"Με επιτυχία, στέφθηκε" -είναι η συνήθης έκφραση για όλες τις εκδηλώσεις- την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 η «εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» με την προβολή του ιστορικού βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ο Byron στην Αττική», στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του «μεγάλου φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Βύρωνα που φέρει τιμητικά το όνομά του», όπως ανέφερε το δελτίο τύπου του γραφείου επικοινωνίας του δήμου.
Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, αφού την παρακολούθησαν το πολύ 30 άτομα συμπεριλαμβανομένων του δημάρχου, προέδρου του Δ.Σ., αντιδημάρχου καθαριότητας, του προέδρου του συλλόγου λόρδος Βύρων (ή Μπάιρον) κ. Τριγάζη και λοιπών δημοτικών συμβούλων.
Ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα, δεν είχε πολλά να πει, εκτός του ότι ίσως υπάρξουν και κάποιες άλλες πρόσθετες εκδηλώσεις για τον λόρδο Βύρων (ή Μπάιρον) (σ.σ. γιατί άραγε, δεν φτάνουν αυτές που έχουν γίνει;). Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Πάνο Τριγάζη, που ανέφερε ότι για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ ζητήθηκε από την περιφέρεια της Αττικής το ποσό των 20.000 ευρώ, αλλά ο «τσιγκούνης», όπως τον αποκάλεσε, πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης τους έδωσε μόνο τα μισά, δηλαδή 10,000 ευρώ, και ο δήμος Βύρωνα επί δημαρχίας κ Γρηγόρη (Άκη) Κατωπόδη τους χορήγησε άλλες 5.000 ευρώ...
Η ταινία - ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ο Byron στην Αττική», του σκηνοθέτη Στάθη Ρέππα, η οποία ήταν ο μεγάλος νικητής του βραβείου “καλύτερου ντοκιμαντέρ” μεσαίου μήκους στο 6ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ναυπλίου «Γέφυρες», πραγματεύεται και αναδεικνύει, τις ιδέες και την προσφορά του λόρδου Βύρωνα, όπως την περιγράφει ο κ. Παναγιώτης Τριγάζης, που έγραψε και το σενάριο, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του ιδίου (το οποίο διατίθεται από τα ΕΛ.ΤΑ. με 10 ευρώ).
Στην ταινία - ντοκιμαντέρ, που πλαισιώνεται από μία υπέροχη μουσική, συμμετέχουν εθελοντικά: η Μίνα Αλεβίζου, ο Φάνης Γκαρμπουνώφ, η Γιώτα Καραχάλιου, ο Βάϊος Χαϊντούτης, και ο Σπύρος Χαϊντούτης.
Ο ομιλητής κ. Τριγάζης, αφού εξήρε την μεγάλη προσωπικότητα του λόρδου, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής του αγαπημένου του Μπάιρον. Επισημαίνουμε πως για την ιστορική προσωπικότητα έχουν γραφθεί και πολλές κριτικές, που αμφισβητούν τον φιλελληνισμό του αλλά και την ηθική του.
Διαβάστε ενδεικτικά επικριτικά δημοσιεύματα για το λόρδο Βύρων - Μπάιρον:
…………
Η πόλη μας, ο Βύρωνας, πήρε το όνομα του από λόρδο Βύρων (ή Μπάιρον), έχει ήδη δυο αγάλματα προς τιμή του (ένα στην πλατεία Αγ. Λαζάρου, επί Χαρδαλιά, και ένα στην είσοδο της πόλης, επί Κατωπόδη, το οποίο λέγεται πως κόστισε στην δημοτική επιχείρηση 30.000 ευρώ). Γίνονται συχνά πυκνά διάφορες εκδηλώσεις και όλες… με «επιτυχία και συμμετοχή»…
Υ.Γ. Συχνά πυκνά, με κάθε ευκαιρία ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος υπενθυμίζει στο λαό ότι ο δήμος βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, όπως συνηθίζει να λέει...
Παρόλα αυτά ο δήμος συνεχίζει να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις, που αυτοί που παρευρίσκονται και τις παρακολουθούν δεν είναι παρά ελάχιστοι, όπως και σε αυτή της Δευτέρας 18 Νοέμβριου 2024. Η εκδήλωση για τον λόρδο Βύρωνα είναι η πιο πρόσφατη αλλά δεν είναι η μόνη. Πάνω από 10 εκδηλώσεις έχει ήδη διοργανώσει η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου από τότε που ανέλαβε τη δημαρχία.
Μήπως αυτά που γίνονται δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες; ή μήπως ο τρόπος που τις επικοινωνούν δεν είναι αποτελεσματικός; Κάτι συμβαίνει και πρέπει να προσεχθεί, γιατί όλες αυτές οι εκδηλώσεις κοστίζουν στο λαό του Βύρωνα.
Δεν θεωρούμε λογικό πως από τη μία ο δήμαρχος έχει μόνιμη επωδό και επιχείρημα την έλλειψη χρημάτων σε ότι ανάγκη παρουσιάζεται (ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις υποδομών, ελλείψεις συντήρησης, κολυμβητήριο κ.ά.) και από την άλλη να δαπανώνται με ευκολία συνεχώς χρήματα σε εκδηλώσεις αμφίβολης χρησιμότητας και σημασίας.
Ας διατεθούν τα χρήματα αυτά σε περισσότερο ουσιαστικές ανάγκες, που έχει ανάγκη η πόλη.
Αντιλαμβανόμαστε τους επικοινωνιακούς λόγους και τις δημόσιες σχέσεις της τοπικής εξουσίας, τα πανάκριβα ιλουστρασιόν φυλλάδια απολογισμού και το φωτογραφικό υλικό που θα κυκλοφορήσουν -όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές-, αλλά τα χρήματα βγαίνουν από το ταμείο του δήμου και κατά προέκταση από τη τσέπη των πολιτών.
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου