Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Δήμο Καισαριανής. Συμβασιούχος έχασε το δάκτυλο του

 Σοκαρισμένοι είναι οι υπάλληλοι της καθαριότητας και του πρασίνου στον Δήμο Καισαριανής, με το εργατικό ατύχημα που συνέβη σε συμβασιούχο εργαζόμενο χθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο συμβασιούχο εργαζόμενο προτάθηκε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού να συμμετέχει ως εργάτης -πλήρωμα προσωπικού στο φορτηγό με την αρπάγει χωρίς όμως να γνωρίζει την λειτουργεία. Την Τετάρτη 5/6  ο συμβασιούχος εργαζόμενος την ώρα της δουλειάς  έχασε το δάκτυλό του, παρά τις προσπάθειες των γιατρών. 

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα εξ αιτίας της έλλειψης  προσωπικού στους ΟΤΑ και μάλιστα σε έναν δήμο που αρκετές φορές η δημοτική αρχή (Λαϊκή Συσπείρωση) όταν ήταν στην αντιπολίτευση σήκωνε τους τόνους υπερασπιζόμενοι τα εργατικά δικαιώματα.

                                                               Φωτο: αρχείου 

Και αυτό το εργατικό ατύχημα δεν έγινε την κακιά στιγμή όπως θα μας πουν άλλη μια φορά, για να δικαιολογηθούν οι αρμόδιοι. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται εδώ και 14 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές και έχουν  υποστελεχωθεί όλες οι υπηρεσίες. 

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται, συμβασιούχοι προσλαμβάνονται με προγράμματα επιδοτούμενα από κονδύλια του ΕΣΠΑ που ελάχιστα έως καθόλου κοστίζουν στους Δήμους εργοδότες και ανακυκλώνουν τους συμβασιούχους ως αναλώσιμα υλικά.  Έλα εσύ, θα φύγεις και θα έρθει ο επόμενος.

Στο δήμο Καισαριανής όπως και σε όλους τους δήμους, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Τους εργαζόμενους και πρωτίστως τους συμβασιούχους τους χρησιμοποιούν σαν πολυεργαλεία για κάθε εργασία, προκειμένου να βγει η δουλειά, να φανεί ότι ο δήμος λειτουργεί. Αυτό οδηγεί στην εντατικοποίηση, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και στα εργατικά ατυχήματα.

Τα τελευταία χρόνια οι δήμαρχοι και διευθυντικά στελέχη ζητάνε διαρκώς από τους  εργαζόμενους «βάλτε πλάτη» και να κάνουν εργασίες που δεν έχουν σχέση με την ειδικότητα και τις γνώσεις τους.  Πολλές φορές δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας, η δουλειά να γίνει όπως, όπως, και ενώ γνωρίζουν όλοι ότι το ατύχημα δεν θα αργήσει να γίνει.

Αυτά τα εργατικά ατυχήματα που ακρωτηριάζουν εργαζόμενους, και φτάνουν να είναι και θανατηφόρα είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Κυβέρνηση και δήμαρχοι -δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες.

Η δημοτική αρχή Καισαριανής υποχρεούται να δήλωση το εργατικό ατύχημα και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον εργαζόμενο.

Τα συνδικάτα των δήμων δεν πρέπει να σιωπούν, να συναινούν με κομματικά και άλλα κριτήρια. Να εντείνουν την ανεξάρτητη εργατική τους δράση βάζοντας μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων. Να δυναμώσουν τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των  εργαζομένων, να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας.  

 

                                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.