Ουκρανία: Έλληνας μισθοφόρος κατηγορείται για εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων

Έλληνας μισθοφόρος, με το παρατσούκλι «Δίας», εκτέλεσε Ρώσους αιχμαλώτους. Συμμετείχε σε τουλάχιστον τρείς υποθέσεις δολοφονιών.

 
Ο φερόμενος ως εγκληματίας πολέμου είναι ο Τάσος Αντ., ο οποίος πολεμάει σε μονάδες αλλοδαπών υπέρ της Ουκρανίας από τον Μάιο του 2023

Το θέμα αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα, New York Times, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Ουκρανία: Δολοφονίες Ρώσων από μονάδα, της οποίας ηγείται ένας Αμερικανός».

Πρόκειται για τη μονάδα των μισθοφόρων, «The Chosen company» (η … εταιρεία των «εκλεκτών»), της οποίας μέλη και στελέχη είναι και άλλοι Αμερικανοί. Σε αυτήν φέρεται να ήταν ενταγμένος και ο Έλληνας, τον οποίο ο Γερμανός γιατρός της μονάδας, Κάσπαρ Γκρόσσε, κατήγγειλε στους NYT ως τον υπεύθυνο για τις υποθέσεις εν ψυχρώ εκτέλεσης Ρώσων που παραδίδονταν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Αμερικανοί βρίσκονται στην Ουκρανία ως «εθελοντές», καθώς και ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν τους υποστηρίζει, διότι δεν θέλει να φανεί ότι βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία». Ωστόσο, τονίζουν οι ΝΥΤ, «το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα μπορούσε να διερευνήσει την υπόθεση (σ.σ. των εκτελέσεων), δεδομένου ότι ο Ο’ Λίρι (σ.σ. Αμερικανός πρώην στρατιωτικός της Εθνοφρουράς, επικεφαλής της «The Chosen company») και άλλα μέλη της μονάδας του είναι Αμερικανοί». Προφανώς, την υπόθεση, σκόπιμο είναι να την διερευνήσει και η ελληνική Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί, αναφέρουν οι ΝΥΤ, ότι η δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Μόλις οι στρατιώτες δείξουν ότι παραδίδονται, πρέπει να τεθούν υπό κράτηση. Εξάλλου, συμπληρώνει η εφημερίδα, είναι το ίδιο το Κίεβο που επανειλημμένως έχει καταγγείλει ότι οι Ρώσοι είναι αυτοί που εκτελούν Ουκρανούς που παραδίδονται.

Οι εκτελέσεις

Οι καταγγελίες για δολοφονίες Ρώσων αιχμαλώτων έγιναν από τον Γερμανό γιατρό της μονάδας, με στοιχεία, βίντεο και ηλεκτρονικά μηνύματα. Ο ίδιος είπε ότι, λίγες ώρες μετά από μια μάχη στην Ανατολική Ουκρανία, τον περασμένο Αύγουστο, είδε έναν Ρώσο στρατιώτη να εκλιπαρεί για ιατρική βοήθεια σε σπασμένα αγγλικά και ρωσικά. Ήταν σούρουπο. Ένα από τα μέλη της ομάδας έψαχνε για επιδέσμους. Ήταν ένας τραυματίας, άοπλος Ρώσος στρατιώτης. Σύρθηκε μέσα από την σχεδόν κατεστραμμένη τάφρο, ζητώντας βοήθεια.

Τότε, σύμφωνα με τον Γκρόσσε, ένας από τους στρατιώτες πυροβόλησε τον Ρώσο, ο οποίος έπεσε, αναπνέοντας ακόμα. Ένας άλλος στρατιώτης «απλώς τον πυροβόλησε στο κεφάλι», θυμάται ο Γκρόσσε στη συνέντευξη που έδωσε. Ήταν η πρώτη εκτέλεση.

Ο Γερμανός γιατρός δήλωσε ότι ήταν τόσο αναστατωμένος από αυτό, που μάλωσε με τον διοικητή του, επειδή θεωρούσε ότι επρόκειτο για αδικαιολόγητες δολοφονίες. Παρά ταύτα, αυτό συνεχίστηκε, και έτσι ο Γκρόσσε αποφάσισε να μιλήσει στους New York Times.

Είναι πολύ ασυνήθιστο για έναν στρατιώτη να μιλά δημόσια για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που εξακολουθεί να θεωρεί φίλους, αλλά ο Γκρόσσε είπε ότι ήταν πολύ ανήσυχος και δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλός.

Η εκτέλεση ενός άοπλου, τραυματισμένου Ρώσου στρατιώτη είναι μία από τις πολλές δολοφονίες που στοιχειώνουν την εταιρεία, «The Chosen company», μια από τις πιο… φημισμένες μονάδες ξένων που μάχονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η μαρτυρία του Γκρόσσε, ως αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας, συνοδεύεται από στοιχεία, βίντεο, σημειώσεις του, και μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους τα μέλη της μονάδας. Στοιχεία που εξέτασαν και ερεύνησαν οι NYT.

