Εξαήμερη εργασία: Πόσες επιχειρήσεις και ποιοι κλάδοι την επέλεξαν

 Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία που νομοθέτησε η κυβέρνηση Ν.Δ/Μητσοτάκη κατά παραγγελία της εργοδοσίας, ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της.

Σε καθεστώς εξαήμερης λειτουργίας και εργασίας πέρασαν οι πρώτες επιχειρήσεις του βιομηχανικού κυρίως κλάδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κώστα Κατοίκου στο https://www.capital.gr, περίπου 1.600 επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, υπέβαλαν δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας για μια έξτρα ημέρα απασχόλησης του προσωπικού τους το Σάββατο 6 Ιουλίου. 

Οι προαναγγελίες έγιναν από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και επισκευαστικό κλάδο, στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στους κλάδους τροφίμων και ποτών και αναμένεται να ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις. 

Συμφώνα με το Ν. 5023/2023 η 6ήμερη δουλειά επιβάλλεται μονομερώς στον εργαζόμενο από την εργοδοσία. 

Η εργοδοσία μπορεί να επιβάλλει 6ήμερη εργασία με τη δικαιολογία του αυξημένου φόρτου εργασίας. Δηλαδή οι συμβάσεις και το δικαίωμα του εργαζόμενου στην 5νθημερη εργασία πάνε περίπατο, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της επιχείρησης, να αυξηθεί η κερδοφορία και ο πλούτος των εργοδοτών.  

 Μπορεί ο νόμος να μην προβλέπει την γενική εφαρμογή του μέτρου από όλες τις επιχειρήσεις, ωστόσο οι πρώτες δηλώσεις δείχνουν μεν ότι το νέο μέτρο έχει απήχηση στη βιομηχανία, αφού στοχεύει στην αυξάνει της κερδοφορίας.   

Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όπως η βιομηχανία, καθώς και επιχειρήσεις που είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις  ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, (με 3 βάρδιες ημερησίως των 8 ωρών η κάθε μία). Δεν αφορά Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ προς το παρόν προβλέπεται ρητή απαγόρευση στον νόμο για ξενοδοχεία και εστίαση.

Το νέο σύστημα εφαρμόζεται σε εργαζόμενους με πενθήμερη εργασία και η απασχόληση για την έκτη ημέρα αποφασίζεται μονομερώς από τον εργοδότη δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον ημέρα της εβδομάδας, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που επικαλείται για την επιπλέον ημέρα εργασίας. 

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου εργασίας.

Μας κοροϊδεύουν!

Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία!

Να μην επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδότες  εργασιακό μεσαίωνα!

 Εάν ήθελαν να κτυπήσουν την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία θα έκαναν ουσιαστικούς ελέγχους, θα επέβαλαν αυστηρά πρόστιμα. Το ΣΕΠΕ και άλλες  υπηρεσίες δεν θα υπήρχε υποστελέχωση εργαζομένων, θα έπαιρναν μέτρα κατά της διαφθοράς.

Το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την εργοδοσία για να καλύψει έκτακτες ανάγκες σε προσωπικό στις βιομηχανίες συνεχούς (24ωρης) λειτουργίας σε περιόδους εντατικοποίησης της παραγωγής, αντί να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. 

Την εξαήμερη εργασία την αποφασίζει μονομερώς ο εργοδότης δηλώνοντας τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον ημέρα της εβδομάδας.

Με το νέο σύστημα, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 48ωρο ανά τετράμηνο όπως προβλέπει η νομοθεσία. Στο 48ωρο υπολογίζονται οι πέντε ώρες υπερεργασίας την εβδομάδα (από τις 40 ως τις 45) και οι 3 ώρες υπερωριακής απασχόλησης (45η-48η).

Η αμοιβή για την έκτη ημέρα θα έχει προσαύξηση ημερομισθίου 40%, το ωράριο δεν υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Αν η έκτη ημέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα Αργίας ή την Κυριακή, ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% συν το 40%, δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις (6ήμερο με Κυριακή ή σε μέρα Αργίας) η αμοιβή προσαυξάνεται.

Συνδικάτα, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα κόμματα της αριστεράς ζητούν να καταργηθεί ο νόμος να μην εφαρμοστεί η 6ημερη εργασία.
Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτησες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο  και στη βουλή ζητώντας να μην εφαρμοστεί η 6ημερη εργασία.

Διαβάστε ακόμη

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Εξαήμερη εργασία ξεκινά από την 1η Ιουλίου. Αυτό μας έλειπε! 

https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/06/blog-post_488.html

Η Ελλάδα στραβά αρμενίζει με την εξαήμερη εργασία – Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος 

https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/07/blog-post_8.html


                                                                  Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.