Δώρο Πάσχα 2025: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται

  Πλησιάζει η προθεσμία καταβολής για το Δώρο Πάσχα 2025  

 

Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του τύπου της σύμβασης (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

Πότε καταβάλλεται

Το Δώρο Πάσχα 2025, θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τη  Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται

  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό, το Δώρο αντιστοιχεί στο μισό του μηνιαίου μισθού τους.
  • Για τους εργαζόμενους με ημερομίσθιο, το Δώρο υπολογίζεται ως το ποσό που αντιστοιχεί σε 15 ημέρες εργασίας.

Τι ισχύει σε περίπτωση αποχώρησης/απόλυσης

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν διήρκησε όλο το διάστημα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου είτε λόγω απόλυσης, ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογικό Δώρο Πάσχα.

Η αναλογία υπολογίζεται ως εξής:

  • Για εργαζόμενους με μηνιαίο μισθό, το Δώρο υπολογίζεται σε αναλογία 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημέρες εργασίας.
  • Για εργαζόμενους με ημερομίσθιο, το Δώρο υπολογίζεται σε αναλογία 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημέρες εργασίας.
  • Σε περίπτωση που κάποιος εργάστηκε λιγότερο από 8 ημέρες, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται αναλογικά με βάση τις ημέρες που πραγματικά εργάστηκε (ανάλογο πλάσμα).  
  •  Ο εργαζόμενος θα λάβει το Δώρο προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.  Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.  

Δώρο Πάσχα 2025: Ποιες ημέρες δεν υπολογίζονται

Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα οι ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος απείχε αδικαιολόγητα από την εργασία του ή είχε άδεια χωρίς αποδοχές.

Επίσης, ο χρόνος απουσίας για συνδικαλιστική δραστηριότητα, όπως η συνδικαλιστική άδεια, οι ημέρες απεργίας, η στάση εργασίας, η αποχή από την εργασία δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό του Δώρου, γιατί θεωρείται αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής του εργαζομένου. Σε περίπτωση ασθενείας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε ο εργαζόμενος επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο. 

Σε περίπτωση που το Δώρο του Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Να υπενθυμίσουμε, ότι εργαζόμενοι στο δημόσιο και όλοι οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν Δώρο Πάσχα, διότι η κυβέρνηση Ν.Δ/Μητσοτάκη συνεχίζει να εφαρμόζει το μνημονιακό νόμο που έγινε η περικοπή και αρνείται την επαναφορά του των Δώρων και επιδόματος αδείας (13ου - 14ου μισθού και σύνταξης.  

 

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.