ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ακροδεξιά πρώτη στη Θουριγγία, οριακά δεύτερη στη Σαξονία

 Οι εκλογές επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που ήθελαν την ακροδεξιά  Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να ξεπερνά το 30% και να διεκδικεί και την πρωθυπουργία στα δυο κρατίδια.    

                                   Οι  ψηφοφόροι μίλησαν  και το πολιτικό τοπίο αλλάζει


«Χαστούκι» στους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σολτς τα αποτελέσματα.


Οι ψηφοφόροι σε Σαξονία και Θουριγγία μίλησαν και επιβεβαίωσαν αυτό που πολλοί φοβούνταν. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά στην Θουριγγία και δίνει μάχη στήθος με στήθος με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) στην Σαξονία. Και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται πάνω από το 30%, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των δύο καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης.  

Τα κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να εξασφαλίζει μόλις 6,8% (-1,4) και τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) να μένουν εκτός κοινοβουλίου με 3,8% (-1,4 ) και 1,2% (,-18) αντίστοιχα.

Εντυπωσιακά καλό το αποτέλεσμα της πρωτοεμφανιζόμενης Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ που έρχεται παντού στην τρίτη θέση με διψήφια ποσοστά (11,5 έως 14,5%), που πιθανά της δίνουν το ρόλο του ρυθμιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση η διατήρηση της πρώτης θέσης στην Σαξονία, έστω και με οριακή διαφορά μπορεί να ερμηνευτεί ως πρώτη επιτυχία. Θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία λογικά και στη Θουριγγία.

Στην Θουριγγία

Μπγιορν Χέκε (στο βάθος), Μάριο Φόιγκτ και Μπόντο Ράμελο με ανάμικτα συναισθήματα μετά τα πρώτα αποτελέσματα

Εικόνα: picture alliance/dpa

Η Θουριγγία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, εκεί όπου το 1929 οι Ναζί μετείχαν σε κυβέρνηση για πρώτη φορά, η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα

 Το αποτέλεσμα στην Θουριγγία αποτελεί το τέλος εποχής για τον Μπόντο Ράμελο, τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό που προέρχεται από τις τάξεις της Αριστεράς (Die Linke), o oποίος όσο υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και αν κατέγραφε σταθερά τα τελευταία χρόνια δε μπορούσε να «τραβήξει» προς τα πάνω το διασπασμένο του κόμμα, που διανύει περίοδο βαθιάς κρίσης σε πανεθνική κλίμακα. Από το 30% στις προηγούμενες εκλογές το κόμμα έπεσε στο 11,7%.

Την τρίτη θέση εξασφαλίζει η BSW με 15,7%, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από την πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με θέσεις υπέρ της Ρωσίας και της περιοριστικής πολιτικής για το προσφυγικό.

         Φωτο αρχείου: Διαδήλωση ενάντια στην ακροδεξιά στην Ερφούτη της Θουριγγίας

 

Το ακροδεξιό κόμμα AfD σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα κόμματα και θα διεκδικήσει, όπως έχει πει ο επικεφαλής της Μπγιορν Χέκε την πρωθυπουργία. Κάτι που επανέλαβε και στις πρώτες της δηλώσεις η Άλις Βάιντελ συμπρόεδρος του κόμματος, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα της εντολή για διακυβέρνηση της χώρας. Το κλίμα στα κεντρικά του κόμματος ήταν πανηγυρικό με χαρακτηριστικό την απαγόρευση εισόδου στους δημοσιογράφους.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) από την πλευρά της δήλωσε στο ARD ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με την AfD, αλλά «αν το AfD προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε η BSW θα συμφωνήσει με αυτό» και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως. Ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD Μπγερν Χέκε δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του είναι «με διαφορά η μεγαλύτερη δύναμη» στο κρατίδιο και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε».

 

Στην Σαξονία

Στην Σαξονία το Χριστιανοδημοκρατικό CDU, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται να εξασφαλίζει την πρώτη θέση με 31,6% (-0,5 από το 2019), μπροστά από την AfD, η οποία βρίσκεται στο 30,4% (+2,9). Η BSW κερδίζει και εδώ την τρίτη θέση με 12% και ακολουθούν το SPD με 8,2% (+0,5), οι Πράσινοι με 5,3% (-3,3) και η Αριστερά με 4% (-6,4).

Στο κρατίδιο ορίζει το CDU τον πρωθυπουργό από την επανένωση και φαίνεται ότι εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός  Μίχαελ Κρέτσμερ της Σαξονίας κατόρθωσε να κρατηθεί στην πρώτη θέση, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρει συμμάχους για να έχει κυβερνητική πλειοψηφία. Θα εξαρτηθεί ίσως αυτό από το αν τελικά οι Πράσινοι θα περάσουν το 5% και θα μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο.

Είναι ένα ερώτημα αν θα αποφασίσει να μπει σε συζήτηση με τη Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που φαντάζει τώρα ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του στις πρώτες δηλώσεις, όπου εμφανίστηκε τουλάχιστον ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα. Διφορούμενη ήταν και η απάντηση της ίδιας της Βάγκενκνεχτ για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας.

Οι επιπτώσεις για το Βερολίνο

Το κλίμα έντονης πόλωσης που χαρακτήρισε τον προεκλογικό αγώνα οδήγησε τελικά και σε υψηλά ποσοστά συμμετοχής που δεν είναι πάντα αυτονόητη στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Το ερώτημα είναι πλέον και με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, αλλά και της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ ποιοι κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι εφικτοί, όχι μόνο από αριθμητική αλλά περισσότερο από πολιτική άποψη.

Οι εκλογές αυτές είναι ενδεικτικές για το κλίμα στην πρώην ανατολική Γερμανία, αλλά δεν αποτελούν και προάγγελο εθνικού αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε μια χώρα 83 εκατομμυρίων κατοίκων.

 Σε κάθε περίπτωση δεν κάνουν ευκολότερη την επόμενη μέρα για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και είναι ¨Χαστούκι στους Σοσιαλδημοκράτες"

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.