Μια... τρομοκράτισσα με όπλο μια σημαία
Φωτογραφία της Μόνα Χαν από τον τερματισμό του Μαραθωνίου της Αθήνας τον περασμένο Νοέμβριο στο Καλλιμάρμαρο
του Δημήτρη Αγγελίδη
Σε μια απίστευτη περιπέτεια υποβλήθηκε η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης του Πακιστάν, Μόνα Χαν, από τις ελληνικές αρχές, καθώς κατά τη διάρκεια αναρρίχησής της στον Όλυμπο –στο πλαίσιο αθλητικής επίσκεψης με διεθνές γκρουπ, με όλα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα– αστυνομικοί βρήκαν στην τσάντα της μια πακιστανική σημαία ● Ύστερα από πολύωρη ανάκριση της ανακοινώθηκε πως θεωρείται... επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια και θα απελαθεί είτε με το καλό είτε με τη βία!
Η Μόνα Χαν, παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης του Πακιστάν, δημοσιογράφος και άνθρωπος των σπορ, έμαθε ότι θεωρείται επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και ότι είναι ανεπιθύμητη στη χώρα μας με τρόπο ομολογουμένως ανορθόδοξο.
Κανείς δεν τη σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Αθήνας όπου έφτασε μαζί με τον γιο της στις 22 Μαΐου. Το ίδιο ανενόχλητη είχε φτάσει στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συμμετείχε στον 40ό Μαραθώνιο της Αθήνας και τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο τυλιγμένη με τη σημαία του Πακιστάν, όπως δείχνει η ανάρτησή της τότε στο Χ.
Η Μόνα Χαν στην Ελλάδα (φωτογραφία από τον λογαριασμό της στο Χ)
Αυτή τη φορά, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Δύο μέρες αφού είχε φτάσει στην Αθήνα, στις 24 Μαΐου, η Χαν βρισκόταν στην Κατερίνη για να συμμετάσχει σε ομαδική αναρρίχηση στον Ολυμπο μαζί με ένα διεθνές γκρουπ, όπως ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού της στην Ελλάδα. Γύρω στις 2 το μεσημέρι, στο τελευταίο σημείο ελέγχου πριν από το ανέβασμα, η αστυνομία ζήτησε τα διαβατήρια του γκρουπ. «Οταν είδαν ότι ήμουν από το Πακιστάν, μου πήραν το διαβατήριο και είπαν στον οδηγό του γκρουπ ότι πρέπει να τους ακολουθήσω», λέει η ίδια.
H κράτηση της Μόνα Χαν έγινε έκτακτη είδηση μεταξύ άλλων στον πακιστανικό τηλεοπτικό σταθμό Aaj, που δημοσιοποίησε φωτογραφίες από προηγούμενες επισκέψεις της στη χώρα μας όπως αυτή από τον τερματισμό του Μαραθωνίου της Αθήνας τον περασμένο Νοέμβριο
Η περιπέτειά της αποτέλεσε έκτακτη είδηση στην πακιστανική τηλεόραση και έγινε viral στα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ερωτήματα για την ευκολία με την οποία η ΕΛ.ΑΣ. στερεί βασικά δικαιώματα ακόμη και διάσημων επισκεπτών.
«Στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για τυπικό έλεγχο», διηγείται, «ωστόσο οι εκφράσεις τους και η γλώσσα του σώματος με έκαναν να καταλάβω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. [...] Η αστυνομία μού έκανε σωματικό έλεγχο και έψαξε τα πράγματά μου και βρήκε μια πακιστανική σημαία. Με ρώτησαν γιατί την είχα μαζί μου. Τους είπα ότι την είχα γιατί εκπροσωπούσα τη χώρα μου στην αναρρίχηση[...] Υστερα από πολλές ώρες ανάκριση, με μετέφεραν σε άλλο αστυνομικό τμήμα. Είχα βίζα σε ισχύ, και όμως μου φέρθηκαν σαν να ήμουν ύποπτη.
»Με ανέκριναν για τους σκοπούς του ταξιδιού μου, για τον γιο μου, για τα πράγματά μου. Βρήκαν τυπωμένη μια ισλαμική προσευχή μαζί με τη σημαία, γεγονός που οδήγησε σε επιπλέον ερωτήσεις. Στις 7 το απόγευμα δεν είχαν βρει τίποτα παράνομο, αλλά συνέχισαν να με κρατούν. Οι αστυνομικοί έδειχναν σε σύγχυση, σαν να μην μπορούν να βρουν έναν λόγο να με κρατήσουν. Αργότερα, μου είπαν ότι με συλλαμβάνουν επειδή βρισκόμουν στον κατάλογο των προσώπων που είναι επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια».
