Με καθυστέρηση χρόνων, η κυβέρνηση μελετά διόρθωση και όχι κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε πρόσφατη  συνέντευξή της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ερωτηθείσα σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) σημείωσε ότι παρατηρείται μία στρέβλωση όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και αντί της αύξησης του επιβάλλεται τελικά μείωση. «Αυτό δεν είναι σωστό. Και επειδή δεν είναι σωστό θέλουμε να το διορθώσουμε» δήλωσε η κα Κεραμέως και αποκάλυψε ότι προωθείται ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Εκτίμησε ότι αυτό θα διορθωθεί μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2025, για να πάρουν οι συνταξιούχοι στην τσέπη την αύξηση αντί να  βρεθούν με μικρότερη σύνταξη, επειδή θα ανέβει η ΕΑΣ.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) καθώς και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) δεν χρειάζονται διόρθωση όπως ανέφερε η κα υπουργός αλλά κατάργηση. Πρόκειται για δυο άδικες εισφορές σε βάρος των συνταξιούχων.  

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) θεσπίστηκε με το άρθρο 38 του ν. 3863/2010 για όλες τις κύριες συντάξεις που υπερέβαιναν το ποσό των 1.400 ευρώ (μεικτά). Το άρθρο αυτό συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 (παρ. 9) του ν. 4024/2011 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 (παρ. 4) του ν. 4075/2012 και το άρθρο 29 (παρ. 2 και 3) του ν. 4325/2015, και είναι κατάλοιπο των μνημονίων. 

Από 1.8.2010 θεσπίζεται Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) η οποία τηρείται σε Λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, (ΑΚΑΓΕ) σκοπός του οποίου είναι, μέχρι τις 31.12.2018, η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων.

Σκοπός του θεσμού είναι η εξασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων και της βιωσιμότητας του εθνικού κοινωνικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της σύνταξης από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Η κράτηση για την ΕΑΣ επιβάλλεται στα  μικτά της κύριας σύνταξης από 1.400 ευρώ τον μήνα και άνω 

Ξεκινά με ένα 3% κράτηση από τις κύριες συντάξεις των 1.400 ευρώ και άνω. Ανά 300 ευρώ σύνταξης, η κράτηση αλλάζει. Στα 1.700,01 ευρώ γίνεται 6%, στα 2000,01 ευρώ γίνεται 7%, στα 2.300,01 ευρώ ανεβαίνει στο 9% και καταλήγει στο 14% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ. Παρόμοια κράτηση από 3% ως 10% επιβάλλεται και στις επικουρικές από τα 300 ευρώ και άνω.

Με το νόμο 3986/2011, θεσπίστηκε  από 1.9.2011 η Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία επίσης παρακρατείται μηνιαίως από τους συνταξιούχους των φορέων επικουρικής ασφάλισης. 

Συγκεκριμένα η διάταξη αυτή ανέφερε: « Από 1.9.2011 θεσπίζεται Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.). 

Τα χρήματα από τις κρατήσεις αυτές ( Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και από Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης) κατευθύνονται υπέρ του ΕΦΚΑ για  τροφοδότηση του  Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)που είναι ο ασφαλιστικός κουμπαράς και σκοπός του  είναι, μέχρι τις 31.12.2018, η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων.

Σήμερα έχει  αποθεματικό κεφάλαιο 18 δις. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί έχει έσοδα από τόκους. Ενώ για το 2025 προβλέπονται έσοδα μόνο από τόκους 302 εκατ. ευρώ.

Στον κουμπαρά αυτόν του ΑΚΑΓΕ κατευθύνεται –βάσει νόμου- και το 4% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και το 10% από τα έσοδα του ΦΠΑ. 

Εάν  η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση, ένα μέρος από τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ  θα μπορούσαν να διατεθούν για να καταργηθεί η ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός.   

Φωτό αρχείου 

Με τη ρύθμιση που εξετάζεται από τα υπουργεία εργασίας και οικονομικών το πιθανότερο σενάριο είναι να μην καταργηθεί άμεσα η ΕΑΣ, ώστε να πάρει  ολόκληρη την αύξηση του 2025 (2,5%) όποιος θα ξεπεράσει τα 1400 ευρώ αλλά να μειωθεί στο μισό  ΕΑΣ και η πλήρη κατάργηση της να πάει στο αόριστο μέλλον. Ένα ακόμη σενάριο είναι η κράτηση για την ΕΑΣ να γίνεται στο ποσό που θα υπερβαίνει τα 1400 ευρώ και όχι σε όλη την σύνταξη.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που σήμερα παίρνει  σύνταξη 1.385 ευρώ δεν πληρώνει ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ. Με την πενιχρή αύξηση που θα πάρει το 2025 που εκτιμάται στο 2,5%, θα πάρει  συν 34,6 ευρω, η σύνταξη θα ανέλθει στα 1.419 ευρώ  Από την κράτηση (3%) για την ΕΑΣ αυτομάτως θα χάσει 42,57  ευρώ και άρα  τελικό ποσό σύνταξης 1376,5 ευρώ,  δηλαδή  θα έχει μείωση κατά 9,5 ευρώ το μήνα.

Οι συνταξιούχοι που είναι διαρκώς χαμένοι και βλέπουν το ήδη συρρικνωμένο ο εισόδημα τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια, μια επιλογή έχουν να βγουν στο δρόμο, να αγωνιστούν όχι μόνο για την κατάργηση των κρατήσεων  Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής, Ασφάλισης, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς  αλλά για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που μείωσαν τις συντάξεις. 

Να επανέλθει η 13-14η σύνταξη. Καμία κύρια σύνταξη κάτω απο 1000 ευρώ καθαρά και ανάλογη αύξηση σε όλες τις συντάξεις. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ). Αύξηση του αφορολογήτου για τους συνταξιούχους.      

Η ζωή μας έχει διδάξει, τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!                                                                                                                                             

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.