ΒΥΡΩΝΑΣ: Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος
Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, όπου συζητήθηκαν τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, για το 2025.
Φωτό: Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου από αρχείο
Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 14 του Ν. 1828/1989, είναι δυνατή εκ μέρους των ΟΤΑ η επιβολή ανταποδοτικών δημοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η επιβολή των τελών είτε είναι υποχρεωτική εκ του νόμου (π.χ. τέλη καθαριότητας και φωτισμού), είτε προβλέπεται (π.χ. ειδικά δυνητικά τέλη) να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους για τους υπόχρεους πολίτες καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Τα έσοδα που προέρχονται από την επιβολή αυτών των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των λεγόμενων τακτικών δημοτικών εσόδων, ενώ η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Χρήματα που πληρώνουν στο κράτος οι πολίτες και σύμφωνα με την νομοθεσία αποτελούν πηγές εσοδών των δήμων (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι των δήμων) παρακρατούνται από την κυβέρνηση και δεν αποδίδονται στο σύνολο τους δήμους.
Τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλει ο δήμος Βύρωνα είναι:
- Τέλη καθαριότητας και φωτισμού
- Ειδικά δυνητικά ανταποδοτικά τέλη (τέλεση γάμου, κολυμβητήριο, τροφεία παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά εργαστήρια, κοιμητήριο)
- Τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων
- Τέλη Διαφήμισης
- Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)
"Σε κανένα από τα δημοτικά τέλη δεν γίνεται αύξηση, παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Με ότι αυτό συνεπάγεται...Τα έσοδα στην καθαριότητα είναι δυσανάλογα με τα έξοδα και οφείλεται στο ότι αυξήθηκαν τα κόστη (ενεργειακό κόστος, τέλος ταφής μισθολογικό κόστος, καύσιμα). Όλα μαζί διαμορφώνουν ένα υπέρογκο κόστος, Το κόστος να μην επιμερισθεί στους δημότες. Το οικονομικό έλλειμα, που δημιουργείται, να το καλύψει ο δήμος, να μην ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός στην υπηρεσία καθαρότητας και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βρίσκονται τα νοικοκυριά. Εισηγούμαι να μην αυξηθούν τα τέλη καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού", ανέφερε εισηγητικά ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος.
Με ανακοίνωση της η δημοτική αρχή του κ. Σωτηρόπουλου ενημερώνει:
Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη του Δήμου Βύρωνα για το 2025Σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων προχωρά σε αύξηση των δημοτικών τελών για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο μισθολογικό και ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής απορριμμάτων που επέβαλε η Κυβέρνηση, καθώς και το κόστος που προκύπτει από την αύξηση βασικών αγαθών (καύσιμα κλπ), ο Δήμος Βύρωνα με εισήγηση του Δημάρχου Αλέξη Σωτηρόπουλο αποφάσισε να μην υπάρξει καμία απολύτως αύξηση των δημοτικών τελών για το έτος 2025 και να απορροφήσει ο Δήμος τις σχετικές αυξήσεις.Με κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα ο Δήμος Βύρωνα διατηρεί σταθερά τα δημοτικά τέλη, αποφεύγοντας να μετακυλήσει το αυξημένο κόστος στους ήδη πολλαπλά επιβαρυμένους πολίτες, προκειμένου να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις τοπικές επιχειρήσεις.
Με μία απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει, ότι όλα πάνε καλά. Η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (οι παρατάξεις Σωτηρόπουλου και Κατωπόδη ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Δημάρχου για τα ανταποδοτικά τέλη) δείχνοντας «ευαισθησία» για να μην υπάρξει καμία απολύτως αύξηση των δημοτικών τελών για το έτος 2025 και να απορροφήσει ο Δήμος τις σχετικές αυξήσεις. "Ορθώς δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη και οι δημοτικοί φόροι", ανέφερε ο κ. Κατωπόδης, παρέχοντας συναίνεση στη οικονομική πολιτική της δημοτικής αρχής.
Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις "Λαϊκή Συσπείρωση" και η "Αριστερή Συμπόρευση -ΑΡΠΑ& ΡΕΚ-" καταθέτοντας ένα διαφορετικό σκεπτικό για την οικονομική πολιτική του δήμου και τα δημοτικά τέλη, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία οι παρατάξεις Μπαντή και Δεμπόνου, λέγοντας ότι η πολιτική αυτή θα φέρει νέες δυσκολίες στην λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και οξυμμένα προβλήματα στην επιφάνεια.
