Κρατικές ευθύνες για την πανώλη. Τρομάζει το ντόμινο των κρουσμάτων

 Εντείνεται η ανησυχία στους κτηνοτρόφους της χώρας καθώς τα κρούσματα πανώλης συνεχώς αυξάνονται και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές/ Εκτός από  περιοχές, όπως η  Καλαμπάκα Τρικάλων, την Ελασσόνα και το Συκούριο Λάρισας, προβλήματα  υπάρχουν στην Νεμούτα και το Βαρθολομιό Ηλείας, Δράμα  και υπάρχουν φόβοι και για άλλες περιοχές της χώρας.  Εντείνεται η ανησυχία στους κτηνοτρόφους της χώρας καθώς τα κρούσματα πανώλης συνεχώς αυξάνονται και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές/ Εκτός από  περιοχές, όπως η  Καλαμπάκα Τρικάλων, την Ελασσόνα και το Συκούριο Λάρισας, προβλήματα  υπάρχουν στην Νεμούτα και το Βαρθολομιό Ηλείας, στη Δράμα, στη Θράκη  και υπάρχουν φόβοι και για άλλες περιοχές της χώρας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί σχεδόν 10.000 αιγοπρόβατα σε Τρίκαλα και Λάρισα. Η ζημιά για τους κτηνοτρόφους όχι μόνο στη Θεσσαλία, οι οποίοι δέχονται ένα ακόμη σοβαρό «πλήγμα» μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, εκτιμάται ότι θα είναι τεράστια, καθώς κάθε αναπαραγωγικό ζώο κοστίζει τουλάχιστον 300 ευρώ.

Επιφυλακτικό  για τις αγορές του εμφανίζεται και το καταναλωτικό κοινό, για τις συνέπειες από την νόσο.

 Πάντως, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει αποφύγει να ανακοινώσει το παραμικρό για το πότε και πόσο θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Το μόνο που έχει περιοριστεί να δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας είναι ότι θα υπάρξει… κάποια στήριξη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν προβλέπει η ΕΕ αποζημιώσεις». Υπενθυμίζεται, ότι μετά την κακοκαιρία Daniel, οι κτηνοτρόφοι είχαν λάβει μόλις 150 ευρώ ανά ζώο, δηλαδή τη μισή τιμή της αγοράς.

Πλέον, οι έλεγχοι από τα συνεργεία κτηνιάτρων είναι εντατικοί, καθώς έχουν επιστρατευτεί εργαζόμενοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας, ενδεικτικό των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Κτηνιατρικοί έλεγχοι γίνονται  και στους νομούς Καρδίτσας, ,Μαγνησίας. Ηλείας, Αρκαδίας, Δράμας   και αλλού.  Επίσης, στη Λάρισα έχει αφιχθεί και κλιμάκιο της ΕΕ για να διαπιστώσει αν εφαρμόζονται τα κοινοτικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανώλη των αιγοπροβάτων, δηλαδή αν έχουν οριοθετηθεί οι ζώνες επιτήρησης των 3 και 10 χλμ.

Την ίδια ώρα έχουν υπάρξει καταγγελίες για παράνομη θανάτωση και υγειονομική ταφή ζώων που νοσούσαν από πανώλη. Στην Ελασσόνα, κτηνοτρόφος κατήγγειλε ότι ζώα θάφτηκαν κοντά σε πηγή, κάτι που υποχρέωσε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα να προχωρήσει στην αντικατάσταση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων.

Τέλος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει ακόμα καμία επίσημη απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το πώς εισήλθε η πανώλη στη Θεσσαλία. Όπως σημειώνουν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι εργαζόμενοι του υπουργείου είναι αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου ζώων και των ελλιπών κρατικών ελέγχων λόγω της υποστελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρείων και εργαστηρίων.

Η ΑΓΩΝιστική Ενωτική Συμμαχία Γεωπόνων Δ.Υ. για την Ανατροπή & Συνεργαζόμενες-οι σημειώνει για την πανώλη των ζώων

* Η αγορά χωρίς δημόσιους ελέγχους φέρνει καταστροφές

* ΥΠΑΑΤ και ΔΑΟ(Κ) χωρίς επαρκές προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν!

Η κατάσταση απαιτεί επείγοντα μέτρα αναστροφής των καταστροφικών πολιτικών που ασκούνται, καθώς, πέρα από όλα τα άλλα σημαντικά προβλήματα, η πρωτογενής παραγωγή απειλείται με εξαφάνιση!».

 

 Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ)  σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων  αναφέρει:  

«Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.

Η κυβέρνηση συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες.

Γιατί, από την μια μεριά, η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη και όλων των άλλων κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ενώ από την άλληαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων.

Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Συνεπώς η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:

  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.
  • Άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες. Βάση για τις αποζημιώσεις είναι τα αιτήματα που έχουμε θέση στο Υπουργείο, για όλους τους αγρότες της περιοχής μας, και θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει το μείον 20% στις πληρωμές των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους αγρότες. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο πανθεσσαλικά μέσα από τις Ομοσπονδίες - Α.Σ., όσο και πανελλαδικά στα πλαίσια της ΠΕΜ, γιατί η πείρα αυτό δείχνει πως μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο πάλης που έχουμε φέρνει πίεση και αποτελέσματα». 


                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.