Η δεύτερη δολοφονία που κατήγγειλε ήταν, όταν ένας από τους «Εκλεκτούς» πέταξε μια χειροβομβίδα σε έναν Ρώσο στρατιώτη που είχε σηκώσει τα χέρια του και είχε παραδοθεί, σύμφωνα με βίντεο που ήλεγξαν οι NYT.

Όσον αφορά την τρίτη εκτέλεση, μέλη της μονάδας καυχούνταν σε μια ομαδική συνομιλία, σε μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους, ότι είχαν σκοτώσει Ρώσους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τους, τον Οκτώβριο.

Ο στρατιωτικός που εκείνη την ημέρα ηγείτο της ομάδας, είπε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη γι’ αυτό. «Αν γίνει κάτι γνωστό σχετικά με αιχμαλώτους πολέμου, έχω διέταξα να γίνουν», έγραψε σε μήνυμα ο στρατιωτικός, με το ψευδώνυμο, Andok.

Ο «Έλληνας»

Ένας Έλληνας με παρατσούκλι «Δίας» ήταν στο επίκεντρο των τριών επεισοδίων, αναφέρει η εφημερίδα, ΝΥΤ. Σύμφωνα με τον Γκρόσσε, αυτός έριξε τη χειροβομβίδα, πυροβόλησε έναν τραυματισμένο Ρώσο σε ένα όρυγμα και καυχήθηκε για έναν ακόμη φόνο. 

Αν και οι ΝΥΤ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Έλληνα στον λογαριασμό του στο Facebook, καθώς και με μηνύματα στο τηλέφωνό του, προκειμένου να σχολιάσει τις κατηγορίες σε βάρος του, αυτός δεν απάντησε. Ο πραγματικός διοικητής της «Εταιρείας», Ράιαν Ο’ Λίρι, πρώην στρατιωτικός της Εθνοφρουράς της Αϊόβα, είπε ότι ο «Δίας» δεν ήθελε να μιλήσει. 

Η αμερικανική εφημερίδα δεν διευκρινίζει εάν ο "Έλληνας" στρατολογήθηκε ευρισκόμενος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ως γνωστόν, η ίδια η ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, προωθούσε τη στρατολόγηση «εθελοντών» εντός της Ελλάδας, προκειμένου να σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, έναντι αμοιβής. Κάτι αδιανόητο για την Ελλάδα σε ειρηνική περίοδο, να υπάρχουν ξένες χώρες που στρατολογούν εντός της ελληνικής επικράτειας μισθοφόρους.

Ο ίδιος, ωστόσο, διατηρούσε λογαριασμούς τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram, όπου είχε αναρτήσει φωτογραφίες του με στολή, εξάρτηση και οπλισμό, ενώ σε άλλες έδειχνε να ασχολείται με το μπόντι μπίλντινγκ. Οι φωτογραφίες που αποδίδονται στον Τάσο Αντ., κάνουν τον γύρο των Ρωσικών και Ουκρανικών τσατ στο Telegram, με τον ισχυρισμό ότι αυτός είναι ο Έλληνας που δολοφόνησε τους Ρώσους.

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που φέρονται να ανήκουν στον κατηγορούμενο ως εκτελεστή

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής της μονάδας, Ο’ Λίρι, αρνήθηκε ότι μέλη της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Είπε ότι οι άνδρες του σκότωσαν Ρώσους τραυματίες, αλλά μόνο αυτούς που μπορούσαν να αντισταθούν (!). Ο ίδιος υποστήριξε ότι το επεισόδιο στο χαράκωμα που περιέγραψε ο Γκρόσσε δεν συνέβη ποτέ και ότι ο Γερμανός δεν ήταν σε αυτή την αποστολή. Επίσης δεν έδωσε σημασία στα γραπτά ηλεκτρονικά μηνύματα. Είπε, ακόμη, ότι το συμβάν με τη χειροβομβίδα δεν ήταν έτσι όπως φαίνεται, διότι ο Ρώσος στρατιώτης και ένας άλλος κοντά θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή. Τα μέλη της Chosen Company, πάντως, δεν απαντούν στα ερωτηματικά που προκύπτουν από το βίντεο, τι είναι αυτό που θεώρησαν, δηλαδή, ως απειλή και εκτέλεσαν τον Ρώσο που παραδινόταν.

Στον στρατό των ΗΠΑ, βέβαια, ένα τέτοιο βίντεο που δείχνει τη δολοφονία ενός παραδοθέντος στρατιώτη, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, θα προκαλούσε άμεση έρευνα, λέει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Southwestern, και πρώην δικηγόρος της Πολεμικής Αεροπορίας, Ρέιτσελ Βάνλαντινγκχαμ.

Το ότι δεν διερευνήθηκε το γεγονός είναι πολύ πιο ανησυχητικό από αυτό καθ' αυτό το περιστατικό, λέει η ίδια. Η απουσία λογοδοσίας, ξεκινάει από την ανυπαρξία της διερεύνησης τέτοιων συμβάντων.

ΠΗΓΗ: neostrategy.gr

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.