Οικονομία: Οι συνταξιούχοι δεν εργάζονται από «χόμπι»

                             
   Του Χρήστου  Κόνιαρη


Στην Ελλάδα, η εργασία των συνταξιούχων αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, αναδεικνύοντας το ευρύτερο πρόβλημα των χαμηλών εισοδημάτων που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ που δημοσιεύτηκαν στο ΒΗΜΑ (8 Ιουλίου 2024), ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα σε ένα χρόνο, από 36.000 το 2023 σε 182.000 τον Ιούλιο του 2024. Επιπλέον, την ίδια περίοδο, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, δήλωσε ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 100.000 τα επόμενα δύο χρόνια. 

Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι υπάρχουν αντιφάσεις στα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση σε σύγκριση με εκείνα της Eurostat.

 Σύμφωνα με την Eurostat, το 2023 εργαζόταν το 4,2% των Ελλήνων συνταξιούχων. Αν αναλογιστούμε ότι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια, το 4,2% μεταφράζεται σε περίπου 105.000 εργαζόμενους, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από τις 36.000 που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας για το 2023. Η απόκλιση αυτή υποδηλώνει ότι η καταγραφή των συνταξιούχων που εργάζονται είναι τουλάχιστον προβληματική.

Είναι σίγουρο, βεβαίως, ότι το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει αριθμούς μόνο όσων έχουν δηλώσει την εργασία τους, χωρίς να προσμετρά όσους απασχολούνται σε οικογενειακές επιχειρήσεις ή εργάζονται «παράνομα». Είναι προφανές ότι ο πραγματικός αριθμός των συνταξιούχων που εργάζονται είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 182.000 και σίγουρα ξεπερνά το 13% που αποτελεί τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας αναδεικνύουν ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά κρυβόταν από όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να αποφύγουν την υποχρέωση να προχωρήσουν σε αυξήσεις των συντάξεων. Το πρόβλημα εντάθηκε ιδιαίτερα κατά τη μνημονιακή περίοδο, εξαιτίας των αντιασφαλιστικών νόμων που περιόρισαν περαιτέρω τις συντάξεις. Η κυβέρνηση, αντί να λάβει μέτρα για την αύξηση των συντάξεων, προχωρά με νομοθετικές ρυθμίσεις στη «νομιμοποίηση» της εργασίας των συνταξιούχων.

 Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, των συνταξιούχων δεν εργάζεται από «χόμπι», αλλά από ανάγκη, καθώς οι συντάξεις συχνά δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, όπως η στέγαση, η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη.

Οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους ζωής λόγω της ακρίβειας, έχουν επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων. Ειδικά για όσους δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος, η εργασία αποτελεί μονόδρομο για τη διατήρηση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η εργασία των συνταξιούχων στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει την έλλειψη πολιτικών στήριξης των λαϊκών στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους.

 Η αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων συνταξιούχων φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για τις συντάξεις. Οι χαμηλές συντάξεις δεν αποτελούν απλώς ζήτημα ατομικής επιβίωσης, αλλά αναδεικνύουν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

 Η αντιμετώπιση του φαινομένου της εργασίας των συνταξιούχων προϋποθέτει μια σειρά μέτρων, όπως η γενναία αύξηση των μισθών και των συντάξεων, η επιστροφή των δώρων και της προσωπικής διαφοράς, η εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, η επιστροφή των "απολεσθέντων" αποθεματικών των ταμείων και η παροχή πλήρους και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης.

 ΠΗΓΗ: neasintaxiouxon.blogspot.com/2024/12/blog-post_27.html

                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.