ΓΑΛΛΙΑ: «Στα κάγκελα» η Αριστερά για τον διορισμό του Μπαρνιέ. Ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση Μακρόν

 Την οργή της κεντροαριστεράς της Γαλλίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό τον συντριπτικό Μισέλ Μπαρνιέ, προωθώντας μια δεξιά – ακροδεξιά συμμαχία, παρακάμπτοντας τη νωπή λαϊκή εντολή που έδωσε νίκη στον συνασπισμό της αριστεράς. 

Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν 

 Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν τάχθηκε αμέσως κατά του διορισμού του Μπαρνιέ και προέβλεψε ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην διχασμένη Εθνοσυνέλευση.

 «Οι εκλογές έχουν κλαπεί», υποστήριξε ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία , λέγοντας«Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια».

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ μια «προσωπικότητα την πλησιέστερη» στις θέσεις της ακροδεξιάς και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» μεθαύριο Σάββατο, την ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν.

Η πρόεδρος της Κ.Ο. της Ανυπότακτης Γαλλίας στην Εθνοσυνέλευση, Ματίλντ Πανό, κατήγγειλε ένα «απαράδεκτο πραξικόπημα στη δημοκρατία»: «Διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Πρόεδρος αρνείται να σεβαστεί τη λαϊκή κυριαρχία και την επιλογή που προκύπτει από την κάλπη». 

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, τονίζει από την πλευρά του ότι η Γαλλία εισέρχεται σε «καθεστωτική κρίση». «Η δημοκρατική άρνηση έφτασε στο αποκορύφωμά της: ένας Πρωθυπουργός από το κόμμα που ήρθε στην 4η θέση και που δεν συμμετείχε καν στο μέτωπο των Ρεπουμπλικανών», έγραψε στην πλατφόρμα  Χ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος είχε υπενθυμίσει ότι «σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου», «είναι ο συνασπισμός που έρχεται πρώτος που καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ποτέ το κόμμα που έχασε τις εκλογές». 

Στο κόμμα των Οικολόγων η Μαρίν Τοντελιέ θεωρεί ότι η πολιτική κρίση των τελευταίων εβδομάδων, που υποτίθεται ότι έληξε με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, είναι «αξιοθρήνητη σε δημοκρατικό επίπεδο». 

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μέσω του γενικού γραμματέα του, Φαμπιάν Ρουσέλ, αποδοκιμάζει «την επιλογή μιας ένωσης δεξιών». «Διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργό του Νικολά Σαρκοζί και Ευρωπαίο επίτροπο υποστηρικτή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει τη συνέχεια στις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και επτά χρόνια», τόνισε σε ανακοίνωσή του. 

Επιπλέον, σημειώνει ότι αυτή η επιλογή έγινε για να αποφευχθεί μια άμεση πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση με «τη συνενοχή της Εθνικής Συσπείρωσης» και επισημαίνει ότι το κόμμα του σκοπεύει «να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να καταπολεμήσει μια πολιτική που στρέφει την πλάτη της στα συμφέροντα της Γαλλίας, ξεκινώντας από τη λογοκρισία της κυβέρνησης». 

Η ακροδεξιά Λεπέν, από την άλλη πλευρά, έδειξε ότι είναι πρόθυμη να δώσει στον Μπαρνιέ μια ευκαιρία, αλλά είπε ότι το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης δεν θα λάβει μέρος στην κυβέρνησή του επειδή ο νέος πρωθυπουργός «δεν συμμερίζεται τις ιδέες μας». 

Και ο Ζόρνταν Μπαρντέλα είπε ότι το κόμμα του (Εθνική Συσπείρωση) θα περιμένει να αποφανθεί για τον Μπαρνιέ έως ότου ο νέος πρωθυπουργός παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις στην Εθνοσυνέλευση.  

«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X. Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές. 

Ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον Μπαρνιέ θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του κεντρώου και δεξιού μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία που θα τον στηρίζει. Μαζί, ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν και η συντηρητική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς συνολικά έχουν 213 έδρες, κάτω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. 

ΠΗΓΕΣ: efsyn.gr, documentonews.gr 

Διαβάστε ακόμη

 

                                                                       Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.