Πογκρόμ διώξεων κατά συνδικαλιστών και διαδηλωτών, καθήκον η αντίσταση στην καταστολή

 ● Οργανωμένη επίθεση στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση εξαπολύει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με συχνότητα που δεν έχει προηγούμενο τα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Πολλές δεκάδες νεολαίοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, απολυμένοι και γενικά εργαζόμενοι σύρονται στα δικαστήρια επειδή έκαναν το «έγκλημα» να διεκδικήσουν, να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο, να εκφράσουν άποψη.

 Ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μπορεί και πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη καταστολή και τη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα όλων των τοποθετήσεων στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν διωκόμενοι αγωνιστές, δικηγόροι και συλλογικότητες την Τρίτη 10/12 το μεσημέρι στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

 

 Αφορμή για τη διεξαγωγή της συνέντευξης αυτής είναι οι δεκάδες δίκες αγωνιστών που βρίσκονται σε εξέλιξη από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι Γιάννενα, Βόλο, Καλαμάτα, Καρδίτσα και Τρίκαλα αλλά και πειθαρχικά και διώξεις εις βάρος εκπαιδευτικών λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης (πχ δίκες ΕΛΜΕ Πειραιά, επίπληξη Ρίας Παλαιστίδου κ.α.),  ανέφερε η Μαρία Μπικάκη, μέλος του συντονιστικού της Κίνησης για τις ελευθερίες για τα δικαιώματα, την Αλληλεγγύη -ΚΕΔΔΑ.

Στη συνέντευξη τύπου, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τις διώξεις σε βάρος 5 διαδηλωτών της πορείας στις 17/11/2020 στα Σεπόλια και σε βάρος των 62 συλληφθέντων στις 6/12/2020 που κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ, τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών και έγινε αναφορά και σε άλλες δίκες που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. 

 Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης  υποστήριξε, «η κοινωνία αντιστέκεται και είναι απείθαρχη στις συμπεριφορές της εξουσίας και γι’ αυτό η εξουσία την καταστέλλει. Οι διάφορες απόψεις περί δήθεν εκφασισμού και συντηρητικοποίησης της κοινωνίας βρίσκονται σε αντίθεση με την κατασταλτική πολιτική γιατί καμία εξουσία δεν έχει λόγο να καταστέλλει τόσο ανελέητα μια κοινωνία που είναι συντηρητική».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η μαζική συμμετοχή σε όλες αυτές τις δίκες αποτελεί ένα καθήκον ισοδύναμο του καθήκοντος συμμετοχής στις διαδηλώσεις. Τέτοια μάχη -και δεν πρέπει να την ξεχνάμε- είναι και η μάχη κατά της Χρυσής Αυγής».  

Ο διωκόμενος Γιάννης Βάρλας τόνισε «Με την προκλητική, προσχηματική κατηγορία περί διασποράς κορονοϊού, έχουμε μια πολιτική δίωξη που θέλει να ποινικοποιήσει τη διαδήλωση, τη συγκέντρωση, την έκφραση γνώμης, ακόμα και την ανάρτηση πανό, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση και άλλων 11 στην οδό Γαβριάς στα Εξάρχεια, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα. Η δίκη μας έχει αναβληθεί τρεις φορές και ύστερα από μια μεθόδευση παραπέμφθηκε στο Εφετείο. Στόχος τους δεν είναι άλλος από την τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας, αλλά δεν θα τους περάσει».  

Η εκπαιδευτικός Βαγγελιώ Δερμιτζάκη, που εκπροσωπεί και την Ανοιχτή Συνέλευση αγώνα ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και τις απολύσεις, εστίασε στις δράσεις της συνέλευσης και «στις διώξεις και απειλές απόλυσης στον χώρο της εκπαίδευσης, στα Πανεπιστήμια, στο Δημόσιο, σε μια σειρά οργανισμούς, γιατί εργαζόμενοι πρόβαλαν την άποψή τους, είτε διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».  

Οι οργανωτές της συνέντευξης ανάφεραν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά μιας περιόδου όπως αυτή που διανύουμε, στην οποία να καταγράφονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσες πολλές διώξεις συνδικαλιστών, διαδηλωτών, καθηγητών, φοιτητών, γενικότερα εργαζομένων. Πολλές δεκάδες άτομα θα συρθούν το επόμενο διάστημα σε δικαστήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο μιας οργανωμένης, όπως φαίνεται, επίθεσης στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. 

