ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

 Έγινε νόμος  4808/2021 – ΦΕΚ Τεύχος A 101/19.06.2021 του αστικού κράτους,  το αντεργατικό έκτρωμα που κατέθεσε στη βουλή η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. και ψηφίστηκε στο σύνολο του μόνο από τους βουλευτές του κόμματος της.

 

Ως Ρωγμή στην ενημέρωση το χαρακτηρίσαμε αντεργατικό έκτρωμα και βαθιά αντιδραστική  ανατροπή. Οι αλλαγές που θα επιβάλει θα είναι πολύ χειρότερες για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για την νέα βάρδια των εργαζομένων.  Θα ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αυθαιρεσία των εργοδοτών, θα μεγαλώσει το ποσοστό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, θα βάλει νέα εμπόδια για να περιορίσει την συνδικαλιστική δράση και την απεργία, που είναι το όπλο των εργαζομένων.

 

Από τις στήλες Ρωγμή στην ενημέρωση θα παρουσιάσουμε διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού, ώστε να ενημερωθούν οι φίλοι- φίλες αναγνώστες, συναγωνιστές μας. Να φωτιστούν διάφορες πλευρές που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουν ποιο αποτελεσματικά να οργανωθούν και να δώσουν την μάχη της ανατροπής, μη εφαρμογής του εκτρώματος αυτού.

 

Ταυτόχρονα θα δημοσιεύσουμε και τα άρθρα εκείνα που συμπεριλαμβάνονται σκόπιμα στο νομοσχέδιο αυτό- αποτελούν υποχρεώσεις των κυβερνήσεων της χώρας , απέναντι σε οδηγίες διεθνών οργανισμών, που έπρεπε να  ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία-και έχουν επιμέρους θετικές πλευρές στον τομέα των αδειών των εργαζομένων.

Θα δημοσιεύσουμε τέσσερα σχετικά άρθρα:

 

 Α) Η εξίσωση αποζημιώσεις  μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, δεν έχει άμεση εφαρμογή.

 Β) Καταργείται η κυριακάτικη αργία για χιλιάδες εργαζόμενους.

Γ). Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Δ) Τι προβλέπεται για τις άδειες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

 

……………………………………………………

Α. Δημοσίευμα)

Η εξίσωση αποζημιώσεις  μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, δεν έχει άμεση εφαρμογή, προς διευκόλυνση των εργοδοτών.



 
Η θετικό γεγονός της εξίσωσης στην αποζημίωση εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων δεν θα έχει ισχύ από την δημοσίευση του νόμου αλλά  θα ισχύσει από 1/1/2022, δίνοντας το περιθώριο στην εργοδοσία να κάνει απολύσεις με μικρότερο κόστος!

 

 Χρονικό περιθώριο 6,5  μηνών να μπορούν να κάνουν  απολύσεις εργατοτεχνιτών, χωρίς να εφαρμόσουν το νέο νόμο άρθρο 64 που προβλέπει την εξίσωση της αποζημιώσεις με αυτό των υπαλλήλων  δίνει η κυβέρνηση με το άρθρο 80 του ιδίου νόμου,  που αναφέρει ότι το άρθρο 64 ισχύει από την 1η.1.2022

Ποιο συγκεκριμένα

Στο άρθρο 64

Κατάργηση διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, αναφέρεται

1.Καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών αναφορικά με την προθεσμία προμήνυσης και την καταγγελία των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας.

2.Ο ν. 2112/1920 (Α' 67), ο ν. 3198/1955 (Α' 98) και κάθε άλλη διάταξη, που διέπει την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας των υπαλλήλων, εφαρμόζονται και επί των εργατοτεχνιτών.

3.Για την εφαρμογή του παρόντος, ως μηνιαίος μισθός του εργατοτεχνίτη λογίζονται τα είκοσι δύο (22) ημερομίσθια, εκτός εάν ήδη αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

Στο άρθρο 80 όμως στις μεταβατικές διατάξεις, αναφέρεται ότι το άρθρο 64 Κατάργηση διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ισχύει από την 1η.1.2022, αυτό αφήνει περιθώρια στους επίδοξους εργοδότες να προχωρήσουν σε απολύσεις εργατοτεχνιτών με το σημερινό καθεστώς μέχρι 31-12-2021, που κοστίζει λιγότερο για αυτούς.

Με την διάταξη αυτή που μπήκε στις μεταβατικές διατάξεις, η εφαρμογή του άρθρο 64,  η κυβέρνηση ορίζει ότι η εξομοίωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών δεν θα ισχύσει άμεσα με την ψήφιση του νόμου, αλλά μετά από 6,5 μήνες και συγκεκριμένα από την 1.1.2022!

Πρόκειται για μια μεθόδευση της κυβέρνησης σε βάρος των εργατοτεχνιτών που διευκολύνει και εξυπηρετεί  την εργοδοσία, να προχωρήσει σε απολύσεις εργατοτεχνιτών  με πολύχρονη υπηρεσία, με πολύ μικρότερη αποζημίωση.

Αντί να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή της νέας διάταξης, την οποία μάλιστα παρουσιάζει ως ένα από τα «θετικά μέτρα» του νομοσχεδίου,

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.