ΓΑΛΛΙΑ: Αναμένεται εντολή κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς

 Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν την Μαρίν Λεπέν να κερδίζει τις γαλλικές εκλογές

 

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, σημείωσε θριαμβευτική νίκη στις γαλλικές εκλογές, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών και των δημοσκοπήσεων. Ο γαλλικός λαός καταπόντισε την ακροδεξιά συμμαχία της Μαρίν Λεπέν, που είχε κερδίσει τον α' γύρο των εκλογών.

 Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα και ο Μελανσόν κάλεσε τον Μακρόν να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

 Στo γαλλικό λαό και στην Ευρώπη κυριαρχεί αίσθηση ανακούφισης μετά τα αποτελέσματα, αφού σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά ήρθε τρίτο. Δεύτερο το κόμμα του Μακρόν.

Όσο έβγαιναν τα επίσημα αποτελέσματα, χιλιάδες πολίτες έβγαιναν στους δρόμους και πανηγύριζαν  για την μεγάλη ανατροπή και ήττα της Μαρίν Λεπέν και του «Εθνικού Συναγερμού».

Το Λαϊκό Μέτωπο- αριστερή συμμαχία δεν έχει κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις αναγκαίες 289 έδρες σε σύνολο 577 εδρών και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο πως θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

 Το Νέο  Λαϊκό Μέτωπο, είναι αριστερή συμμαχία Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα, κόμμα των Πρασίνων  και του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν - Λυκ Μελανσόν και σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Πρόεδρο Μακρόν στις 9 Ιουνίου.

Οι έδρες που πιθανόν θα λάβει το  Νέο  Λαϊκό Μέτωπο κατανέμονται,- Ανυπότακτη Γαλλία 85 έως 94 έδρες - Κομμουνιστικό Κόμμα 8 έως 10 έδρες - Σοσιαλιστικό Κόμμα - 55 έως 65 έδρες - Το κόμμα των Πρασίνων 32 έως 36 έδρες.

Η αρχική ανακούφιση από την ήτα της ακροδεξιάς, δεν πρέπει να την διαδεχθεί  απογοήτευση και για αυτό  κρίσιμο ζήτημα είναι η στάση που θα κράτηση το Λαϊκό Μέτωπο.  Ποια κυβέρνηση θα σχηματίσει και εάν με την πολιτική που θα εφαρμόσει θα βελτιωθεί η ζωή των λαϊκών μαζών στη Γαλλία, θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από την πολιτική Μακρόν στα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία, στο Παλαιστινιακό κ.α.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ 

Σε ανακοίνωση της η οργάνωση ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ μετά την νίκη του Λαϊκού Μετώπου αναφέρει μεταξύ άλλων:  

  Για όλους τους εργαζόμενους που δικαίως φοβήθηκαν τις διχαστικές πολιτικές της Εθνικής Συσπείρωσης, η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι ανακούφιση.  Αλλά αν αποκλείσουμε μια κοινωνική έκρηξη από την εργατική τάξη, αυτή η ανακούφιση θα είναι βραχύβια. Στο πλαίσιο της κρίσης, της απειλής της οικονομικής κρίσης και της όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των καπιταλιστών, η επόμενη κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια πολιτική τόσο αντιεργατική όσο αυτή του Μακρόν, ακόμα κι αν έχει την πλειοψηφία αριστερών υπουργών..…

 ……  Τίποτα θετικό για τον κόσμο της εργασίας δεν θα συμβεί αν δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αστική τάξη και το σύστημά της. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βρουν τον δρόμο για τους συλλογικούς αγώνες και τη συνείδηση ​​ότι έχουν τη δύναμη να το κάνουν, χωρίς να χαθούν στην αναζήτηση ενός υπέρτατου σωτήρα που δεν υπάρχει……

Στο παρελθόν, η εργατική τάξη οδήγησε μεγάλους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, ενάντια στους πολέμους, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης. Είναι πλούσια σε αυτή την ιστορία που πρέπει να ξαναχτίσουμε ένα αληθινό κομμουνιστικό, επαναστατικό και διεθνιστικό εργατικό κόμμα”.

 

                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.