Σήμερα Τετάρτη 11/12 έχει προγραμματιστεί η «τριχοτομημένη» δίκη για τις συλλήψεις που έγιναν στα Σεπόλια στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020. Σήμερα απολογούνται οι συλληφθέντες της φετινής επετείου στην Αθήνα, που σημαδεύτηκε από ένα όργιο προληπτικής καταστολής, βίας, αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη δικάζεται για ακόμα μία φορά ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής Θανάσης Αγαπητός γιατί είχε το θάρρος να υπερασπιστεί το 2018 έναν νέο άνθρωπο όταν ο τελευταίος τόλμησε να αντιδράσει στα υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που άδικα, όπως αποδείχθηκε και δικαστικά, τον συνέλαβαν.

 Την Παρασκευή εκδικάζεται η αγωγή απολυμένου εργαζόμενου στη Νova, επί 20 χρόνια συνδικαλιστή.

 Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, δικάζονται οι 11 ερευνητές, μέλη του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που συνελήφθησαν στο ΕΜΠ στη βραδιά (ξύλου) του Ερευνητή. Έκαναν το «έγκλημα» να κάνουν παρέμβαση για τις διεκδικήσεις των υποαμειβόμενων και ανασφάλιστων εργαζόμενων ερευνητών και να υπογραμμίσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Την επόμενη Τετάρτη 18/12 ξεκινά η δίκη για τους 61 συλληφθέντες στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2020, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση μέτρων συνάθροισης κατά την περίοδο του κορονοϊού. Αντίστοιχες δίκες υπάρχουν τον Ιανουάριο για τις συλλήψεις που έγιναν την ίδια μέρα σε Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Στις 14 Ιανουαρίου δικάζεται ο Παντελής Παπαχρόνης, φοιτητής του Φυσικού Αθήνας, που είχε συλληφθεί σε διαδήλωση.

Στις 15 Ιανουαρίου υπάρχει η δίκη δύο συλληφθέντων για μοίρασμα ανακοινώσεων (!) στις 25 Νοεμβρίου 2020, τη μέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών. Στα Ιωάννινα δικάζονται 25 συλληφθέντες φοιτητές για κινητοποιήσεις τον Νοέμβριο του 2020.

Αντίστοιχες δίκες έχουν πάρει αναβολή για τον Απρίλιο του 2025 στην Καλαμάτα.

Στον Βόλο και στα Τρίκαλα διώκονται 13 άτομα που συμμετείχαν σε διαδήλωση στις 13 Ιουνίου 2020 για την καύση σκουπιδιών της Lafarge, ενώ στην Καρδίτσα τον Ιανουάριο γίνονται δίκες εις βάρος μελών του κινήματος ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

Τα πιο πολλά  «χτυπήματα», ωστόσο, έχει δεχθεί το εκπαιδευτικό κίνημα, με πολλές δεκάδες κλήσεις συνδικαλιστών σε πειθαρχικά τους τελευταίους μήνες, που δεν σχετίζονται με την περίοδο της πανδημίας.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε εκτενής αναφορά στις παραπάνω υποθέσεις, με έμφαση στην υπόθεση των 61 διαδηλωτών στις 6 Δεκεμβρίου του 2020.

«Οι δίκες αυτές αποτελούν την κατάληξη μιας ευρύτερης κατασταλτικής περιόδου του 2020, όπου με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση απαγόρευε τις διαδηλώσεις, περίοδο στην οποία εντείνεται και ο αστυνομικός αυταρχισμός και μέσα σε ένα φόντο ποινικού λαϊκισμού, επικοινωνιακής ηρωοποίησης των αστυνομικών και σκλήρυνσης των ποινικών και δικονομικών διατάξεων, αποστέρησης δικαιωμάτων και ελευθεριών και απειλής φυλάκισης για όλη την κοινωνία», συνόψισε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, που είχε επίσης συλληφθεί στις 6/12/2020. 

Όπως υποστήριξε ο Κώστας Παπαδάκης, «η κοινωνία αντιστέκεται και είναι απείθαρχη στις συμπεριφορές της εξουσίας και γι’ αυτό η εξουσία την καταστέλλει. Οι διάφορες απόψεις περί δήθεν εκφασισμού και συντηρητικοποίησης της κοινωνίας βρίσκονται σε αντίθεση με την κατασταλτική πολιτική γιατί καμία εξουσία δεν έχει λόγο να καταστέλλει τόσο ανελέητα μια κοινωνία που είναι συντηρητική».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η μαζική συμμετοχή σε όλες αυτές τις δίκες αποτελεί ένα καθήκον ισοδύναμο του καθήκοντος συμμετοχής στις διαδηλώσεις. Τέτοια μάχη -και δεν πρέπει να την ξεχνάμε- είναι και η μάχη κατά της Χρυσής Αυγής».

Παρεμβάσεις στη συνέντευξη έγιναν από εργαζομένους και συνδικαλιστές.

 

                                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.