Εργατικό ατύχημα στο δήμο Καισαριανής - Τι απαντά η Δημοτική Αρχή. -Τι αναφέρει το σωματείο εργαζομένων και το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ


Φωτο: αρχείου 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 συνέβη εργατικό ατύχημα σε εργαζόμενο του Tμήματος Πρασίνου του Δήμου Καισαριανής.

Στην προσπάθεια του εργαζόμενου να συνδράμει σε εργασία υποβοηθώντας  καθήκοντα συναδέλφου του, επήλθε ακρωτηριασμός της ονυχοφόρου φάλαγγας στο άκρο του δακτύλου του. Αμέσως μετέβη στο ΚΑΤ με ασθενοφόρο, όπου έγινε ό,τι καλύτερο από το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ο εργαζόμενος αναρρώνει ήδη στο σπίτι του. Και στις δύσκολες αυτές στιγμές η Δημοτική Αρχή ως όφειλε στάθηκε στο πλευρό του εργαζόμενου, μεταβαίνοντας άμεσα στο νοσοκομείο.

Την Πέμπτη το πρωί, πριν την ανάληψη της πρώτης βάρδιας, ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Τεχνικών Συνεργείων και Πρασίνου, Βαγγέλης Πλυτάς, συζήτησαν με τους εργαζόμενους για το συγκεκριμένο περιστατικό όσο και τα προβλήματα και τις αιτίες τους, αφού ο χώρος των ΟΤΑ αποτελεί σταθερά έναν από τους πρώτους στα εργατικά ατυχήματα. Επισήμαναν  για μια ακόμα φορά ότι η δημοτική αρχή είχε, έχει και θα έχει συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους του δήμου και θα τους στηρίζει με κάθε τρόπο.

Θέτει εμπράκτως ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την προστασία των εργαζόμενων, την ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Εξάλλου, το εργατικό ατύχημα έγινε σε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί με 8μηνα του ΟΑΕΔ και παραμένει στη θέση του με δικαστικές αποφάσεις με τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι συστηματικά απόντες από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, οι θερμοί υποστηρικτές όλων των αντεργατικών νόμων των εκάστοτε κυβερνήσεων ας σταματήσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους και την ασφάλειά τους και να παραποιούν τα γεγονότα και τα λόγια του Δημάρχου στους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης.


-Τι αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στην ανακοίνωση του

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα του πολύπαθου κλάδου μας που μετράει σειρά αντεργατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια.  Ο συνάδελφος Γ.Σ  παρατασιούχος (με ασφαλιστικές αποφάσεις) του ΟΑΕΔ βοηθώντας συνάδελφό του, τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα την απώλεια του άκρου του δάχτυλου του.
Το περιστατικό έγινε την Τετάρτη 5/6 το πρωί, σε συνεργείο που είχε αναλάβει την αποκομιδή κλαδιών στο χώρο των ξύλινων.

Ο συνάδελφος μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο συνοδευόμενος από εργαζόμενο και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψε στο σπίτι του. Στο σύνολο της παραμονής του μαζί του ήταν συναδέλφισσα μας από το ΔΣ του Συλλόγου μας και η δημοτική αρχή.

Ευχόμαστε στον συνάδελφο μας ταχεία ανάρρωση και ευχαριστούμε τους εργαζόμενους του ΚΑΤ για την άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού.

Και αν αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύμα, δεν μπορούμε να σιωπάμε στην πολιτική που στο όνομα της μείωσης του κόστους, αποψιλώνει τις υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό, γενικεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας, υπονομεύοντας την απόκτηση κρίσιμης εμπειρίας και εξειδίκευσης στο αντικείμενο της δουλειάς του. Δεν είναι τυχαίο που πολλά εργατικά ατυχήματα αφορούν εργαζόμενους συμβασιούχους που βρίσκονται σε μόνιμη ανασφάλεια, με ελλιπή εκπαίδευση και διαρκή περιπλάνηση. Είναι συνάδελφοι που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, κρατάνε ζωντανές τις παροχές προς τον λαό της πόλης μας και το κράτος τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους, στέκεται απέναντι σε κάθε δίκαιο αίτημά τους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το Δ.Σ του Συλλόγου
6 Ιουνίου 2024

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ:  Εργατικό ατύχημα με ακρωτηριασμό εργαζόμενου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καισαριανής 

 Οι μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) , έχοντας στο στόχαστρο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, πάγωσαν τις προσλήψεις και έδωσαν άλλοθι στις απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες, με σκοπό την πλήρη αποδιοργάνωση και τελικά την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών.

