Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Συνέβαλε με την πολιτική του στην δεξιά στροφής της σοσιαλδημοκρατίας

Ο πρώην πρωθυπουργός διακομίστηκε στις 7.30 το πρωί της Κυριακής 5/1, στο νοσοκομείο της Κορίνθου, χωρίς τις αισθήσεις του και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Από  την συμμετοχή του όμιλο για τη νέα οικονομία τη δεκαετία του 60, (Όμιλος Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου), στο ΠΑΣΟΚ, στην πρωθυπουργία της χώρας- δυο θητείες- στην ένταξη στην ΟΝΕ και το ευρώ.

Η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης και η υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα με πλαστά στοιχεία, ο άθλος του χρηματιστήριου και η καταλήστευση των φτωχών, η κρίση στα Ίμια (1996), η παράδοση του ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Ιανουάριος 1999), καθώς και το μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών αγώνων (2004) αποτέλεσαν τους κυριότερους σταθμούς στην πρωθυπουργική θητεία του Κώστα Σημίτη.

Ό,τι βιώνουμε σήμερα ως δεξιά στροφή της κοινωνίας, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει τις ρίζες του στην εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη. 


 Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 23 Ιουνίου 1936.

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στην Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε την σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Από το 1971 έως το 1975 δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Ο «Όμιλος Παπαναστασίου», είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967, ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα».

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974). Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό. Καταδικάσθηκε ερήμην σε φυλάκιση. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του και κρατήθηκε για δυο μήνες σε απομόνωση. Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Υπουργείο Γεωργίας. Ήταν η αρχή τη κυβερνητικής σταδιοδρομίας του, έκτοτε η παρουσία του σε κυβερνητικές θέσεις ήταν σχεδόν μόνιμη.

Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας μέχρι το 1985. Εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΟΚ, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κοινοτικών ενισχύσεων. Το 1985 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 1987 εφαρμόζοντας το πρώτο πρόγραμμα σταθεροποίησης με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Τον Νοέμβριο του 1987 διαφώνησε με τη χαλάρωση των μέτρων ανόρθωσης της οικονομίας και παραιτήθηκε. Διετέλεσε για μικρό διάστημα Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης, του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990). Από το 1993 ως το 1995 ήταν Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και Υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα. 

Διαχειρίστηκε με δραματικό τρόπο την κρίση στα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996 

Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Επανεξελέγη πρωθυπουργός δυο φορές, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.

Η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. H Ελλάδα εντάχθηκε το 2000 με την πολιτική του στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, την αντικατάσταση της δραχμής από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ,  επιτυγχάνοντας έναν στρατηγικής σημασίας στόχο για την αστική τάξη της χώρας.  Ασκήθηκαν πολιτικές λιτότητας για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να επιβληθούν οι στόχοι αυτοί.  

Με την πρωθυπουργία του έγιναν  μικρά και μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την χώρα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, η Εγνατία Οδός. 

 Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχιζε να παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθρογραφία πάντα υπερασπιζόμενος την αστική πολιτική που άσκησε,  υπηρετώντας τον πάγιο στόχο του, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την συμμετοχή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 Ο Κώστας Σημίτης συνέβαλε με την πολιτική του στην  μεγάλη δεξιά στροφής της σοσιαλδημοκρατίας.

 

Η νεκρώσιμη τελετή του πρώην πρωθυπουργού, θα τελεστεί την Πέμπτη 9/1 στις 12 το μεσημέρι  στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία. 

Η οικογένειά του Κώστα Σημίτη, πήρε την απόφαση, η σορό του να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ μετά την τελετή στη Μητρόπολη, η πομπή θα πάει πεζή έως την τελευταία του κατοικία στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. 

                                                                                  Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.