ΚΥΠΡΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος καταχώρησε αγωγή δυσφήμισης εναντίον του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου

 Ένωση Συντακτών Κύπρου: Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο να αναθεωρήσει την αρχική στάση του και να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα που του τίθενται δημοσίως". 
 

 Η Αγωγή του Αρχιεπισκόπου κατά του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέττου αφορά  τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές (2022),  απασχολεί το δημοσιογραφικό και νομικό κόσμο, τροφοδοτεί την δημόσια συζήτηση στην μεγαλόνησο με ποικίλα σχόλια. 

Η αγωγή του Αρχιεπισκόπου η οποία καταχωρήθηκε στις 28/5/2024 είναι αποτέλεσμα των τοποθετήσεων του δημοσιογράφου σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV Κύπρου στις 13/05/2024, για  γεγονότα πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εναγόμενος είναι και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha Tv.  και ο  Αρχιεπίσκοπος  κ. Γεώργιος αξιώνει αποζημιώσεις από 50-100 χιλιάδες ευρώ.


                          Ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος 

Ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος, μέσω του δικηγόρου του, καλεί τον Αρχιεπίσκοπο, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα τα περί έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα που έλαβαν χώρα πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές κατά το έτος 2022.

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος Λάρνακας Πάρις Λοΐζου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου να καταχωρίσει αγωγή δυσφήμησης κατά του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου “αποδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι της Ελευθερίας του Λόγου και της έκφρασης ως ορίζει μεταξύ άλλων το Άρθρο 19 του Συντάγματος και το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ”.

Διαβάστε  το πλήρες κείμενο της σχετικής δήλωσης:

“Το Δικηγορικό μας γραφείο έλαβε χθες 27/06/2024 εντολή όπως εμφανιστεί και εκπροσωπήσει τον κ. Αριστείδη Βικέτο σε υπόθεση δυσφήμησης που καταχώρησε εναντίον του μετά την επίσκεψη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου στις 13/05/2024 ο Αρχιεπόσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Εκείνο που θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι η ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου μου έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, γιατί αποδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι της Ελευθερίας του Λόγου και της έκφρασης ως ορίζει μεταξύ άλλων το Άρθρο 19 του Συντάγματος και το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ .

Η ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου αποτελεί μεγάλο πλήγμα έναντι όλου του Δημοσιογραφικού κόσμου της Κύπρου, διότι δεν πρέπει να λησμονούμε τις δυσκολίες που πέρασαν οι δημοσιογράφοι στην χώρα μας μέχρι να φτάσουν σε ένα Δημοκρατικό επίπεδο ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης μόλις λίγο μετά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Ας μού επιτραπεί να αναφέρω ότι είναι η πρώτη φορά , που ασκήθηκε εναντίον του εντολέα μας αγωγή για δυσφήμιση στα 40 και πλέον χρόνια του στον χώρο της μάχιμης δημοσιογραφίας και μάλιστα από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, πράγμα το οποίο ουδέποτε έπραξε ο προκάτοχός του , κύριος Χρυσόστομος Β’, εναντίον λειτουργών του Τύπου και των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως.

Είμαι βέβαιος ότι οι δικηγόροι του Αρχιεπισκόπου θα τον έχουν ενημερώσει ότι, όταν κάποιος καταχωρεί μια αβάσιμη αγωγή εις βάρος ενός που έχει δίκαιο, θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη αργά ή γρήγορα.

Καλώ τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι την Δευτέρα 1/07/2024 να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα τα περί έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία που έλαβαν χώρα πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές κατά το έτος 2022”

 Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την αγωγή του Αρχιεπισκόπου

"Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου η αγωγή περί δυσφήμισης την οποία καταχώρησε πρόσφατα κατά του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Στις στρατηγικές-προειδοποιητικές αγωγές, που διεθνώς έχουν κωδικοποιηθεί ως slapps, προκειμένου να σταματήσει η δημοσιογραφική διερεύνηση ενός θέματος, μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί ταγοί. Πρώτη φορά ένας εκκλησιαστικός ταγός μετέρχεται τέτοια πρακτική.

Ο Αριστείδης Βικέτος είναι δημοσιογράφος με σαραντάχρονη πείρα στον κλάδο και μέλος της ΕΣΚ από το 1988, διατέλεσε δε μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης για δύο θητείες, το 1992-94 και το 2016-19. Είναι γνωστός για τον διερευνητικό χαρακτήρα των δημοσιευμάτων του, για το πάθος του για την αλήθεια και για την αυστηρότητα των κρίσεων του.

Ο σεβαστός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα μπορούσε να διαψεύσει τον συνάδελφο Αριστείδη Βικέτο για τα όσα του καταλογίζει περί σύναψης μυστικής συμφωνίας με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα πριν από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Αντ΄ αυτού προσέφυγε στα Δικαστήρια εγκαλώντας τον δημοσιογράφο όσο και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Tv που φιλοξένησε τις απόψεις του.

Ο συνάδελφος Αριστείδης Βικέτος και ο σταθμός Alpha Tv, έχουν την αμέριστη στήριξη της Ένωσης Συντακτών στον δικαστικό αγώνα, που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει. Η δημοσιογραφική έρευνα δεν μπορεί ούτε να παρεμποδίζεται, ούτε να παρασιωπάται

Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο να αναθεωρήσει την αρχική στάση του και να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα που του τίθενται δημοσίως". 
Το Δ. Σ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου
 Φωτογραφία (Αρ. Βικέτος) στο εγκαταλελειμμένο από το 1922 χωριό  Σαζάκι  της Μικρασιατικής  χερσονήσου των Kαράμπουρνων, περίπου 70 χλμ από την Σμύρνη. 

  
. Ο Αριστείδης Βικέτος, με καταγωγή εκ πατρός από την Σμύρνη,   γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βύρωνα. Από το 1979 ζει και εργάζεται στην Κύπρο.  

                                                                               
                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.