Έρευνα ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Το 60% των εργαζομένων δεν μπορεί να βγάλει το μήνα με το μισθό του

 

Την κρίσιμη οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά  τεκμηριώνει με στοιχεία ακόμη μία έρευνα, αυτή τη φορά από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, από την οποία προκύπτει ότι το 60% των εργαζομένων δεν μπορεί να βγάλει το μήνα με το μισθό του. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 88% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει τις δαπάνες του σε βασικά είδη διατροφής προκειμένου να τα βγάλει πέρα. 

Η ακρίβεια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των εργαζομένων, με τα ευρήματα να είναι απογοητευτικά αφού ένας 9 στους 10 κόβει από την διατροφή του.

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων «βάζει χέρι» στις αποταμιεύσεις για να βγει ο μήνας, αλλά το 34% των ερωτηθέντων δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις.

Ειδικότερα τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι, 7 στους 10 εργαζομένους (71% των ερωτηθέντων) δηλώνει ότι είτε χρησιμοποιεί μέρος των αποταμιεύσεων του.

Το κόστος στέγασης έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει 6 στους 10 εργαζόμενους (58%) που ενοικιάζουν κατοικία καθώς αναγκάζονται να ξοδεύουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του σε δαπάνες ενοικίου, και θέρμανσης.

Εξίσου δύσκολα όμως είναι και για εκείνους που έχουν ιδιόκτητη κατοικία αφού 1 στους 2 εργαζομένους ξοδεύουν πάνω από το 20% του μηνιαίου εισοδήματός του για αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και θέρμανση.

Το 57% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το τελευταίο διάστημα και το μόλις 43% των εργαζομένων που δήλωσε ότι πήρε αύξηση σε σημαντικό βαθμό συμπίπτει με το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Το 40% δηλώνει ότι εργάζεται πέρα του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας και μάλιστα το 43% υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Την ίδια ώρα περίπου 1 στους 3 εργαζομένους (36%) δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις πρόσθετες ώρες εργασίας του.

Το 86% των εργαζομένων ζητούν οι κλαδικές συμβάσεις να είναι δεσμευτικές για όλες τις επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα (86%) υποστηρίζουν την καθολική κάλυψη όλων των εργαζομένων και την υποχρεωτική ισχύ για όλες τις επιχειρήσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, το 83% θεωρεί ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα προστασίας των εργαζόμενων και επίτευξης ισότιμων συνθηκών εργασίας.

 


Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, από το σύνολο των απαντήσεων της έρευνας επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η υψηλή εμπιστοσύνη των εργαζομένων στον θεσμικό ρόλο των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όπως προσθέτει, καθίσταται επίσης σαφές ότι τόσο το εισόδημα, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μισθωτής εργασίας συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές πιέσεις, με τους εργαζόμενους να αποκομίζουν ελάχιστα από τα οφέλη της όποιας οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, τα συνδικάτα ζητούν:

  • την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών∙
  • την αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου με έμφαση στην επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την συρροή, την μετενέργεια κ.λ.π.
  • την αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων∙
  • την ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας μέσω ολοκληρωμένων πολιτικών αύξησης της προσφοράς κατοικιών για τους εργαζόμενους.


                                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.