ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Μονόδρομος η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για τα επιτελεία Κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβερνήσεων

- Μας θέλουν στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα  

Εργασία μέχρι 74 ετών για ανέργους, έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση Ν.Δ /Μητσοτάκη 

H πίεση που ασκεί το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις θα αξιοποιηθούν σταδιακά  για να επιβληθούν αλλαγές προς τα πάνω στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. 

 Την ίδια στιγμή με τις πολιτικές που ασκούν οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση, το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, διαρκώς συρρικνώνεται και είναι απαγορευτικό για τη δημιουργία πολυμελούς οικογένειας. 


Σύμφωνα με τα ισχύοντα (νόμος του 2010), από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής και με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε τριετούς περιόδου με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat και αφορούν στην επόμενη περίοδο.

 Μας θέλουν στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα  


Η μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής που εκπονείται κάθε τρία χρόνια (εν προκειμένω το 2027) θα αποτυπώσει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027.

Από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου 7 έως 12 μήνες). Ωστόσο την περίοδο 2015-2020 δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει οπότε σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας δεν απαιτείται να ανοίξει συζήτηση για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης νωρίτερα από το 2027. 

 Να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας επιβλήθηκε με τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων αύξηση κατά 2 έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013 πολύ περισσότερο δηλαδή από εκείνη την αύξηση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010. Και επιπλέον με το νόμο 4336/2015 (τρίτο μνημόνιο) αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Έτσι η Ελλάδα  έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία ( 67 και 64).

Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε πρόσφατα ότι: «Υπάρχουν κανόνες στη χώρα μας, οι οποίοι συνδέουν το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65. Για την επόμενη τριετία δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή λόγω του ότι τα κέρδη των προηγουμένων ετών στο προσδόκιμο της επιβίωσης των ηλικιωμένων ουσιαστικά ανασχέθηκαν στα χρόνια της πανδημίας».


Οι υποδείξεις της Κομισιόν 

Πάντως στην έκθεσή του το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης  υπέδειξε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τη χώρα μας στα 68,5 έτη από 67 σήμερα το 2030 με βάση τόσο το προσδόκιμο ζωής όσο και το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ειδικότερα, η αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που χρησιμοποιήθηκε για το Ageing  Report της Κομισιόν έδειξε πως:

  • Ο πληθυσμός  της χώρας μας μειώνεται από 10.438 εκατομμύρια το 2022 σε 7,777 εκατομμύρια το 2070.
  • Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, για τους άνδρες αυξάνεται από 78,8 το 2022 σε 86,5 το 2070 και για τις γυναίκες από 84,2 το 2022 σε 90,4 το 2070.
  • Το προσδόκιμο ζωής στα 65 για τους άνδρες πηγαίνει από τα 18,7 στα 23,9 το 2070, ενώ για τις γυναίκες πηγαίνει από 21,7 σε 26,7.

 

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Εurostat η Ελλάδα που το τρέχον έτος έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68,5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63,5. Μάλιστα για τις γυναίκες λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, υποδεικνύει αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά ένα μήνα περισσότερο, στα 68,6 και στα 63,6 για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Οι δημογραφικές προβολές δείχνουν ότι το 2050 το γενικό όριο ηλικίας στη χώρα μας θα πρέπει να φτάσει στα 70,5 έτη και με πρόωρη σύνταξη στα 65,5 ενώ το 2070 τα όρια ηλικίας  θα πρέπει να αγγίξουν τα 72,5 και με πρόωρη σύνταξη τα 67,5.

Δηλαδή το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που σήμερα είναι στα 67 έτη οδηγείται:

  • 2030: 68,5 έτη
  • 2063: 72
  • 2070: 72,5 έτη

Το ειδικό όριο ηλικίας, σήμερα στα 62 έτη (με 40 χρόνια δουλειάς), οδηγείται: 

  • 2030: 63,5 έτη
  • 2063: 67
  • 2070 : 67,5 έτη 

Η μέση ηλικίας συνταξιοδότησης

  • 2022 :  63,8 έτη.
  • 2040 :  66,4 και
  • 2070 :  67,9. 

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία (67 και 64). Τα χαμηλότερα όρια ηλικίας έχουν η Τσεχία ( 63.9 και 60), η Λιθουανία (63 και 61), η Εσθονία (64.4 και 59.2) και η Μάλτα (63 και 61).


