ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όλες οι εξελίξεις στην θυελλώδη συνεδρίαση της Κ. Επιτροπής μέχρι τον αποκλεισμό του Κασσελάκη

Σε πολεμικό κλίμα, με έντονες διενέξεις και συγκρούσεις, που αναδεικνύουν την πόλωση ανάμεσα στο στρατόπεδο Κασσελάκη και την «ομάδα των 87»,  ξεκίνησε αργά το μεσημέρι, με καθυστέρηση 2,5 ωρών η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

                     Φωτο: Από την θυελλώδης συνεδρίαση της Κ.Ε  

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με 138 ψήφους πέρασε η απόφαση του αποκλεισμού του.

                                                 Ο Στέφανος Κασσελάκης 



Μετά από αρκετές διεργασίες συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός μελών, προκειμένου να υπάρξει οριακή απαρτία, αφού προηγουμένως τα μέλη που πρόσκεινται στην πλευρά Κασσελάκη αρνήθηκαν να μετάσχουν στη συνεδρίαση.

Μεταξύ  των ομάδων (Κασσελάκη και «87», υπάρχει διαφορά ακόμη και για τον αριθμό των μελών της Κ. Επιτροπής.

Το διακύβευμα στη σημερινή συνεδρίαση εξελιχθηκε  το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα της ηγεσίας. Ζήτημα που τέθηκε επισήμως λίγο μετά τις 17.20, όταν κατατέθηκε πρόταση απόρριψης της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος από τον Γιάννη Μουζάλα

Όλες οι εξελίξεις στη θυελλώδη συνεδρίαση

16.05 Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε εντός αιθούσης να καταμετρηθούν εκ νέου τα παρόντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που εξασφάλισαν απαρτία για να αρχίσει η συνεδρίαση. Η Επιτροπή της αφαίρεσε το λόγο και της ζητήθηκε να πάρει διαπίστευση, για να παραστεί στη συνεδρίαση κανονικά.

Αρνήθηκε η ΚΕ την λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που έθεσε η Τζάκρη

Πηγές Κασσελάκη λένε: «Το 147 είναι άκρως οριακό»

«Το 147 είναι άκρως οριακό, το οποίο έχει προέλθει από δυο πολιτικές παρατηρήσεις: πρώτον ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των μελών της ΚΕ, δηλαδή από 295, έγιναν 293», αναφέρουν πηγές προσκείμενες στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.    

 

16.15 Όλγα Γεροβασίλη και Θεοδώρα Τζάκρη διαπληκτίστηκαν εντός αιθούσης. Η Ολγα Γεροβασίλη από το βήμα της ΚΕ είπε «αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει το λόγο, να πάρει την κάρτα και να διαπιστευθεί».  

16.25 H K.E. αρνήθηκε την καταμέτρηση μελών και η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε «ένσταση για μη απαρτία», αναφέροντας: «Λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους: Για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσα σε σας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητάω λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο».

         Φωτο: Ένταση έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης


16.30 Για εκτροπή μίλησε η Θ. Τζάκρη, που επισήμανε πως απαιτείται πλειοψηφία 50% συν μίας ψήφου για να «περάσει» απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη

16.40 Ο Θύμιος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε σε πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Εξηγώντας την πρότασή του, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε: «Υπάρχουν οι 17 λόγοι του αιτήματος του Θέμη Μουμουλίδη, 18ος είναι το εξώδικο, το οποίο όχι μόνο δεν αποσύρθηκε αλλά δεν έπρεπε να σταλεί, 19ος είναι η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου όπου μόνο αλλαγή πολιτεύματος δεν ζήτησε, 20ός είναι η σημερινή προσπάθεια δι’ αντιπροσώπων, όπως οι ίδιοι είπαν, να εμποδίσουν τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν σέβεται καμία από τις αποφάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι διενέξεις έξω από την αίθουσα με φωνές και προπηλακισμούς συνεχίζονται

17.00 Επίθεση από τον Σωκράτη Φάμελλο στον Νίκο Παππά για τον τρόπο που τον αντικατέστησε ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στον Παύλο Πολάκη γιατί με τη συνάντηση που έκανε με τον Στέφανο Κασσελακη νομιμοποίησε την υποψηφιότητα του.

17.10 Ομιλία του Νικόλα Φαραντούρη, που είπε μεταξύ άλλων στην ΚΕ: «Ένα κόμμα πρέπει να έχει ισορροπία μεταξύ βάσης, οργάνων και ηγεσίας».

17.20 Επίσημη πρόταση διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θύμιος Γεωργόπουλος.

17.25 Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη

17.30  Εισήγηση στην ΚΕ να καθαιρεθεί η Θεοδώρα Τζάκρη από γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

17: 40 Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε   Όχι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ.

