ΓΑΛΛΙΑ: Άρχισαν τα δύσκολα για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

 


Ο Μακρόν ζήτησε από τον Γκαμπριέλ Ατάλ, να παραμείνει πρωθυπουργός «προς το παρόν ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας».

 

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) θα επιλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό εντός της εβδομάδας, δήλωσε, σήμερα Δευτέρα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη επιλογή που θα γίνει «είτε με συναίνεση είτε με ψηφοφορία» στις τάξεις της αριστερής συμμαχίας.

Οι Σοσιαλιστές του Φορ είναι ένα από τα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τη συμμαχία που κέρδισε τις περισσότερες έδρες – αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία – στον χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

 Με την κατάσταση να είναι συγκεχυμένη και το πολιτικό αδιέξοδο ορατό, δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα μπορούσε να είναι ο κορυφαίος υποψήφιος της συμμαχίας για την πρωθυπουργία. Ο Μελανσόν, ο οποίος πριν από τις εκλογές είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από το LFI ως το μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού αριστεράς, δεν εκτιμάται πως έχει πολλούς υποστηρικτές στα πλαίσια της συμμαχίας.

Εντός του κόμματος του Μελανσόν, η βουλευτής του LFI Κλεμεντίν Οτέν κάλεσε τη συμμαχία NFP να συγκεντρωθεί, σήμερα Δευτέρα, για να αποφασίσει για τον κατάλληλο υποψήφιο για την πρωθυπουργία. Η συμμαχία, «σε όλη της την ποικιλομορφία», πρέπει «να αποφασίσει ένα σημείο ισορροπίας ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει», είπε, προσθέτοντας ότι ούτε ο πρώην πρόεδρος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ ούτε ο Μελανσόν μοιάζουν κατάλληλοι γι’ αυτόν τον ρόλο, ενώ αντίθετα η γνωστή βουλευτής του LFI Ματίλντ Πανό εκτίμησε ότι η υποψηφιότητα Μελανσόν για τη θέση του πρωθυπουργού «δεν έχει αποκλειστεί εντελώς».

Η ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, από την πλευρά της, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να πέφτουν ονόματα στο τραπέζι. «Αλλά θα κυβερνήσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι κάποιος από οποιοδήποτε από τα κόμματα της συμμαχίας ή και κάποιος άλλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πρωθυπουργού χωρίς συγκεκριμένη πολιτική ένταξη.

Στο μέτωπο των διαδικασιών. 

 Ο Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ατάλ να παραμείνει προσωρινά

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ  μετέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων προκειμένου να ζητήσει από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκρίνει την παραίτησή, ωστόσο ο Μακρόν δεν την έκανε δεκτή. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό του να παραμείνει στη θέση του «προς το παρόν ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, με πληροφορίες να προσιδιορίζουν την παραμονή του τουλάχιστον έως τις 18 Ιουλίου, που είναι η ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης με τη νέα της σύνθεση.

Όλα δείχνουν πως ο Μακρόν εξακολουθεί να εξετάζει τις επιλογές του και σύμφωνα με το περιβάλλον του, θα περιμένει να οργανωθεί η Εθνοσυνέλευση σε σώμα, προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις για το ποιον θα διορίσει πρωθυπουργό και σίγουρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει αύριο για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το LFI. «Είναι προφανές… Ο Μελανσόν και ένας συγκεκριμένος αριθμός συμμάχων του δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη Γαλλία», είπε. «Οι νομοθέτες από το κεντρώο μπλοκ θα το εξασφαλίσουν αυτό στο κοινοβούλιο».

 ΠΗΓΗ: kosmodromio.gr

 

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.