ΒΥΡΩΝΑΣ: Γονείς του 1ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού ζητούν από το δήμο να μην σταματήσει η λειτουργία του σχολικού λεωφορείου

  • Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, Δευτέρα 17/6/2024, ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου 


Το αίτημα των γονέων

ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΘΕΜΑ: Να αντικατασταθεί άμεσα το σχολικό λεωφορείο που αποσύρεται και να μην σταματήσει η λειτουργία του σχολικού λεωφορείου του 1ου παιδικού σταθμού.

 Προς: Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα

Κοιν.: Δήμαρχο Βύρωνα

- Αντιδήμαρχο Βρεφικών Παιδικών Σταθμών

- Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από Σεπτέμβρη ο 1ος παιδικός σταθμός του δήμου δεν θα έχει σχολικό λεωφορείο! Ο λόγος; Το σχολικό που εξυπηρετεί τον 7ο σταθμό στον Καρέα, το οποίο είναι παλιό (συμπληρώνει 25ετία) και με πολλά προβλήματα, θα αποσυρθεί (όπως άλλωστε επιβάλλεται και όπως εδώ και πολύ καιρό ζητούν γονείς και εργαζόμενοι του Δήμου) και η λύση που βρήκε η δημοτική αρχή είναι να αντικατασταθεί από το σχολικό του 1ου και ο 1ος να μείνει χωρίς λεωφορείο!

Μάλιστα, η «ενημέρωση» έγινε κατά τη διάρκεια των εγγραφών για την επόμενη σχολική χρονιά και όχι με επίσημο τρόπο από τον Δήμο αλλά «πάνω στην κουβέντα» ή μετά από πρωτοβουλία κάποιων γονιών να πάρουν τηλέφωνο στο Δήμο και να ζητήσουν διευκρινίσεις για το θέμα.

Η δικαιολογία είναι ότι ένας παιδικός σταθμός που βρίσκεται μέσα στην πόλη μπορεί να εξυπηρετείται χωρίς σχολικό, ότι άλλοι δήμοι δεν έχουν καθόλου σχολικά και ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να πάρει άλλο.

Με αυτή την εξέλιξη αναστατώνεται η καθημερινότητα και ο προγραμματισμός δεκάδων γονιών που βασίζονται στην ύπαρξη σχολικού λεωφορείου για να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Το σχολικό καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες, εξυπηρετεί περίπου 40 παιδιά με δύο δρομολόγια το πρωί και δύο το μεσημέρι. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο σταθμός δεν βρίσκεται σε κεντρικό σημείο αλλά στα όρια του δήμου και εξυπηρετεί παιδιά από διάφορες περιοχές της πόλης. Το να έχει ένας παιδικός σταθμός σχολικό λεωφορείο (και μάλιστα σύγχρονο και ασφαλές) για να μετακινούνται τα παιδιά είναι κάτι που στις μέρες μας, με τις συνθήκες ζωής και εργασίας των γονιών, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά σύγχρονη ανάγκη.

Πόσο μάλλον που τα δύο σχολικά λεωφορεία χρησιμοποιούνται από όλους τους παιδικούς σταθμούς του δήμου για εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία κτλ, και η κατάργηση του ενός από τα δύο θα έχει σίγουρα επιπτώσεις σε αυτές τις απαραίτητες δραστηριότητες για τα παιδιά μας.

Είναι εξωφρενικό ότι ο δήμος (ανεξάρτητα από το ποιος είναι δημοτική αρχή, όπως αποδεικνύεται…) ξοδεύει χιλιάδες ευρώ σε προγράμματα τύπου «έξυπνη πόλη», ή ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζονται για να καλύψει πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας, όπως είναι τα σχολικά λεωφορεία, ή η ασφάλεια των σχολικών κτηρίων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προμηθευτεί δεύτερο σχολικό λεωφορείο και να μη διακοπεί η χρήση του σχολικού του 1ου σταθμού.

Δεν συμβιβαζόμαστε με λύσεις – ημίμετρα, απαιτούμε την εξασφάλιση δεύτερου λεωφορείου το οποίο να πληροί τις προδιαγραφές που προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη μετακίνηση παιδιών άμεσα, πριν ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών μεταφορά των παιδιών μας, να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη κατάσταση με το παλιό λεωφορείο του 7 ου με τις ακατάλληλες ζώνες ασφαλείας, χωρίς κλιματισμό κ.α. που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Συνάντηση με τη δημοτική αρχή προκειμένου να ενημερωθούμε επίσημα για το θέμα.
  • Να έρθει το θέμα του σχολικού λεωφορείου προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με βάση τα αιτήματά μας πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κατατίθεται ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών (46) για το αίτημα εισαγωγής του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Γονείς από τον 1ο παιδικό σταθμό Δ. Βύρωνα

3/6/2024

 .......

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το σωματείο των εργαζομένων στο δήμο έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της απόσυρσης και αντικατάστασης του συγκεκριμένου σχολικού λεωφορείου, λόγο ακαταλληλότητας. Και δεν μπορεί η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα.

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί χρειάζεται να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά της πόλης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται τα βρέφη και τα νήπια μακριά από τον τόπο διαμονής τους, για πολλούς λόγους.

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα αυτά, παρόλο ότι τίθενται χρόνια τώρα από τους εργαζομένους, - από το 2001-2003 που πέρασαν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί στην ευθύνη των δήμων- δεν αντιμετωπίζονται από τις δημοτικές αρχές.

Έχουμε δημοτικούς σταθμούς (όπως ο 2ος βρεφικός) που στεγάζονται σε κτήρια που δεν είναι κατάλληλα.

Για να δούμε, η νέα δημοτική αρχή θα συνεχίσει την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασής ή θα κάνει βήματα προς τα μπρος, για να βελτιώνεται η ζωή όλων όσων ζούμε σε αυτή την πόλη.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.