Της έδωσαν να υπογράψει έγγραφα στα ελληνικά, κάτι που αρνήθηκε, της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες και πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο. Το επόμενο πρωί, την επισκέφτηκαν εκπρόσωποι της πακιστανικής πρεσβείας, μίλησε με δικηγόρους και ενημερώθηκε για τις δύο εναλλακτικές που είχε μπροστά της: είτε να απελαθεί διά της βίας είτε να φύγει με τη θέλησή της από τη χώρα μέσα σε είκοσι μέρες, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση το όνομά της θα παρέμενε στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων και ότι θα της απαγορευόταν η είσοδος στην Ελλάδα για πέντε χρόνια.
Τον λόγο που θεωρείται επικίνδυνη για την Ελλάδα δεν τον έμαθε ούτε η ίδια ούτε άλλος κανείς. Η ΕΛ.ΑΣ. καλύπτεται από πλήρες απόρρητο ως προς τη συγκρότηση της λίστας των επικίνδυνων για την εθνική ασφάλεια προσώπων και δεν υποχρεούται να αποκαλύψει τους λόγους ούτε στη Δικαιοσύνη. Κάτι ανάλογο έχουμε δει στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Στην περίπτωση της Πακιστανής δημοσιογράφου προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι χρήστης της πλατφόρμας Χ με το ψευδώνυμο «σταυροφόρος», έχοντας εμφανώς εσωτερική πληροφόρηση από την ΕΛ.ΑΣ., ανέλαβε να δικαιολογήσει τις ενέργειες της αστυνομίας, αναδημοσιεύοντας φωτογραφίες και αναρτήσεις από τον δημόσιο λογαριασμό της Μόνα Χαν σε δημοσιογραφικές επισκέψεις στην Τουρκία ή να κρατά την πακιστανική ή την τουρκική σημαία. Φαίνεται πως αρκούν αυτά τα στοιχεία για να θεωρηθεί κάποιος επικίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια, κίνδυνος που έγινε αντιληπτός σε έναν τυχαίο έλεγχο όπου βρέθηκε στην τσάντα της ελεγχόμενης η πακιστανική σημαία.
«Οι ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απολύτως αναιτιολόγητες και αυθαίρετες. Το συνολικό προφίλ της Μόνα Χαν δεν συνάδει με το προφίλ κάποιου που αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», επισημαίνει ο δικηγόρος Βασίλειος Παπαδόπουλος, που την εκπροσωπεί νομικά.
«Ας μην αφήσουμε άλλο την κανονικοποίηση της ισλαμοφοβίας να φτάνει σε ακρότητες αυτού του επιπέδου. Να δοθεί πίσω το δικαίωμα στη Μόνα Χαν να επισκέπτεται την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, με το παιδί της και τη βίζα που διαθέτει», υπογραμμίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.
Ανάρτηση της Μόνα Χαν στο Χ (1η Iουνίου). «Όντας στη λίστα Εθνικής Ασφάλειας, με πενταετή απαγόρευση και διαταγή να φύγω από την Ελλάδα σε 20 μέρες, θέλω να πω ότι δεν είμαι τρομοκράτης. Είμαι μητέρα, δημοσιογράφος, αθλήτρια και γυναίκα με εμπιστοσύνη. Είμαι Πακιστανή. Το ξέρω ότι δεν είμαι ασφαλής στη χώρα σας. Θα πω την αλήθεια πριν φύγω!»
«Καθώς ετοιμάζομαι να φύγω από την Ελλάδα, κουβαλάω μαζί μου την αίσθηση του καθήκοντος να αγωνιστώ για τη δικαιοσύνη, όχι μόνο για μένα αλλά και για όλους τους Πακιστανούς που μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις στο εξωτερικό. Η εμπειρία μου υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό μεταξύ των εθνών. Παραμένω αισιόδοξη ότι με συνεχείς προσπάθειες μπορούμε να οικοδομήσουμε ισχυρότερες, πιο θετικές σχέσεις, που ξεπερνούν τα σύνορα και τις προκαταλήψεις», σημειώνει η ίδια.
Αναδημοσίευση από efsyn.gr - 4/6/24
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια