ΒΟΥΛΗ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προωθεί τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση χθες Δευτέρα 29 Ιουλίου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης». 

Το υπουργείο υγείας ισχυρίζεται ότι,  το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας:

  • Δημιουργείται το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), που διαρθρώνεται σε επτά (7) Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), υπαγόμενα στις Διοικήσεις των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε.) της χώρας, υπό ενιαία Ιατρική και Νοσηλευτική Διεύθυνση. Διασυνδέονται και δικτυώνονται οι δομές και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.    
  • Εργαζόμενοι, φορείς και κόμματα αντιδρούν

Σωματεία στους τομείς της πρόληψης και της απεξάρτησης, φοιτητές και άλλοι φορείς, με την απεργιακή συγκέντρωση που έγινε χτες το πρωί στη Βουλή, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την οποία είχαν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Με εντολή της κυβέρνησης, κλούβες κ.ά. δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τη Β. Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προκλητικά παρεμπόδιζαν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο ύψος της Βουλής, κόβοντας στα δύο τη συγκέντρωση και μην επιτρέποντας σε εργαζόμενους να προσεγγίσουν στον χώρο. Κάτω από την επιμονή των διαδηλωτών ο δρόμος άνοιξε και έφτασαν στη βουλή.

 Αντιπολιτευτικά πυρά για το εκτρωματικό νομοσχέδιο της ψυχικής υγείας.

 «Eκτρωμα», «επικίνδυνο» και «εγκληματικό» χαρακτήρισαν   στο ν/σ του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος  υποστήριξε ότι το «νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ανάλγητη είναι η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία του υπουργείου και ο πρωθυπουργός». Χαρακτήρισε   το νομοσχέδιο «έκτρωμα», ζητώντας την απόσυρση του. Ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη για την επίταξη των γιατρών και τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σημειώνοντας ότι αυτό «το εκβιαστικό μέτρο» δεν είναι λύση, καθώς το πρόβλημα είναι «τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της ΝΔ και η υποβάθμιση του ΕΣΥ και των αμοιβών των υγειονομικών και των γιατρών» και «αυτό δεν λύνεται με επίταξη». 

Νίκος Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «ένα κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας με έναν τρόπο προκλητικά ανεύθυνο». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στην  ομιλία  του Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας : «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «ένα κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας με έναν τρόπο προκλητικά ανεύθυνο». «Βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, που ξηλώνει σιγά σιγά τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με σκοπό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία».

«Καθίσταται βέβαιο ότι οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, γιατί το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας. Πόσοι από τους ασθενείς, όμως, έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναζητήσουν θεραπεία και να σπάσει ο κύκλος του στίγματος, της περιθωριοποίησης και εν τέλει της εξάρτησης;»  τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία δεν είναι ατομικές υποθέσεις, αλλά είναι κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής. Επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη και όχι μόνο στην απεξάρτηση και την αποτοξίνωση».

 Δημήτρης Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι «επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό, και ολοκληρώνει την ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρική "μεταρρύθμιση"

Ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη  ομιλία του  για την Ψυχική Υγεία, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό, που πραγματικά ολοκληρώνει την ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρική "μεταρρύθμιση", βάζοντας ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό ακριβώς προβλέπει η ψυχιατρική "μεταρρύθμιση" που εδώ και 30 σχεδόν χρόνια προωθείται στη χώρα μας» από όλες τις κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι «στρατηγικός στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει το ίδιο άμεσες υπηρεσίες υγείας, να περιορίσει το ρόλο του - αφού είναι και "επιτελικό" - και να θέτει απλά το πλαίσιο, ένα γενικό πλαίσιο κανόνων, ώστε αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται από εποπτευόμενους φορείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Όλα, δηλαδή, για τους επιχειρηματίες της υγείας και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», τις ΜΚΟ, και άλλους δήθεν «φιλάνθρωπους», που τείνουν να αποτελέσουν το βασικό πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το νομοσχέδιο - έκτρωμα, όπως το ονομάζουν, όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου και όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με απλά λόγια, επισπεύδει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος, ειδικά στην ψυχική υγεία, είπε ότι η κατάσταση είναι «παραπάνω από τραγική, σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με αυτό «το κατάπτυστο νομοσχέδιό αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας και το πλαίσιο αντιμετώσης των εξαρτήσεων γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο πυρήνας των αλλαγών στο χώρο των εξαρτήσεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λογικής της υποτιθέμενης "μείωσης της βλάβης" σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη του χρήστη».

