Φωτιά στην βορειοανατολική Αττική: Κάηκαν και καίγονται σπίτια και περιουσίες. Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή

 H φωτιά που μαίνεται από χθες στην  βορειοανατολική Αττική  έχει καταστρέψει σπίτια και αυτοκίνητα, έχει διώξει από τις οικίες του χιλιάδες πολίτες και έχει προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. 

 

Για πυρκαγιά που «έχει επηρεάσει πολλές περιοχές» έκανε λόγο στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης και είπε ακόμα ότι οι «γραμμές άμυνας» έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα του Γραμματικού προς τον Μαραθώνα και μετά τη Λίμνη της περιοχής καθώς και από την Πεντέλη προς το «414» Στρατιωτικό νοσοκομείο όπου η φωτιά παρουσιάζει «ιδιαίτερη δυναμική».

Τα δύο τελευταία μηνύματα που εστάλησαν από το 112 ήταν για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις περιοχές του Σπατατζικίου (Πευκόφυτο) Μαραθώνα, αλλά και από τη Νέα και την Παλαιά Πεντέλη, το Πάτημα Χαλανδρίου και το Πάτημα Βριλησσίων. Από αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι ζητείται να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια.

Περισσότερες από 40 είναι οι αναζωπυρώσεις  που έχουν σημειωθεί εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς ενώ τώρα επιχειρείται να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες αλλά όχι σε όλα τα σημεία, αφού «η μορφολογία του εδάφους δεν το επιτρέπει».

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι τρία νοσοκομεία, το «Σισμανόγλειο», το Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς» και το «Σωτηρία». Παράλληλα ανακοίνωσε πως διασώστες και γιατροί παρείχαν βοήθεια σε 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν αναπνευστικά προβλήματα ενώ ένας πυροσβέστης φέρει σοβαρά εγκαύματα -που νοσηλεύεται στο «251» Νοσοκομείο Αεροπορίας- κι ένας δεύτερος τραυματίστηκε ελαφρύτερα.

Ανέφερε ακόμα το μπαράζ μηνυμάτων του «112» και πως αυτή τη στιγμή επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες «δασοκομάντος» και 190 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν κάτοικοι, εθελοντές και οχήματα της Τοπικής Διοίκησης.

Μόνο στο Βαρνάβα σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν 50 σπίτια, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν και πέρασαν την νύκτα στο Καπανδρίτι και αλλού.

Σε πύρινο κλοιό Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη. Ενώ στις αυλές των σπιτιών φτάνουν οι φλόγες στα Άνω Βριλήσσια.  Καίγονται σπίτια.

Με νέο 112 12/8/2024 ώρα 16:23 οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν από την περιοχής Διόνυσος προς Κηφισιά μέσω της Λεωφόρου Θησέως.  

Ήδη η φωτιά βρίσκεται στην Αναπαύσεως στο Πάτημα 2 στο Χαλάνδρι, όπου πριν είχε γίνει επιχείρηση εκκένωσης. Οι φλόγες βρίσκονται στον περίβολο της Μονής Πεντέλης. 

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αυτή την ώρα υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Με δεδομένο ότι στα περισσότερα μέτωπα οι φωτιές είναι σε εξέλιξη, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να επιθεωρηθεί, να καταγραφεί και να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών στο Δίκτυο. 

Περισσότεροι από 350 τεχνικοί στην ΒΑ Αττική είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης για την όσο ταχύτερα δυνατή επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Ωστόσο, η επιχείρηση αποκατάστασης θα γίνει μόλις γίνει δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων.

Αποκλειστικές φωνογραφίες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

  
 



                                              Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.