17.45 Υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη τάχθηκε με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αντώναρος «Με τον νόμιμο Πρόεδρο ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ Απέναντι στη σταλινική νομενκλατούρα» αναφέρει.

17.50 Η Όλγα Γεροβασίλη έγραψε για τη συνεδρίαση στο Χ

«Για όποιον δεν γνωρίζει και δεν νοιάζεται για την ομαλή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , η απαρτία και η εικόνα της γεμάτης αίθουσας στην συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι η καλύτερη απάντηση».

18.05 Κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος πρόεδρος.
Η ψηφοφορία θα γίνει στις 19.00.

18.10 Παρασκήνιο κατήγγειλε η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που θα ρυθμίσουν τον ρου της ιστορίας; Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων – ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη». Και συνέχισε: «Χτες το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το μη εξώδικο με δημόσια δήλωσή του. Και σας άφησε μόνους σας να αποφασίζετε τον εξοβελισμό επειδή σας ενόχλησε που όταν τον κρεμάσατε στα μανταλάκια δεν γύρισε και το άλλο μάγουλο. Μα δεν τον εξέλεξαν γι’ αυτό οι Συριζαίοι».

 18.15 Την παραίτησή της από την ΚΕ ανακοίνωσε η φίλα προσκείμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, Γιώτα Πούλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στην συνεδρίαση.

 

18.25 Τοποθέτηση του Γιάννη Μπουλέκου από την ομάδα των 87: ««Δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης όπως την θέση του Γραμματέα της ΚΟ ένας άνθρωπος που υπονομεύει το ίδιο το κόμμα» ανέφερε και πρόσθεσε «ρώτησα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αν θα δεχόμασταν ένα απλό μέλος αν είχε πετάξει τους τόνους λάσπης, που έχει πετάξει στο κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης».

18.40  Έντονη κριτική στην τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου κατά της πλευράς Κασσελάκη: «Υπήρχαν σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος πριν και κοντά στο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από πολιτικά λάθη. Η πλειοψηφική απόφαση του Συνεδρίου για να διορθώσουμε τα λαθη απαξιώθηκε και μπήκε στο ψυγείο. Δεν εφαρμόστηκε ούτε το πολιτικό σχέδιο, ούτε το οργανωτικό σχέδιο του Συνεδρίου. Ξεκάθαρα».

«Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ».

«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».

Έκανε λόγο, επίσης, για «σοβαρά λάθη » που οδήγησαν « στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ », μεταξύ των οποίων, είπε « η δημιουργία εσωτερικών εχθρών » που « κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο ». Κατήγγειλε επίσης ως « αντικαταστατική » την αλλαγή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας « χωρίς απόφαση οργάνων », όπως και τη « συζήτηση για τον Πολάκη », για « την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου », και « το θέμα της Αθηνάς Λινού».

« Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά..

« Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε ‘πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή’ », είπε, υπογραμμίζοντας ότι « επιδιώκει αποκλεισμούς, όποιος επιτίθεται στο κόμμα ». « Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος; », διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος.

 

18.45 Ο πρόεδρος της συνεδρίασης της ΚΕ Δημήτρης Μπίρμπας, ενημέρωσε επισήμως ότι τα παρόντα μέλη της ΚΕ είναι 151.

18.50 Το κλίμα εντός και εκτός της αίθουσας, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για απόρριψη ή όχι της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, είναι εμφυλιοπολεμικό

19.00 Η Θεοδώρα Τζάκρη πριν την ομιλία της παρέδωσε στη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου εξουσιοδότηση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την κατάθεση της υποψηφιότητας του αλλά και χειρόγραφα τις 87 υπογραφές, που απαιτούνταν.

19.10 Τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη: «Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο… Λέμε ένα «Ως εδώ! Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας».

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη:

«Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα», τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου».

«Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό», είπε, μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως «το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο».

«Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι», επισήμανε, σημειώνοντας πως «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα “Ως εδώ!”».

«Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας».

19.20 Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο. Σε λίγο θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες.

19.50 Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με 138 ψήφους πέρασε η απόφαση του αποκλεισμού του

20.00 Υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη επιτίθενται φραστικά σε μέλη της ΚΕ μετά την απόφαση για αποκλεισμό του από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 24 Οκτωβρίου την καταληκτική ημερομηνία  για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, ο Σ. Κασσελάκης δεν θα μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφιος πρόεδρος σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε.

Απρόβλεπτες εξελίξεις την επόμενη ημέρα.... 


ΠΗΓΕΣ: zougla.gr, avgi.gr


                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.