Ο δήμος και οι πρόσκοποι του Βύρωνα τιμούν τον πρωτεργάτη του προσκοπισμού Άρη Κωνσταντόγλου - Κυριακή 3.11.2024

Ο δήμος Βύρωνα ενημερώνει

                    "100 Χρόνια Πρόσκοποι Βύρωνα 


Εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του δήμου Βύρωνα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, ΩΡΑ 09:30

Στα πλαίσια εορτασμού των 100 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας των προσκόπων στις γειτονιές του δήμου Βύρωνα, (που συμπίπτει και με την εκατονταετία του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού που κτίστηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή), την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 ώρα 9:30 έχει προγραμματιστεί πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια μετονομασία της πλατείας Σουλίου σε πλατεία Άρη Κωνσταντόγλου, πρωτοπόρου του προσκοπισμού στο Βύρωνα ο οποίος έζησε σχεδόν όλα του τα χρόνια στην οδό Αναλήψεως 23.

Η αποκάλυψη της αναθηματικής πλάκας στο βάθρο ονοματοθεσίας θα γίνει από τον δήμαρχο Βύρωνα κ. Αλέξη Σωτηρόπουλο με την παρουσία προσκόπων και φορέων. 

Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο στις 18/9/2023. 


Είναι όλα έτοιμα για την μετονομασία της πλατείας Σουλίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Δράσεις λυκοπούλων, προσκόπων και ανιχνευτών που θα συνδυάζουν τον εορτασμό των 100 χρόνων με την παρουσία στον κοινωνικό περίγυρο και τις γειτονιές του δήμου μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, ΩΡΑ 10:00

100 ΧΡΟΝΙΑ – 100 ΔΕΝΤΡΑ. Δενδροφύτευση μπροστά στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Καρέα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024, ΩΡΑ 10:30

100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ. Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στον αυλόγυρο του Εντευκτηρίου Προσκόπων Βύρωνα (Βουτζά 73 και Φλέμιγκ – Παιδότοπος Προσκόπων Μ. Ασίας) και παρουσίαση της 100χρονης ιστορίας και προσφοράς του προσκοπισμού στο Βύρωνα".

  -----------  ------------------  -----------------  -------------------- --------

Βιογραφικό σημείωμα του Άρη Κωνσταντόγλου

  
Το προσκοπικό του όνομα: "Αγριόγατος" 

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1929 στον Βύρωνα από πρόσφυγες γονείς που έχασαν το σπίτι και την περιουσία τους στη Σμύρνη. 

Ο πατέρας του Αλέξανδρος όντας τελωνειακός υπάλληλος (γνώριζε τη γραφή έξι γλωσσών και είχε τελειώσει τη μεγάλη του γένους σχολή) μετατέθηκε ως προϊστάμενος του τελωνείου στη Χίο το 1935, όπου ο Άρης πέρασε κάποια χρόνια της παιδικής του ζωής εκεί (μέχρι την 3η δημοτικού).

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1938 στο Βύρωνα (οδός Κολοκοτρώνη 36) σε μονοόροφο τότε οίκημα, (που είχε φτιάξει ο Αλέξανδρος από την αρχική εγκατάσταση μετά την Καταστροφή του ΄22).

Τα πρώτα προσκοπικά του βήματα ο Άρης τα έκανε τον Απρίλιο του 1943 όταν γράφτηκε ως δόκιμος πρόσκοπος στην 17η Ομάδα Προσκόπων Υμηττού. Οι συγκεντρώσεις γινόντουσαν στο κυλικείο του θερινού κινηματογράφου Αμύντα, (που ήταν κλειστό κατά τους φθινοπωρινούς, χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες). Οι πρόσκοποι διέτρεχαν μέγιστο κίνδυνο συλλήψεως των από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καθώς κατείχαν προσκοπικά βιβλία, τα οποία μετέφεραν από τα σπίτια τους, για να πάνε στην εκάστη προσκοπική συγκέντρωση.

Ο Άρης υπήρξαν φορές που πήγαινε πεζός στη Νίκαια, από όπου μετέφερε προσκοπικά εγχειρίδια για να γίνουν οι προσκοπικές συγκεντρώσεις στον Αμύντα. Ο αρχηγός της ομάδας του, Γουίλλιαμ Πανάς, βλέποντας το σθένος του και το πάθος του για τον προσκοπισμό τον έκανε αμέσως ενωμοτάρχη. Παρέμεινε στον Υμηττό μέχρι τον Οκτώβριο του 1945. Παράλληλα στο διάστημα από τον Απρίλιο του 1943 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 διετέλεσε στέλεχος στην εξωσχολική εστία συσσιτίων (ΕΟΧΑ) Εθνική Οργάνωση Χριστιανικής Αλληλεγγύης Υμηττού.

Μετά την απελευθέρωση η ομάδα άλλαξε ονομασία και από 17η μετονομάστηκε σε 1ο Σύστημα Προσκόπων Υμηττού. Ο Άρης εξακολούθησε να παραμένει στέλεχος του Προσκοπικού Συστήματος του Υμηττού μέχρι την 23η Οκτωβρίου 1945.

Τότε ο Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βύρωνος και Υμηττού, Μαυρίκιος Πανάς, για να αναπτύξει καλύτερα τον Προσκοπισμό στο Βύρωνα αποφάσισε να τον μετεγγράψει στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Βύρωνα (οδός Ερυθραίας). Παρά το νεαρό της ηλικίας του έλαβε αμέσως το βαθμό του Υπαρχηγού Ομάδας.

