8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η ΕΕ δεν βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των λαών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου

 Η ακρίβεια επηρέασε Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες στις ευρωεκλογές 

Επιφυλακτικότεροι του γενικού συνόλου εμφανίζονται οι Έλληνες   έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από την  πανευρωπαϊκή μετεκλογική δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου 2024, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία εξετάζει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και τις κύριες προτεραιότητες των πολιτών της ΕΕ.

Η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής (42%) και η οικονομική κατάσταση (41%) ήταν οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του  περασμένου Ιουνίου, αλλά τα ποσοστά αυτά είναι αισθητά μεγαλύτερα για την Ελλάδα (70% και 69% αντίστοιχα) καθώς και για την Κύπρο (47% και 56%).

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά (34%) δηλώνει ότι η διεθνής κατάσταση ήταν ένα θέμα που τους ώθησε να πάνε στην κάλπη, ενώ παρόμοιο ποσοστό αναφέρει ως κίνητρο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου (32%).

Στην Ελλάδα, στην τρίτη θέση των θεμάτων που παρότρυναν τους πολίτες να ψηφίσουν (με ποσοστό 40%) βρίσκεται η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ τη διεθνή κατάσταση ανέφερε 37% των ερωτηθέντων.

Στην Κύπρο, μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου (45%), ενώ η εκπαίδευση βρέθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας (26%).

Η πλειοψηφία εκείνων που ψήφισαν δήλωσαν ότι το έκαναν ουσιαστικά από συνήθεια («Πάντα ψήφιζα» 45% και 50% για την Ελλάδα), ενώ, οι περισσότεροι από όσους δεν ψήφισαν δήλωσαν ότι το έκαναν από «έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική, δυσαρέσκεια με την πολιτική γενικά» (21% γενικά, 37% στην Ελλάδα).

Μεταξύ όσων δεν ψήφισαν, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το κόστος ζωής (46%) και η οικονομική κατάσταση (36%) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κύπρο είναι 53% και 42% (με τα θέματα μετανάστευσης να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 45%) και στην Ελλάδα 65% και 58%, με τρίτη την κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη (40%).

«Μουδιασμένη» ικανοποίηση

Το 65% δηλώνει «αισιόδοξο» για το μέλλον της ΕΕ (65%) αλλά θετική εντύπωση για αυτήν έχει μόνο το 48%.

Στην Ελλάδα, η γνώμη των ερωτηθέντων προκύπτει διχασμένη: Το 49% δήλωσε «αισιόδοξο» και το 48% «απαισιόδοξο» για το μέλλον της ΕΕ.

Η θετική εντύπωση των Ελλήνων για την ΕΕ είναι ακόμη χαμηλότερη του γενικού συνόλου, με 36%, αυξημένη η αρνητική με 24%, αλλά και η «ουδέτερη» με 40%, έναντι 36% του γενικού συνόλου.

Μας κάνει καλό η ΕΕ;

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα για τα «οφέλη» από τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Στις δύο πρώτες θέσεις είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η «προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας».

Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες, όπως οικονομικοί και εκείνοι που αφορούν στη δημοκρατία, είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Έτσι, μόλις το 28% του συνόλου και το 21% των Ελλήνων θεωρεί ότι η «ΕΕ συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη» στη χώρα των ερωτηθέντων και μόλις το 24% γενικά και 20% στην Ελλάδα θεωρεί ότι η ΕΕ «φέρνει στον λαό νέες ευκαιρίες εργασίας».

Ότι η ΕΕ «βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο του λαού» το πιστεύει μόνο το 19% σε επίπεδο ΕΕ και το 16% των Ελλήνων και ακολουθούν:

  • «Η ΕΕ συμβάλλει στη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα μας»: 16%, 17%
  • «Η ΕΕ βοηθάει τη χώρα μας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή»: 15%, 13%
  • «Η ΕΕ βοηθάει τη χώρα μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»: 14%, 12%
  • «Ο λαός μας ασκεί ουσιαστική επιρροή όσον αφορά αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ»: 13%, 14%

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέφερε: "Τον περασμένο Ιούνιο, οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη φρόντισαν να ακουστεί η φωνή τους, καθώς είδαμε την υψηλότερη προσέλευση στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία 30 χρόνια. Μας έδωσαν εντολή να δράσουμε, να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις, να κάνουμε τη διαφορά στην καθημερινότητά τους. Θα το κάνουμε. Τις προσεχείς εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει ενδελεχώς τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους πολίτες: το κόστος ζωής, η κατάσταση της οικονομίας μας, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η μετανάστευση και η ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για να ακούγεται η φωνή των πολιτών στην ΕΕ."

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα

Η μετεκλογική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 13 Ιουνίου και 8 Ιουλίου 2024 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η έρευνα διεξήχθη διά ζώσης, ενώ συνεντεύξεις μέσω βίντεο (CAVI) χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.349 συνεντεύξεις, 506 εκ των οποίων στην Κύπρο και 1001 στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Εκτός από τη διαδικασία στάθμισης που βασίζεται σε κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες (δηλ. σταθμίσεις με βάση το φύλο και την ηλικία, την περιφέρεια και την περιοχή διαβίωσης σε πόλη ή στην ύπαιθρο), τα αποτελέσματα για όλες τις ερωτήσεις που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές εκλογές σε αυτήν τη μετεκλογική έρευνα σταθμίστηκαν σύμφωνα με την πραγματική συμμετοχή στις εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ https://drive.google.com/file/d/1KgulU_mJ88I4toMDlCLKPtKD56OaCU1o/view

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

                                                                        Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.