ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΜΕΤΑΒΑΣΗ - Οργάνωση για την κομμουνιστική προοπτική 


                   Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024                                 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)


 Από το μεσημέρι της Κυριακής 11/8, μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και απειλούνται οικισμοί και καίγονται σπίτια. Για άλλη μια φορά, οι αντικειμενικές συνθήκες των σφοδρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, δεν μπορούν να αναιρέσουν τις υποκειμενικές ευθύνες της έλλειψης αντιπυρικών έργων και γενικότερου κεντρικού σχεδιασμού προστασίας των δασών. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της πυροσβεστικής, δεν είναι αρκετές και για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι ελλείψεις και η υποστελέχωση τους.

Σήμερα, που η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει την πόρτα, διανύοντας παρατεταμένα διαστήματα λειψυδρίας και ξηρασίας, η ανάγκη προστασίας των δασικών πνευμόνων στα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των Αρχών. Γι’ αυτό προκαλεί οργή και αγανάκτηση η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που αποτελείωσε τις ήδη διαλυμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Η πυροσβεστική παραμένει μια υπηρεσία με 4.500 κενά σε οργανικές θέσεις και με υποδομές/μέσα προστασίας απαρχαιωμένα και δυσλειτουργικά, με αποτέλεσμα σήμερα σε ένα μέτωπο 30 χιλιομέτρων να επιχειρούν 700 πυροσβέστες! Αυτή είναι μια κατάσταση την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει και συντηρεί, με χαρακτηριστικό τις κινητοποιήσεις των πυροσβεστών πριν μερικά χρόνια για καλύτερους όρους εργασίας και κόντρα στις απολύσεις, οι οποίες είχαν δεχθεί έντονη καταστολή.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ έχει δώσει υπέρογκα ποσά, από την μία σε πολεμικό εξοπλισμό για να στηρίξει την γενοκτονία στην Παλαιστίνη, και από την άλλη σε προσλήψεις αστυνομικών και στην ενίσχυση του στόλου της ΕΛ.ΑΣ, με στόχο να εντείνει την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων. Έτσι καταλήγουμε στα μέτωπα των πυρκαγιών να βλέπουμε χιλιάδες αστυνομικούς ακόμη και με «αύρες»(τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για να διαλύσουν συγκεντρώσεις), οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσουν τους πυροσβέστες. Παράλληλα, παρόλο που δόθηκαν υψηλές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας για μεγάλα αντιπυρικά έργα (μέσω του προγράμματος Anti-Nero), αυτά δεν έγιναν, ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια κάθε καλοκαίρι ο απολογισμός από μεγάλες πυρκαγιές είναι βαρύς.

Η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει την διαχείριση της αποκλειστικά στην αποφυγή θανάτων και αυτό έχει φανεί από την αντιμετώπιση όλων των φυσικών καταστροφών την προηγούμενη 4ετία. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πυρκαγιά, πλημμύρα, χιονόπτωση, η συνταγή είναι μία: αποστολή 112 και εκκενώστε γιατί δεν υπάρχει σωτηρία. Αδιαφορεί για την αποσυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού ή για την παντελή έλλειψη προληπτικών μέτρων. Δεν υπολογίζει το τεράστιο κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο λαός, από τα κατεστραμμένα σπίτια, τις λαϊκές περιουσίες, τα καμένα δάση και ζώα, τις συνέπειες που επιφέρουν αυτά στους κατοίκους εκείνων των περιοχών.

Σε αυτές τις στιγμές η αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό, είναι βασικό καθήκον για τις δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος. Καλούμε όλα μας τα μέλη, όποιον και όποια μπορεί, να συμβάλουν στις προσπάθειες της πυροσβεστικής. Συλλέγουμε ήδη πρώτης ανάγκης ( νερά, ισοτονικά, φυσιολογικούς ορούς σε αμπούλες ή μεγάλες συσκευασίες, χυμούς, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κρουασάν, γάζες, επιδέσμους, γάντια μιας χρήσης, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, γυαλιά εργασίας για πυροσβέστες, παυσίπονα, bepanthol για εγκαύματα, betadine, hibitane, pulvo, nebasitin spray ) για τους πυρόπληκτους κατοίκους των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής, στην λέσχη μας ( 3ης Σεπτεμβρίου 132 Αθήνα ) 18:00 – 20:30. 

                                           Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

 Αύγουστος 2024

                                                                        Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.