Ανατολική Γερμανία: Στις σημερινές εκλογές η ακροδεξιά προ των πυλών σε Θουριγγία και ανεβασμένη στη Σαξονία

Προάγγελος εξελίξεων οι σημερινές εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία


Σύμφωνα   με τις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά στα ανατολικογερμανικά κρατίδια., αναμένεται να είναι πρώτη στη Θουριγγία με διαφορά και μάχη στήθος με στήθος με τους Χριστιανοδημοκράτες στη Σαξονία.

 

Εάν στις σημερινές κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα αναδειχθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων – κυρίως στην Ανατολική Γερμανία – για την παραδοσιακή πολιτική, η οποία εμφανίζεται όλο και πιο αδύναμη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των καιρών.

Στη Θουριγγία, των 2 εκατομμυρίων κατοίκων η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δίνει πρωτιά με 33% στην ακροδεξιά Ενναλακτική για τη Γερμανία (AfD), 22% στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Στις εκλογές αναμένεται να επιβεβαιωθεί ακόμη η καθιέρωση της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), με το πρώην ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς να υιοθετεί φιλορωσική στάση και να επικρίνει την κυβέρνηση – από τα …αριστερά – για την πολιτική της στη μετανάστευση και στην οικονομία. Ενώ όλα δείχνουν πανωλεθρία για τα κόμματα της ομοσπονδιακής συγκυβέρνησης : 7% Σοσιαλδημοκράτες, 3% Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κάτω του 3%. 

Εφόσον τις εκλογές κερδίσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),  

ακόμη και αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στα κρατίδια, θα έχει πετύχει μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας.

Ο νυν αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο  που χαίρει δημοφιλίας σε όλη τη Γερμανία διανύει όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες μέρες της αριστερής πρωθυπουργίας του. Ήταν στο τιμόνι της Θουριγγίας από το 2014 και ο μόνος αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου. Στην τελευταία θητεία του ήταν στο τιμόνι κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους.

Το πρόσωπο-κλειδί για την επόμενη ημέρα, ένα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στη Θουριγγία είναι ο ακραιφνής ακροδεξιός Μπιερν Χέκε (AfD) που έχει καταδικαστεί για ναζιστικά συνθήματα και χειρονομίες.

Προς το παρόν πάντως κανείς δεν θέλει να συγκυβερνήσει μαζί του, οπότε ο σχηματισμός μιας επόμενης κυβέρνησης υπό τον Μπιερν Χέκε είναι το  πιθανότερο  ότι καθιστάτε αδύνατον.

Στη Σαξονία όλα παίζονται για την πρώτη θέση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του νυν πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ στο 33% που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους, και το ακροδεξιό AfD στο 31%., που αναμένεται να καταγράψει άνοδο των ποσοστών της από το 2019 τουλάχιστον κατά 5 μονάδες. Ακολουθούν: Συμμαχία Βάγκενκνεχτ 12%, Σοσιαλδημοκράτες 7%, Πράσινοι 6%.

                                 Δρέσδη, η ιστορική πρωτεύουσα της Σαξονίας 

Πρόσωπο κλειδί της Ακροδεξιάς είναι ο Γεργκ Ούρμπαν, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ακροδεξιού AfD, μηχανικός νερού στο επάγγελμα, πιο μετριοπαθής στις δημόσιες εμφανίσεις του από τον Χέκε αλλά το ίδιο σκληρός ως προς τις θέσεις.

Ο νυν πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ έχει καλέσει πολλές φορές τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα να συσπειρωθούν και να υψώσουν ένα «τείχος προστασίας» κατά της ακροδεξιάς, γνωστό με τον όρο « «Brandmauer».  Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 45% των ερωτηθέντων από τους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία δεν θα απέκλειαν «απόλυτα» μια συνεργασία με το AfD.

 

Σε κάθε περίπτωση με τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών αναμένεται αναβρασμός στα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων στο Βερολίνο.

Με δεδομένο το κατακερματισμένο σκηνικό, ο σχηματισμός κυβερνητικών συμμαχιών για την επόμενη μέρα προδιαγράφεται εξόχως περίπλοκη υπόθεση.

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κινηθούν σε πολύ χαμηλά ποσοστά δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα καγκελαρίου, γράφει η Bild, με πιθανό διάδοχο τον δημοφιλή υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόιριους.

Κινητικότητα όμως επικρατεί και στα γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών με πηγές, επίσης της Bild, να αναφέρουν ότι αναμένεται προσεχώς ανακοίνωση του προέδρου του κόμματος Φρίντριχ Μερτς της πρόθεσής του να είναι υποψήφιος καγκελάριος, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Μάλιστα η ανακοίνωση, όπως γράφει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται να γίνει πρώτα με τηλεφώνημα στον Βαυαρό Μάρκους Ζέντερ,  επικεφαλής των αδελφών Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργό της Βαυαρίας που έχει επίσης φιλοδοξίες για την καγκελαρία όχι όμως ερείσματα στο Βερολίνο.

Όσο για το προεδρείο της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και όπως διαμηνύουν πηγές δεν είναι τίποτα δεδομένο. Θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι επιδόσεις των Χριστιανοδημοκρατών στην αν. Γερμανία.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dw.com, διαδίκτυο


                                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.