Με νέα εντολή του Τοπικού Εφόρου στις 26 Νοεμβρίου 1946 τέθηκε Αρχηγός Ομάδος του 2ου Συστήματος Προσκόπων Βύρωνα. Η προσκοπική του διαδρομή διήρκεσε 50 και πλέον χρόνια και διακρίθηκε από συνέπεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα προσπαθώντας να διαδώσει τις αρχές της Κίνησης από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε διαδοχικά, μεταξύ των οποίων:

• Αρχηγός του 2ου Συστήματος Προσκόπων Βύρωνα,

• Τοπικός Έφορος Βύρωνα, Υμηττού και Καισαριανής

• Περιφερειακός Έφορος Αθήνας

• Έφορος Περιοχής Αττικής

• Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Γενικής Εφορείας

• Επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

• Πρόεδρος του ΔΣ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, της μεγαλύτερης εξωσχολικής, εθελοντικής παιδαγωγικής κίνησης της πατρίδας μας. Υπήρξε πατριάρχης του προσκοπισμού στο Βύρωνα και ο άνθρωπος, που γαλούχησε χιλιάδες νέους στις αρχές που διέπουν τον προσκοπισμό. Παράλληλα υπήρξε Αρχηγός Εκπαιδευτής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και με αυτή του την ιδιότητα εκπαίδευσε χιλιάδες ενήλικα στελέχη στα προσκοπικά ιδεώδη. Μετείχε σε δεκάδες πανελλήνιες και διεθνείς κατασκηνώσεις, συναντήσεις, συνέδρια και αποστολές.

Με δική του πρωτοβουλία και συμβολή ανεγέρθηκε στην οδό Βουτζά το Εντευκτήριο Προσκόπων Βύρωνα. Ο φιλόξενος αυτός χώρος στεγάζει το 2ο Σύστημα Προσκόπων Βύρωνα, το ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας και παρέχει κατά καιρούς κατάλυμα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για τη διακεκριμένη προσφορά του στη νεολαία της πατρίδας μας και για την εν γένει κοινωνική του δράση η πολιτεία τον τίμησε με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, ο Ερυθρός Σταυρός με το μετάλλιο αιμοδότη και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με την ανώτατη διάκριση του Αργυρού Φοίνικα.

Ο Άρης Κωνσταντόγλου επέστρεψε στον Δημιουργό το 1999, έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο και ένα βαθύ ίχνος στην ανάπτυξη της προσκοπικής κίνησης του δήμου μας και της πατρίδας μας, έχοντας με συνέπεια τηρήσει σαν στάση ζωής το ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ, το ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ και το ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ.

.........

Η σχετική απόφαση για την μετονομασία της πλατείας Σουλίου σε πλατεία Άρη Κωνσταντόγλου ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 19/07/2023 επί δημαρχίας κ. Κατωπόδη.

Δεν είμαστε εμείς που θα αξιολογήσουμε σε ποιες προσωπικότητες το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να δοθούν ονομασίες δρόμων, πλατειών, να τοποθετηθούν προτομές και αγάλματα.

Θέλουμε όμως ως τοπική ιστοσελίδα ενημέρωσης να εκφράσουμε και έναν προβληματισμό.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να τμήσει τον Άρη Κωνσταντόγλου για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, γιατί όμως θα πρέπει να αλλάξει το όνομα της πλατείας Σουλίου; Θα μπορούσε να τοποθετήσει στο ίδιο σημείο αναθηματική πλάκα σε βάθρο και να τμήσει τον Άρη Κωνσταντόγλου, χωρίς να αλλάξει το όνομα της πλατείας. Κάτι που έχει γίνει σε άλλες πλατείες ή οδούς χωρίς να αλλάξει το υπάρχον τοπωνύμιο.

Το 1985 τμήμα της οδού Βουτζά, που είναι και το εντευκτήριο προσκόπων, μετατράπηκε σε πεζόδρομο και ονομάστηκε "Παιδότοπος Προσκόπων"

Γιατί κάθε φορά που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο να τιμήσει κάποιο πρόσωπο θα πρέπει να αλλάζουν προηγούμενα ονόματα δρόμων, πλατειών κοκ ;

Αυτή η πρακτική δεν διασφαλίζει την συνέχεια στα οδωνύμια της πόλης και δεν διατηρείται η ιστορική μνήμη.

Γιατί κάθε δρόμος με το όνομα του, έχει τη δική του ιστορία.  Τα τοπωνύμια που έχουν καθιερωθεί πολλές φορές είναι αναφορές στην ιστορία της πόλης, σε ιστορικά γεγονότα και τρόπους ζωής και σκέψης παλαιότερων γενιών. Η άποψή μας είναι πως αυτή η ιστορική μνήμη και συνέχεια πρέπει να διατηρείται και όχι να κατακερματίζεται. Η μνημόνευση σύγχρονων προσωπικοτήτων της πόλης θα έπρεπε να προστίθεται στην ιστορική μνήμη της πόλης και όχι να την καταργεί και να την αντικαθιστά.

Υ.Γ. Πλατεία Σουλίου ονομάζεται το μικρό τρίγωνο στην συμβολή των οδών Τζαβέλα, Αγ. Φανουρίου, Αριστοτέλους, Αναλήψεως.

  

Στην εργασία των μαθητών του Α2 τμήματος του 2ου Ενιαίου Λυκείου Βύρωνα "Οι δρόμοι.... της πόλης μας" έκδοση δήμου Βύρωνα 2004, αναφέρεται για την πλατεία Σουλίου:

"Ήταν κάτοικοι του Σουλίου που βρισκόταν ανάμεσα στα βουνά Τόμαρο, Μούργκα, Ζαβρούχο και Τρούλια. Τα βουνά με απότομες πλαγιές είναι καταλληλα για άμυνα. Το Σούλι ήταν από τις λίγες αδούλωτες περιοχές της Ελλαδας".

Ρωγμή στην Ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.