό δίκαιο και την περιφρούρηση του εγγυητικού και φιλελεύθερου χαρακτήρα του».

Από efsyn.gr - 14/5/2024
Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.