Για να το επιτύχουν "εφηύραν" προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας με μηδαμινές απολαβές και εργασιακά δικαιώματα, που πλέον τείνουν να εδραιώσουν ως εργασιακές σχέσεις στους Δήμους. Δυστυχώς αυτό το καθεστώς, των εργασιακών σχέσεων, βολεύει και τις δημοτικές αρχές, οι οποίες χρησιμοποιούν αυτό το προσωπικό για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, χωρίς κανένα κόστος, αφού, αυτοί οι εργαζόμενοι, αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ανεξάρτητα ειδικότητας, δεν εφαρμόζονται οι ΣΣΕ τις ΠΟΕ-ΟΤΑ και πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/ και του https://www.sportime.gr/, στο συμβασιούχο εργαζόμενο προτάθηκε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού να συμμετέχει ως εργάτης -πλήρωμα προσωπικού στο φορτηγό με την αρπάγη χωρίς όμως να γνωρίζει την λειτουργία.

Και αυτό το εργατικό ατύχημα δεν έγινε την κακιά στιγμή όπως θα μας πουν άλλη μια φορά, για να δικαιολογηθούν οι αρμόδιοι. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται εδώ και 14 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές και έχουν  υποστελεχωθεί όλες οι υπηρεσίες. 

Στο δήμο Καισαριανής όπως και σε όλους τους δήμους, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Τους εργαζόμενους και πρωτίστως τους συμβασιούχους τους χρησιμοποιούν σαν πολυεργαλεία για κάθε εργασία, προκειμένου να βγει η δουλειά, να φανεί ότι ο δήμος λειτουργεί. Αυτό οδηγεί στην εντατικοποίηση, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και στα εργατικά ατυχήματα.

Τα τελευταία χρόνια οι δήμαρχοι και διευθυντικά στελέχη ζητάνε διαρκώς από τους  εργαζόμενους «βάλτε πλάτη» και να κάνουν εργασίες που δεν έχουν σχέση με την ειδικότητα και τις γνώσεις τους.  Πολλές φορές δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας, η δουλειά να γίνει όπως, όπως, και ενώ γνωρίζουν όλοι ότι το ατύχημα δεν θα αργήσει να γίνει.

Τελικά, αυτό που φοβόντουσαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι συνέβη, σε ένα τραγικό περιστατικό που αποτελεί σκιά στην δημαρχία του υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ, δημάρχου, Ηλία Σταμέλου. «Πάρτε εργαλεία, γιατί αλλιώς θα πέσουμε όλοι μαζί», η φράση του δημάρχου στους συμβασιούχους εργαζόμενους, λίγες μέρες πριν το σοκαριστικό ατύχημα.

Αυτά τα εργατικά ατυχήματα που ακρωτηριάζουν εργαζόμενους, και φτάνουν να είναι και θανατηφόρα είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Κυβέρνηση και δήμαρχοι -δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες

Τα συνδικάτα των δήμων δεν πρέπει να σιωπούν ή να συναινούν με κομματικά και άλλα κριτήρια. Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, διαπιστώνουμε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα από τον δήμο και ότι οι ευθύνες παραπέμπονται μόνο στην κυβέρνηση, που αναμφίβολα είναι τεράστιες, αφού είναι η κύρια υπεύθυνη, όμως αυτό δεν απαλλάσσει τις δημοτικές αρχές, που δεν χορηγούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ή χρησιμοποιούν τους ανειδίκευτους εργαζόμενους σε εξειδικευμένες εργασίες. Πηγή: (ttps://metaota.blogspot.com/2024/06/blog-post_6.html).

......

Σιωπητήριο από ΠΟΕ-ΟΤΑ και Συνδικάτο ΟΤΑ για το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα. Γιατί; 

Δεν άκουσαν, δεν έμαθαν, δεν διάβασαν; 

Διαβάστε ακόμη

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Δήμο Καισαριανής. Συμβασιούχος έχασε το δάκτυλο του 

https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/06/blog-post_51.html


                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.