Είπε ότι με το νομοσχέδιο αποσπάται η κοινωνική επανένταξη του χρήστη από τη θεραπεία και μπαίνει λουκέτο σε 75 Κέντρα Πρόληψης. «Η λογική που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο, είναι ακριβώς η λογική που βρίσκεται στον πυρήνα ολόκληρης της κυβερνητικής πολιτικής. Με δυο λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η λογική "όλα θα τα λύσει η αγορά" ή αλλιώς "όλα για το κέρδος"» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει συνολικά στο ΕΣΥ. Σημείωσε ότι οι αλλαγές στο χώρο της απεξάρτησης «βάζουν στο στόχαστρο τα «στεγνά» προγράμματα που έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην θεραπεία και την επανένταξη. Προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η ΑΡΓΩ, ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ο ΙΑΝΟΣ, η ΜΕΘΕΞΙΣ, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν "φιλοσοφία"».

Επισήμανε ότι οι εξαγγελίες για τον ΕΟΠΑΕ, «δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν μια πολιτική στα πλαίσια κάποιων γενικών κατευθύνσεων της ΕΕ με βασικούς άξονες:

--Την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινομένου.

--Την επικράτηση της λογικής της δήθεν «μείωσης της βλάβης».

--Την πολιτική «κόστους - οφέλους», με τη συνέργεια προγραμμάτων με διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.

--Την αλλαγή του χάρτη των παρεχόμενων υπηρεσιών, όχι με θεραπευτικά, αλλά με οικονομικά κριτήρια.

--Το «τσουβάλιασμα» όλων των εξαρτήσεων κάτω από την ομπρέλα μιας λανθασμένης αντίληψης για την εξάρτηση.

--Την αποδοχή της χρήσης μέσα από τη λογική του «λειτουργικού χρήστη», διαμορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών.

--Την αναγωγή στην "ατομική ευθύνη" του χρήστη και της οικογένειάς του, τη συνέχιση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Αφήσατε - σκόπιμα λέμε εμείς - την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, γιατί πώς αλλιώς θα κερδίζει πελατεία ο ιδιωτικός τομέας;

Και τώρα παριστάνετε τους θιασώτες δήθεν της "προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο" και κουνάτε το δάχτυλο στους ιδιώτες γιατρούς, λες και λύνεται με τέτοια μπαλώματα, με "δυο εφημερίες τον μήνα", όπως λέτε, το τεράστιο αυτό πρόβλημα» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, τις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν. Μέτωπο ιδεολογικό - πολιτικό - επιστημονικό. Δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των εξαρτήσεων "ηθικίστικα".

Η θέση μας εδράζεται πρώτα και κύρια στον ίδιο τον χαρακτήρα της κοινωνίας για την οποία εμείς παλεύουμε, μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην οικονομική της βάση, όσο και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Η ανάλυσή μας για τις εξαρτήσεις, έχει ως πυρήνα την τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, την ανάγκη ανατροπής αυτού του σημερινού σάπιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Γιατί, τελικά, η διάδοση των ναρκωτικών ως τρόπος ζωής, ως εμπόρευμα, ως μέσω κοινωνικής καταστολής, είναι στο ίδιο το DNA του καπιταλιστικού συστήματος » είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε στη συνέχεια:

«Παρ' όλα αυτά, δε στεκόμαστε μοιρολατρικά μπροστά στο φαινόμενο σήμερα.

Διεκδικούμε πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη και έρευνα στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης επιστημονικά αντιναρκωτικής πολιτικής με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δημόσια και δωρεάν, με όλο το επαρκές επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς να χάνεται η θεραπευτική αυτοτέλεια των προγραμμάτων.

Είμαστε αντίθετοι με κάθε εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ σε πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη και έρευνα.

