ΙΣΠΑΝΙΑ: Το πλαφόν μειώνει τα ενοίκια

 


     Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η πρόσφατη εφαρμογή του πλαφόν στα ενοίκια σε ένα μεγάλο τμήμα της Καταλονίας οδήγησε σε μια πρώτη μείωση των ενοικίων, αλλά και σε μείωση της υπογραφής νέων συμβολαίων. Η εθνική και η τοπική κυβέρνηση επεκτείνουν το μέτρο σε ολόκληρη σχεδόν την Καταλονία, με τα συνδικάτα των ενοικιαστών να στηρίζουν την πολιτική των δύο κυβερνήσεων και τις οργανώσεις των ιδιοκτητών και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να καταφέρονται εναντίον της αλλοίωσης των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και της μείωσης για αυτούς της προσφοράς κατοικιών. 

Η υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαθ πρότεινε στους Σοσιαλιστές να συμπεριληφθεί στο νέο σχέδιο του προϋπολογισμού η απαγόρευση για ένα διάστημα της πώλησης κατοικιών σε περιοχές που υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα, εάν δεν είναι για αποκλειστική χρήση στέγασης νοικοκυριών ή με προσιτά ενοίκια. Η Ντίαθ πρότεινε επίσης στους Σοσιαλιστές να αυξηθεί ο φόρος κατά 20% στις άδειες κατοικίες στις περιοχές που υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα και να απαγορευτεί η αγορά κατοικιών από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Το αριστερό Sumar πρότεινε να δοθούν 40 δισ. στις περιφερειακές - αυτόνομες κυβερνήσεις για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών και να φορολογηθεί ο πλούτος με 27 δισ. Στόχος του Sumar είναι η κατασκευή 500.000 κοινωνικών κατοικιών με ενοίκια μεταξύ των 400 και 600 ευρώ το μήνα.

 Άμεσα αποτελέσματα

 Τα ενοίκια υποχώρησαν κατά 5% και ο αριθμός των νέων συμβολαίων κατά 17% το πρώτο τρίμηνο από την εφαρμογή, τον Μάρτιο, του νέου νόμου για τη στέγη, που έβαλε πλαφόν στο ύψος των ενοικίων στη μητροπολιτική περιφέρεια της Βαρκελόνης και στις πρωτεύουσες επαρχιών όπως της Γιέριδα, της Ταραγόνα ή της Χιρόνα, συνολικά σε 140 προβληματικούς για τη στέγη Δήμους της Καταλονίας, που ζουν 6,2 εκατομμύρια άτομα. Το συνδικάτο ενοικιαστών ζητά περαιτέρω ρυθμίσεις εναντίον της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και της ενοικίασης δωματίων.   

Στους 140 Δήμους με το πλαφόν, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση και υποχώρησαν κατά 5% σε τριμηνιαία, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους της Καταλονίας αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση και υποχώρησαν μόλις 0,6% σε τριμηνιαία. Στη Βαρκελόνη τα ενοίκια αυξήθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση και υποχώρησαν 5,2% την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου. 

Η νέα τοπική κυβέρνηση Σοσιαλιστών και αριστερών εθνικιστών της Καταλονίας, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, έθεσε άλλους 131 Δήμους με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων στη λίστα με πλαφόν στα ενοίκια, εκτιμώντας ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, γιατί οι πολίτες δαπανούν περισσότερο από το 30% των εισοδημάτων τους για την καταβολή ενοικίων ή στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων και των βασικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή στους Δήμους που οι τιμές των κατοικιών ξεπέρασαν κατά 3% τον πληθωρισμό την τελευταία πενταετία. Συνολικά το πλαφόν στα ενοίκια θα ισχύει πλέον σε περιοχές που καλύπτουν 7 εκατομμύρια κατοίκους ή το 90% των κατοίκων της Καταλονίας.

 Περαιτέρω μέτρα

 Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας θα δαπανήσει 4 δισ. για την κατασκευή 50.000 κοινωνικών κατοικιών έως το 2030, όντας η πρώτη περιφέρεια της χώρας που εφάρμοσε το νέο Νόμο για την Κατοικία, ενώ οι δεξιές τοπικές κυβερνήσεις αρνούνται να τον εφαρμόσουν. Για το Σοσιαλιστικό Συνδικάτο Ενοικιαστών της Καταλονίας η πτώση των ενοικίων κατά μόλις 5% είναι εξαιρετικά μικρή, γεγονός που υποδεικνύει ότι επείγει η δραστική μείωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι ψηφοφόροι του CUP, του Sumar, της ERC, του Junts και του PSC, με τη συγκεκριμένη σειρά διαβάθμισης, είναι υπέρ του περιορισμού της κατοικίας για τουριστική χρήση, ενώ αυτοί του Λαϊκού Κόμματος και το Vox δεν θέλουν καμία δημόσια παρέμβαση. Με νόμο της κυβέρνησης Σοσιαλιστών και Αριστεράς, το 2019, η διάρκεια των συμβολαίων πέρασε από τα τρία χρόνια, της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, στα πέντε με επτά χρόνια.

 ΠΗΓΗ: epohi.gr

                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.