Συνήγορος του Πολίτη: Η αναστολή αιτήσεων ασύλου δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου

          Η αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων δεν μπορεί να               βασίζεται σε παρακάμψεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με την τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη (Τροπολογία με γεν. αρ. 375 και ειδ. αρ. 20 της 09.07.2025 που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αναμόρφωση του πλαισίου νια επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις» ) που προβλέπει την τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσιων οδών.

Σε υπόμνημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και αρμόδιους υπουργούς, η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι το επίμαχο μέτρο, το οποίο εντάσσεται σε τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου περί διεθνούς προστασίας.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η σχεδιαζόμενη πρακτική επιστροφής ατόμων χωρίς προηγούμενη καταγραφή, αξιολόγηση των αιτημάτων και παροχή δυνατότητας πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, αντιβαίνει στην αρχή της μη επαναπροώθησης (non refoulement) και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι ακόμη και στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2026, δεν προβλέπεται αναστολή της πρόσβασης στη διαδικασία, αλλά μόνο ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων και παράταση των προθεσμιών.

Σημειώνει επίσης ότι η Υπηρεσία Ασύλου είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει το παραδεκτό και το βάσιμο κάθε αιτήματος διεθνούς προστασίας και να αξιολογεί αν η απομάκρυνση προς τρίτη χώρα διασφαλίζει τις εγγυήσεις που απαιτούνται. Επομένως, η ρύθμιση που προβλέπει μαζικές επιστροφές χωρίς κρίση παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. 

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι ανάλογη ρύθμιση είχε επιχειρηθεί και το 2020 μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με καταγεγραμμένες τότε περιπτώσεις ατόμων που έχρηζαν διεθνούς προστασίας και κινδύνευαν με επαναπροώθηση.

 Σε σχέση με την Κρήτη, όπου παρατηρείται έξαρση αφίξεων με αύξηση 320% το πρώτο εξάμηνο του 2025, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί θετική την εξαγγελία για δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο νησί, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες προσωρινής διαμονής που επικρατούν σήμερα, κάνοντας λόγο για απουσία βασικών υποδομών. Τονίζει δε την ανάγκη διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών φιλοξενίας και ειδικής φροντίδας για ευάλωτες ομάδες.

Καταλήγοντας, ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρών αποκλίσεων από τον πυρήνα του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων δεν μπορεί να βασίζεται σε παρακάμψεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Διαβάστε  το υπόμνημα του Συνήγορου του Πολίτη ΕΔΩ

  file:///C:/Users/xristospan/Downloads/100725-%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9C%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%91-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%97%20%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%92%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A3%20%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%A9%CE%9D%20%CE%91%CE%A3%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A5.pdf                                                                              

                                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.