Τι είναι όμως αυτό που δεν αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου και ενδεχομένως δεν πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες;
Ότι ο δήμος έχει έλλειμα στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Είναι προφανές ότι το έλλειμα αυτό θα το καλύψει ο δήμος του Βύρωνα μεταφέροντας χρήματα στην υπηρεσία αυτή, στερώντας τα από άλλες υπηρεσίες του δήμου. Δηλαδή δεν θα γίνουν άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις, που έχει ανάγκη η πόλη και οι πολίτες για να καλυφθεί το έλλειμα αυτό. Πιστεύουμε, μέσα από την γνωστή -σε αυτούς που ασκούν εξουσία στο δήμο- τακτική των διαρκώς αναμορφώσεων του οικονομικού προϋπολογισμού.
Με απλά λόγια με την πολιτική αυτή θα συνεχισθεί η υποβάθμιση της ζωής στην πόλη, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η εκχώρηση λειτουργιών του δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μην χρεωθεί πολιτικά η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου μία ενδεχόμενη αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων "Δύο από τα τέσσερα ημιρυμουλκούμενα κιβώτια μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής παραμένουν χαλασμένα. Ένα press κοντέινερ μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών παραμένει χαλασμένο, επίσης τρία απορριμματοφόρα παραμένουν σε ακινησία" (διαβάστε ΕΔΩ).
Αυτή η επιλογή της δημοτικής αρχής και όσοι την στήριξαν επιδεικνύει μία κατά επίφαση ευαισθησία γιατί τα οικονομικά ελλείματα, που προκύπτουν, θα τα επιβαρυνθούν οι δημότες διπλά και τριπλά.
Θα υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν θα γίνονται έργα, αναγκαίες κοινωνικές δομές, νέα σχολεία και παιδικοί σταθμοί, οι αναγκαίες συντηρήσεις στα δημοτικά κτήρια, σχολικές μονάδες, αθλητικές εγκαταστάσεις και αυτό γιατί η οικονομική πολιτική της δημοτικής αρχής κινείται αποδεχομένη στο πλαίσιο που επιβάλει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μπορεί ο δήμαρχος κ. Σωτηροπουλος -ο οποίος με κάθε ευκαιρία μιλά για την άσχημη οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται ο δήμος- να «αγορεύει» με κριτική δήθεν διάθεση στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, δεν τολμά όμως να πάρει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στο δήμο από το κράτος και τις κυβερνήσεις του.
Κανονικά, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως πρέπει να αποδοθούν στο δήμο χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες στο κράτος μέσω διαφόρων φόρων και πρέπει τα χρήματα αυτά να δίνονται σύμφωνα με την νομοθεσία στους δήμους.
Είναι λαϊκισμός και όχι ευαισθησία, όπως παρουσιάζεται, όταν ισχυρίζεσαι ότι τα χρήματα, που πληρώνουν οι δημότες για την καθαριότητα, δεν φτάνουν, γιατί με την πολιτική της κυβέρνησης αυξήθηκαν υπέρογκα τα έξοδα της λειτουργίας της υπηρεσίας και αντί να διεκδικήσεις χρήματα από το κράτος, την μείωση του λειτουργικού κόστους (καύσιμα, αναλώσιμα υλικά κ.λπ.) οδηγείς με την πολιτική σου στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, στην στέρηση αναγκαίων υποδομών στην πόλη, και στο τέλος δεν αποκλείεται να καταφύγουν και σε νέο δανεισμό, όπως έκανε ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα και σημερινός περιφερειάρχης κ. Νίκος Χαρδαλιάς.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής οικονομικό έλλειμα υπάρχει και στο κολυμβητήριο, όπου ο δήμος επιβαρύνεται κάθε χρόνο 300.000 ευρώ, επιπλέον από τα χρήματα, που πληρώνουν οι χρήστες του κολυμβητήριου.
Τα οικονομικά ελλείματα οδηγούν στα ελάχιστα πεζοδρόμια, όπου γίνονται τεχνικές επισκευαστικές παρεμβάσεις να μην τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιάγραφες με πλάκες και σήμανση για ΑΜΕΑ και να ρίχνουν απλό τσιμέντο.
Εκτός και αν πρόκειται για... εξαιρέσεις.
Εξαιρέσεις που αφορούν πολύ συγκεκριμένους, όπως έγινε πρόσφατα μπροστά σε κατάστημα εστίασης (βλ. τις φωτό πιο πάνω).
Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα συχνά πυκνά να εμφανίζονται προβλήματα στην σχολική στέγη, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και κτηριακές υποδομές. Να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα και δεν μπόρεσαν; ή δεν ήθελαν να αντικαταστήσουν και καταργήθηκε π.χ. το ένα σχολικό λεωφορείο των παιδικών σταθμών.
Η δημοτική συγκοινωνία χρόνια τώρα υπολειτουργεί, λεωφορεία χρυσοπληρωμένα, είναι εγκαταλελειμμένα στην Εργάνη και για αρκετά από αυτά, για χρόνια πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας και ασφάλειας.
Αυτό που χρειάζεται ο δήμος Βύρωνα είναι μία διαφορετική οικονομική πολιτική προς όφελος των πολιτών, με κοινωνική ευαισθησία για την υπεράσπιση της ζωής τους και για την βελτίωση των υποδομών του, ώστε η πόλη να βγει από το σπιράλ της υποβάθμισης της 15ετίας και να βγει στο ξέφωτο της ανασυγκρότησης. Να δούνε οι πολίτες βήματα μπροστά για τη δημιουργία μίας σύγχρονης πόλης, αντάξιας των αναγκών των πολιτών και των δυνατοτήτων της εποχής μας.
Μία οικονομική πολιτική προς όφελος των πολλών και την ανασύνταξης της πόλης θα μπορούσε να είχε μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά:
- Πρωτοβουλίες και άσκηση πολιτικής που θα βάζει φρένο στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην συνεχή υποβάθμιση της πόλης.
- Οικονομική πολιτική που θα ανακουφίζει την ζωή των λαϊκών στρωμάτων και θα πληρώνουν περισσότερο οι κατέχοντες σε αυτή την πόλη.
- Καμία αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων με πρωτοβουλίες διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία όλων των παρακρατηθέντων χρημάτων, που οφείλονται στο δήμο. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους.
- Αλλαγή του τρόπου που καθορίζονται από την νομοθεσία τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη.
- Σήμερα ο τρόπος που καθορίζονται είναι άδικος, ισοπεδωτικός, κεφαλικός. Τα δημοτικά τέλη πρέπει να καθαρίζονται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και όχι μόνο με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Να καθορίζονται με βάσει την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Οι κατέχοντες στην πόλη, τα υψηλά οικονομικά εισοδήματα να πληρώνουν περισσότερο, είτε είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις.
- Να απαλλάσσονται ή να έχουν μικρότερο συντελεστή τελών και φόρων πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα στο Βύρωνα, σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά, με την οικονομική πολιτική και τα κριτήρια των δημοτικών αρχών, από τα δημοτικά τέλη απαλλάσσονται μόνο 39 οικογένειες!
- Να μειωθούν οι τιμές στις παρεχόμενες υπηρεσίες στο κοιμητήριο και την δημοτική επιχείρηση. Η δημοτική Επιχείρηση ΑΕ να περάσει μαζί όλους με τους εργαζόμενους της στο δήμο.
- Να διεκδικήσει ο δήμος τα χρήματα από τον ΕΟΑΝ (τέλος ανακύκλωσης) για τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγει.
- Να σταματήσουν οι αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους.
- Να εισπράττει ο δήμος τα χρήματα που οφείλουν επιχειρηματίες, που καταλαμβάνουν δημοτικό κοινόχρηστο χώρο. Από τις εταιρίες π.χ. που προχωρούν σε υπαίθρια διαφήμιση. Από τις εταιρείες ακόμη που τοποθετούν διαφορά «κουτιά» συλλογής ενδυμάτων, ταχυμεταφοράς κ.λπ.
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν σε διάφορα πεζοδρόμια και πλατείες "κουτιά" διανομής εταιρειών
- Να επανεξετάζεται διαρκώς η πολιτική προμηθειών του δήμου, έτσι ώστε να γίνεται ποιο χριστεί διαχείριση.
- Να αξιοποιείται η περιουσία του δήμου και να μην παραμένει (όπως π.χ. υπόγεια αίθουσα πολλών τετραγωνικών) χρόνια τώρα κλειστή και αναξιοποίητη.
Έτσι εννοούμε, κρίνουμε και μιλάμε εμείς για κοινωνική ευαισθησία.
Ακούστε ακόμη ΕΔΩ την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη.
Το τεχνικό πρόγραμμα και ο οικονομικός προϋπολογισμός συζητήθηκαν την ίδια ημέρα και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται αρνητικά και επικριτικά στα σχέδια της δημοτικής αρχής για την νέα χρονιά.
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια