Οξύνεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός: Καρατόμησαν δυο διευθυντές στην Πάτρα επειδή συμμετείχαν σε νόμιμη απεργία

Μαζικές αντιδράσεις στον κυβερνητικό κατήφορο

 

Σε μια πρωτόφαντη πράξη στα μεταπολιτευτικά χρονικά το υπουργείο παιδείας μέσω της διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης «ξήλωσε» τους διευθυντές  του 19ου Γυμνασίου Πατρών και του ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας γιατί απεργούσαν. 

Οι Διευθυντές του 19ου Γυμνασίου Πατρών, Γιώργος Ντάφλος και του ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας, Μαρία Καζάκου παρέλαβαν από τη Διεύθυνση Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης τις διαπιστωτικές πράξεις για τη λήξη της θητείας τους από τις 18 Οκτωβρίου.

Η πρωτοφανής αυτή πράξη του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην καθαίρεση των διευθυντών προστίθεται στην αστραπιαία κήρυξη της απεργίας των δασκάλων ως παράνομης και καταχρηστικής.

Πράξεις που αποκαλύπτουν άλλη μια φορά την κυβερνητική πολιτική να χτυπηθεί ευθέως το κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων της ελεύθερης  συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός βρήκε τη δέουσα απάντηση από τους μαθητές του 19ου γυμνασίου που κήρυξαν κατάληψη του σχολείου με αίτημα να παρθεί πίσω η απόφαση καθαίρεσης του διευθυντή τους αλλά και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της ΑΔΕΔΥ που κάλυψε τους απεργούς απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την δικαστική παρέμβαση.

 

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός προχώρηση στην παράταξη ισχυρής διμοιρίας ΜΑΤ μπροστά στη διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης απέναντι  στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ.

Να σημειωθεί, πως η διαδικασία καθαίρεσης των διευθυντών είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και οι δύο κλήθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο επιλογής Διευθυντών να απολογηθούν επειδή -συμμετέχοντες στη απεργία/αποχή του κλάδου- δεν προχώρησαν σε αξιολόγηση καθηγητών.

Και οι δύο εκπαιδευτικοί που καθαιρέθηκαν θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, ενώ για οκτώ χρόνια δεν θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για αντίστοιχη θέση.

Σε μήνυμά του προς την εκπαιδευτική κοινότητα, ο Γιώργος Ντάφλος αναφέρει: «Παρέλαβα από την διευθύντρια της ΔΔΕ Αχαΐας κ. Πιερρή Ευγενία, την διαπιστωτική πράξη για την λήξη της θητείας μου από τις 18/10/2024. Κατά συνέπεια δεν είμαι πλέον διευθυντής του σχολείου και πρέπει να επιστρέψω στο 13ο Γυμνάσιο Πάτρας, που είναι η οργανική μου θέση, ως καθηγητής.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία που είχαμε αυτά τα επτάμιση χρόνια, την συμπαράσταση, την βοήθεια, το ενδιαφέρον που δείξατε στο πρόσωπο μου. Όλα αυτά τα χρόνια έδωσα όσες δυνάμεις είχα για την στήριξη και την ανάδειξη του σχολείου, για την βελτίωση των υποδομών του, για την πρόοδο και την κοινωνικοσυναισθηματικη ανάπτυξη των μαθητών μου. Προσπάθησα να είμαι πάντα δίπλα στους μαθητές μου, σε ό,τι τους απασχολούσε. Θέλησα οι μαθητές μου να νιώθουν το σχολείο τους σαν το δεύτερο σπίτι τους. Δεν υπολόγισα χρόνο και κόπο. Ήμουν παρών σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις του σχολείου, από τις επισκέψεις και τις εκδρομές μέχρι και την θεατρική ομάδα. Το τι κατάφερα θα το κρίνετε εσείς και τα παιδιά σας, οι μαθητές μου. Για το υπουργείο και την διευθύντρια της ΔΔΕ, προφανώς όλα αυτά δεν μετράνε και προέχει μόνο η αξιολόγηση, στην οποία δεν συνέργησα, όχι από αδιαφορία ή τεμπελιά, αλλά γιατί συμμετείχα μέχρι την τελευταία στιγμή στην απεργία-αποχή του σωματείου μου, της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, της ΟΛΜΕ, της ΑΔΕΔΥ. Μια αξιολόγηση που έχει στόχο την κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων και εν τέλει να πλήξει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο».

Ανάλογο  είναι το κλίμα και στο ΕΝΕΕΓΥΛ Πατρών, με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην Μαρία Καζάκου και μέσω επιστολής τους προς τη Β’ βάθμια Εκπαίδευση. Όπως ανέφεραν «για όλους εμάς η διευθύντριά μας είναι κάτι παραπάνω από μια απλή διευθύντρια που εκτελεί με συνέπεια και αφοσίωση τα καθήκοντά της, είναι μια διευθύντρια που έχει όραμα και στόχους για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Πατρών. Είναι η φωνή και η ψυχή του σχολείου μας. Είναι όλα αυτά μαζί που κάθε μαθητής, κάθε γονιός και κάθε εκπαιδευτικός ονειρεύεται για έναν διευθυντή που θα έχει στο πλευρό του».

Ε.Κ


ΠΗΓΗ: kommon.gr

                                                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.