- Μας θέλουν στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα  

Εργασία μέχρι 74 ετών για ανέργους, έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση Ν.Δ /Μητσοτάκη

Τι και αν οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας και με πολλά χρόνια υπηρεσίας είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο από το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» με προφανείς συνέπειες στην υγεία τους, τι και αν θεωρείται βέβαιο ότι μειώνεται και  η  αποδοτικότητά τους. 

Μας θέλουν να δουλεύουμε, για να μας ξεζουμίζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.  

Ιδιαίτερα σε χώρους βαριάς  ανθυγιεινής χειρωνακτικής εργασίας όπως οικοδομές, βιομηχανία, καθαρότητα, εμπόριο, η σε χώρους  όπως  προσχολική αγωγή,  πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου είναι δύσκολη η επικοινωνία με τους μαθητές,  είναι δυνατόν να  εργάζεσαι μέχρι  70-74 ετών;

Και όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη  ψήφισε το νόμο 5045/23, αρθρο61  για να μπορούν να εργάζονται στο δημόσιο με προγράμματα ΔΥΠΑ άνω των 67 και έως 74 ετών οσοι/όσες  δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο (15ετία) για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.  Ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο για την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση για όλους.  

Άλλη μια έκθεση της Ε.Ε, μετά το ageing report, αναφέρει ως μονόδρομο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να μη μειωθούν οι συντάξεις στο μέλλον.

Πρόκειται για την έκθεση για την επάρκεια των συντάξεων - που συνέταξαν η Κομισιόν και η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας - η οποία, αφού αναγνωρίζει ότι οι συντάξεις στην Ευρώπη έδειξαν μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα στη διάρκεια των κρίσεων επισημαίνει ότι η μείωση τους δεν θα αποφευχθεί αν δεν ληφθούν μέτρα.

Ποια είναι αυτά; Η προώθηση μεγαλύτερης διάρκειας επαγγελματικών βίων, η υγιής γήρανση  καθώς και μέτρα συμπεριληπτικών αγορών εργασίας και μεγαλύτερης ευελιξίας στις πορείες προς τη συνταξιοδότηση. Η έκθεση ζητεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστούν δίκαιες συντάξεις για τους πάντες και να αποφευχθεί η αύξηση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων όσο μεγαλώνει κανείς, στο πλαίσιο της εν εξελίξει δημογραφικής αλλαγής.

Ωστόσο, η μακρύτερη παραμονή στην αγορά εργασίας δεν σημαίνει και μεγαλύτερη σύνταξη.

Στο σημείο αυτό εντοπίζονται ανισότητες που αφορούν και τη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές του Γάλλου ασφαλισμένου για 40 χρόνια αντιστοιχούν σε συντάξεις 21 ετών ενώ ο Έλληνας, δουλεύοντας 40 χρόνια, λαμβάνει συντάξεις 20 ετών. Την καλύτερη αντιστοιχία έχει το Λουξεμβούργο όπου ο εργαζόμενος μετά από 38 ετών εργασία, λαμβάνει συντάξεις 25 ετών.

Ανισότητα διαπιστώνεται επίσης και ως τα όρια της φτώχειας. Στην Ελλάδα το 21% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών βρίσκεται στο όριο της φτώχειας έναντι του 20% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

….

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα πρέπει να βάλουν μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και να επαναφέρουν το αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη και αυξήσεις στις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Με ταξικούς αγώνες διάρκειας να αμφισβητήσουν τους δήθεν μονόδρομους που μας ετοιμάζουν, κεφάλαιο, ΕΕ, αστικές κυβερνήσεις και να θέσουμε τους δικούς μας στόχους, με όρους συγκρούσεις και μαζικής πάλης. 

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ρομποτική,  η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων της εργασίας, που παράγουν τον πλούτο. Λιγότερη εργασία,  Εργασία για όλους, με αξιοπρεπής μισθούς και συντάξεις. Αυτός είναι ο στόχος  

Διαφορετικά το κεφάλαιο και θεσμοί και οι αστικές κυβερνήσεις του θα μας αναγκάσουν  από το χώρο εργασίας να φεύγουμε για τα …θυμαράκια.  

 Πληροφορίες  από την imerisia.gr


                                                                           Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.