Εκτοξεύσεις εκατοντάδων πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ

Το Ιράν προχώρησε στην εκτόξευση 180 -200 πυραύλων κατά του Ισραήλ. 

Αντίποινα προανήγγειλε το Ισραήλ, με σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ  

Το Ιράν προχώρησε στην εκτόξευση 180 -200 πυραύλων κατά του Ισραήλ. 

          Έτοιμο για ισραηλινά αντίποινα δηλώνει το Ιράν

                       Από τις ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ

Συναγερμός σήμανε χθες το βράδυ  λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. στο Ισραήλ καθώς οι σειρήνες προειδοποίησαν σε όλη τη χώρα για επικείμενη ιρανική πυραυλική επίθεση. Το ιρανικό βαλλιστικό μπαράζ κράτησε περίπου μισή ώρα καθώς ο συναγερμός σταμάτησε μετά τις 20.00 το βράδυ όταν ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους πολίτες να βγουν από τα καταφύγια.

Παράλληλα, οι Ιρανοί αξιωματούχοι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εξήγησαν ότι το αποψινό μπαράζ της εκτόξευσης 180-200 πυραύλων ήταν δικαιολογημένη απάντηση στη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του Ιρανού στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν.

Την εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ έδωσε ο Ανώτατος Ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπαν Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς, προσθέτοντας πως η χώρα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, τα οποία κατά το Ισραήλ θα δοθούν τις επόμενες ώρες σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής…

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τον Ισραηλινό στρατό για τις κινήσεις του Ιραν με στόχο την εξαπόλυση βαλλιστικών πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τις τελευταίες κλιμακώσεις επιθέσεων σε βάρος της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου.

                              Από τις ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ

    Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε ένα «μεγάλο λάθος»

Αντίποινα στην Τεχεράνη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρώτη του δήλωση μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Το καθεστώς στο Ιράν δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητα μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων, το Ιράν προχώρησε σε μπαράζ εκτόξευσης μερικών εκατοντάδων πυραύλων με τελική κατεύθυνση το Ισραήλ.

Οι σειρήνες ακούγονταν για ώρα συνεχώς κυρίως σε νότιο και κεντρικό Ισραήλ και οι πολίτες κλήθηκαν να σπεύσουν στα κοντινότερα καταφύγια.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρουν πως πρόκειται για τουλάχιστον 200 πυραύλους με Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο να διαβεβαιώνει πως θα υπάρξουν συνέπειες για το Ιράν σε τόνο και χρόνο που θα αποφασιστεί. Στη συνέχεια ο αριθμός των ιρανικών πυραύλων μειώθηκε σε 180 και από τις αρχές στην Τεχεράνη και από εκείνες στο Τελ Αβίβ.

Ισραηλινός εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε πως η επίθεση προκάλεσε επιπτώσεις σε περιοχές του κεντρικού και νότιου Ισραήλ δίχως να πει περισσότερα στοιχεία ενώ απείλησε με άμεσα αντίποινα το Ιράν, μην αποκλείοντας αυτά να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA σε ρεπορτάζ για τις Ιρανικές επιθέσεις ανέφερε πως η ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα Σιδερένιος Θόλος δεν κατάφερε να αναχαιτίσει ένα μέρος του αποψινού βαλλιστικού κύματος επίθεσης.

Απόλυτη στήριξη στο Ισραήλ από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν «πρόσθετη αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού. Λίγο αργότερα η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτει στη Μέση Ανατολή με την αποστολή μοιρών μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου F-15E, F-16 και A-10, πέρα από την αποστολή «μερικών χιλιάδων» πεζοναυτών στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας η συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την οποία ο Οστιν επιβεβαίωσε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί εαυτό κατά του Ιράν, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούθι και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

ΠΗΓΗ: https://kosmodromio.gr

                                                                          Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.