Σοκαριστική η πρόταση Τραμπ για την Λωρίδα της Γάζας και τους Παλαιστίνιους

 Οι δηλώσεις του ηγεμόνα της υπερδύναμης Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστίνιων από την ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας από τις ΗΠΑ, είναι σοκαριστικές και δεν αποκλείεται να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την τρίτη φάση της συμφωνίας  κατάπαυσης του πυρός.

                                       Οι Προέδροι ΗΠΑ και Ισραήλ

Στο σχέδιο του  για τη Γάζα, είναι, ο εκτοπισμός των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, προκειμένου να μετατραπεί σε «τουριστικό παράδεισο» σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, και αυτή η «πρόταση» του,  εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 10 με 15 χρόνια για να γίνει πράξη.

Σύμφωνα με τον ηγεμόνα των ΗΠΑ οι Παλαιστίνιοι πρέπει  να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία το Ισραήλ με τους βομβαρδισμούς τα μετέτρεψε σε σωρούς από μπάζα και σκόνη και να μετακομίσουν στην Αίγυπτο, την Ιορδανία ή αλλού.

Πρόκειται για μια  επικίνδυνη και αδιανόητη ιδέα για τους Παλαιστίνιους  που δεκαετίες αγωνίζονται με κάθε μέσω και δίνουν τη ζωή τους, για να έχουν την δική τους πατρίδα, το δικό τους ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

 Όλα αυτά δεν είναι μόνο «τα θέλω» του νέου ηγεμόνα της υπερδύναμης,  αλλά και της νέας ελίτ των ΗΠΑ, καθώς και του Εβραϊκού λόμπι στην Αμερική.

Ο νέος ηγεμόνας των ΗΠΑ δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι στη Λωρίδα της Γάζας ζει παλαιστινιακός λαός και συνεχίσει να ζει  εκεί και οφείλει να το σεβαστεί αυτό. Διαφορετικά μη μιλάει για δήθεν ειρήνη στην περιοχή, ο ίδιος με την «πρόταση» του αυτή προωθεί την ένταση και τον όλεθρο στην περιοχή.

Μπορεί ιδέες  του Τραμπ να ακούγονται «όμορφα» στον αδίστακτο πολεμοχαρή Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχτισε την καριέρα του αντιτιθέμενος στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά, αυτή η σκληρή περιφρόνηση για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού της Γάζας είναι απαράδεκτη και θα συναντήσει όχι μόνο την αντίσταση των Παλαιστίνιων και των οργανώσεων του, αλλά και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Ο Νετανιάχου έχει πολλούς λόγους να υποστηρίξει αυτό το σχέδιο που έγινε πρωτοσέλιδο στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου, να ρίξει στάχτη στα μάτια του ισραηλινού λαού που έχει αρχίσει να του γυρίζει την πλάτη.                             

                 
Φωτο αρχείου Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο «μεγάλος ηγέτης”, ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, είναι «ο μεγαλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο  Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά την συνομιλία που είχε με τον μεγάλο ηγεμόνα της υπερδύναμης.

Η επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους προκάλεσε αντιδράσεις. 

Η Χαμάς κατακεραυνώνει τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τες ««συνταγή για χάος»

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες χαρακτήρισε «συνταγή για να προκληθεί χάος» στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής.

«Ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά. Αυτό που απαιτείται είναι ο τερματισμός της κατοχής και της επίθεσης εναντίον του λαού μας, κι όχι η εκδίωξή του από τη γη του», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Ο Ιζάτ αρ Ρισκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, επέκρινε επίσης τα σχόλια του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο λαός μας στη Γάζα απέτρεψε τα σχέδια εκτοπισμού και απέλασής του υφιστάμενους βομβαρδισμούς εδώ και πάνω από 15 μήνες», τόνισε σε χωριστή ανακοίνωση. «Είναι ριζωμένος στη γη του και δεν θα αποδεχτεί κανένα σχέδιο με σκοπό να διωχτεί από την πατρίδα του», πρόσθεσε.

Βερολίνο και Λονδίνο αποστασιοποιούνται εμμέσως από τις δηλώσεις Τραμπ  για τη ΓΑΖΑ

Δηλώσεις έμμεσης αποστασιοποίησης από τον Λευκό Οίκο πραγματοποίησαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κίρ Σταρμερ, και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,  Αναλένα Μπέρμποκ, μετά της  δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως εξετάζει την υπαγωγή της  Λωρίδας της Γάζας σε κάποιου είδους αμερικανικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μετατροπή της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» παράλληλα με τον εκτοπισμό και την επανεγκατάσταση του πληθυσμού της.

«Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο σπίτι», είπε ο Κιρ Στάρμερ στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να ανοικοδομήσουν και θα πρέπει να είμαστε μαζί τους σε αυτήν την ανοικοδόμηση στο δρόμο προς μια λύση δύο κρατών».

Από την πλευρά του Βερολίνου, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως είναι σαφές ότι η Γάζα –όπως και η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ– ανήκει στους Παλαιστίνιους».

«Η Γάζα είναι ερειπωμένη. το μέγεθος της καταστροφής είναι συγκλονιστικό. Όλοι συμφωνούμε ότι η Γάζα πρέπει να ανοικοδομηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και εκκαθάριση πυρομαχικών και μη εκραγών πυρομαχικών – θα χρειαστεί μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για όλα αυτά. Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τον ρόλο μας μαζί με τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας στην περιοχή», σημείωσε εισαγωγικά σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα, οι πολλές οικογένειες που τώρα επιστρέφουν στα ερείπια των σπιτιών τους, χρειάζονται τη βοήθειά μας για ένα μέλλον στη γη τους – με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρηνική συνύπαρξη με το Ισραήλ. Χρειάζονται επίσης γνήσιες πολιτικές προοπτικές. Σε αυτό το σημείο, συμφωνούμε ότι δεν πρέπει πλέον να επιτρέπεται στους τρομοκράτες της Χαμάς να διαδραματίζουν κανένα ρόλο στη Γάζα στο μέλλον. Αυτό είναι ένα ζήτημα τόσο της ασφάλειας του Ισραήλ όσο και της ασφάλειας της περιοχής.

Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η Γάζα –όπως και η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ– ανήκει στους Παλαιστίνιους. Αποτελεί τη βάση για ένα μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης.

Ένας εκτοπισμός του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού από τη Γάζα όχι μόνο θα ήταν απαράδεκτος και θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Θα οδηγούσε επίσης σε νέα δεινά και νέο μίσος».

Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η Γάζα –όπως και η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ– ανήκει στους Παλαιστίνιους. Αποτελεί τη βάση για ένα μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης.

Ένας εκτοπισμός του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού από τη Γάζα όχι μόνο θα ήταν απαράδεκτος και θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Θα οδηγούσε επίσης σε νέα δεινά και νέο μίσος. Και έτσι η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας δεν πρέπει να εκτοπιστεί και η Γάζα δεν πρέπει να καταληφθεί ή να επανεποικιστεί μόνιμα. Δεν πρέπει να δοθεί λύση χωρίς διαβούλευση με τους Παλαιστίνιους. Μια λύση δύο κρατών με διαπραγματεύσεις παραμένει η μόνη λύση που θα επιτρέψει τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αυτή είναι και η ξεκάθαρη στάση των αραβικών κρατών στην περιοχή» ανέφερε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

 Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν  αντιδράσεις πολλών αραβικών χωρών με πρώτη τη Σαουδική Αραβία που θεωρεί πως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις αφορούν τη μελλοντική διαπραγμάτευση για την επίλυση του παλαιστινιακού.

Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διαβεβαίωσε πως δεν θα προχωρήσει στη σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ δίχως τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Χαρακτήρισε τη θέση αυτή «σταθερή, μη διαπραγματεύσιμη και ακλόνητη» και εξήγησε πως σε αυτό το ζήτημα δεν επιτρέπεται «καμία παρεξήγηση υπό καμία συνθήκη». Επανέλαβε ακόμη πως η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες «για την εξασφάλιση ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Τέλος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο σύναψης σχέσεων με το Ισραήλ υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Η Αίγυπτος απέρριψε επίσης την πρόταση του Τραμπ για τη Γάζα σημειώνοντας πως θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση «δίχως να μετακινηθούν οι κάτοικοί της».

Η Ιορδανία απέρριψε επίσης την πρόταση αυτή με κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ θα επισκεφθεί την επόμενη βδομάδα τις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ώστε να συζητήσει τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό.

Στο Κατάρ κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως είναι προς το παρόν «πολύ νωρίς να μιλήσουμε για επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων» δίνοντας βάρος στις προσπάθειες της χώρας για την έναρξη της δεύτερης φάσης συνομιλιών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για την εκεχειρία στη Γάζα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του απορρίπτει την πρόταση του Τραμπ για εκτοπισμό και αμερικανική κατοχή της Γάζας σαν συνταγή αστάθειας.  Και επισημαίνει πως πρόκειται για πρόταση που συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αφού οδηγεί στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων «κάτι που απορρίπτεται τόσο από τους Άραβες όσο και σε διεθνές επίπεδο».


Πηγή: Διαδίκτυο 

                                                                                                      Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.