Παλεύουμε για:

--Απόσυρση του ΕΟΠΑΕ.

--Καμία κατάργηση-συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης.

--Καμία απόσχιση των προγραμμάτων 18ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΜΕΘΕΞΙΣ από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που ανήκουν.

--Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων.

--Μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλου του απαιτούμενου προσωπικού (επιστημονικού, θεραπευτικού, βοηθητικού) σε Πρόληψη και Απεξάρτηση.

--Ενίσχυση των Προγραμμάτων Σωματικής Αποτοξίνωσης σε διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.

--Νέες δομές για όλες τις εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο) σε όλη την επικράτεια της χώρας.

--Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης που χρειάζεται η χώρα με διασφάλιση της λειτουργίας τους, ρητά μετά το 2027.

--Κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 και επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ».

 Αλέξης Χαρίτσης: «Κουρελιάζετε το Σύνταγμα» και πως από την άλλη, «βαφτίζετε ως προνόμιο, το ιερό δικαίωμα του ασθενούς και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της υγείας».

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το σχέδιο νόμου στην ουσία του «συνιστά ένα τυπικό δείγμα αντιμεταρρύθμισης, συντηρητικής οπισθοδρόμησης».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση», υποστήριξε. Μίλησε για διοικητική διευθέτηση προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες». Ανέφερε ότι «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει όταν το ΕΣΥ διαλύεται».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια». Είπε ότι «η προσχηματική διαβούλευση και η άρον-άρον ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και πως «δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι το νεοφιλελεύθερο αναχρονισμών». Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση συμπυκνώνει την πολιτικής της για τα πάντα: «γκρεμίζεται την ίδια την λογική του γενικού δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες και την αντικαθιστάτε με τη λογική του επί πληρωμής προνομίου. Το δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο».

Ο κ. Χαρίτσης είπε μεταξύ άλλων ότι με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου «κουρελιάζετε το Σύνταγμα» και πως από την άλλη, «βαφτίζετε ως προνόμιο, το ιερό δικαίωμα του ασθενούς και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της υγείας». Είπε ότι με αυταρχισμό προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις δικές της «τεράστιες ευθύνες» για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θέλετε μια συνολικά εξαρτημένη κοινωνία»

 «Είναι τελικά κακό για την κυβέρνηση να υπάρχουν δομές που μπορούν να πάρουν έναν άνθρωπο από τα κατάβαθα και να τον φέρουν στο φως. Είναι κακό φαίνεται για τις εξουσίες που εκπροσωπείτε», δήλωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Από πολύ μικρή παρακολούθησα, από μαθήτρια και φοιτήτρια, παρακολούθησα από κοντά τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και του 18 Άνω», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

«Παρακολούθησα τον αγώνα που δίνει το προσωπικό των προγραμμάτων αυτών, για να στηρίξει τους ανθρώπους. Παρακολούθησα αυτή τη θαυμαστή κοινότητα που έχει χτιστεί, από εμπνευσμένους ανθρώπους. Τον Φοίβο Ζαφειρίδη, τον ιδρυτή της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας «Ιθάκη», την Κατερίνα Μάτσα, την εμπνεύστρια του «18 Άνω», ανθρώπους οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους, στο να στηρίξουν ανθρώπους, στη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση και να τους στηρίξουν για την απεξάρτηση, όχι για τη διαχείριση της εξάρτησης. Αυτό που εσείς θέλετε να κάνετε είναι διαχείριση της εξάρτησης, θέλετε εξαρτημένους ανθρώπους, θέλετε μια συνολικά εξαρτημένη κοινωνία, γι' αυτό και την εθίζετε στα κουπόνια, στα επιδόματα, στις παρατάσεις», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: 

«Όποιος έχει παρακολουθήσει διαδικασία αποφοίτησης, όπως την ονομάζει το ΚΕΘΕΑ, ή διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος, όπως την ονομάζει το «18 Άνω», όποιος έχει παρακολουθήσει τη διαδικασία αυτή, δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε κατά διάνοια, ότι μπορεί και θα 'πρεπε αυτά τα προγράμματα να αποσαθρωθούν, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» επισημανε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.   

                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.