Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κούβα

 Γραμματέας Κ.Κ. Κούβας: "Η εντολή μάχης δόθηκε, οι επαναστάτες στο δρόμο"


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχη

 Την Κυριακή, χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Αβάνα και σε αρκετές άλλες πόλεις κατά της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική ένδεια και τη διαχείριση της πανδημίας, με συνθήματα όπως «Κάτω η δικτατορία!», «Να φύγουν!», «Ελευθερία!». Ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που είχαν γίνει στη νησιωτική χώρα από το 1994, μια εποχή όπου η Κούβα βρισκόταν σε δεινή κατάσταση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και οι πρώτες επί προεδρίας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Οι διαδηλώσεις σύμφωνα με  διεθνή μέσα ενημερώσεις είναι μαζικές και  συνεχίζονται. Ενώ κάνουν λόγο και για ένα νεκρό διαδηλωτή. Διοργανώνονται  κυρίως μέσω ίντερνετ και με το τουίτερ.

Εντοπίστηκαν και διάφορα διαδικτυακά παρατράγουδα: χιλιάδες λογαριασμοί που είχαν δημιουργηθεί μια-δυο μέρες νωρίτερα και πολλές φωτογραφίες που έδειχναν μια «λαοθάλασσα», οι οποίες όμως στην πραγματικότητα ήταν παλαιότερες λήψεις από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο ή από διαδηλώσεις Καταλανών αυτονομιστών στη Βαρκελώνη. Σε άλλα μηνύματα, διάφοροι χρήστες ζητούσαν «ανθρωπιστική παρέμβαση».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια,τόνισε  ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από αναλυτές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Ισπανός Julian Macias Tovar, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο πρώτος λογαριασμός που χρησιμοποίησε το hashtag #SOSCuba (το ένα από τα δύο βασικά hashtags που χρησιμοποιήθηκαν στην αντεπαναστατική συκοφαντική εκστρατεία, με πρόσχημα την πανδημία) δημιουργήθηκε στην Ισπανία και δημοσίευσε περισσότερα από χίλια tweets στις 10 και 11 Ιούλη, με αυτοματοποίηση 5 retweets ανά δευτερόλεπτο...

Παραπέρα, επισημαίνει ότι περισσότεροι από 1.500 λογαριασμοί εκ των οποίων συμμετείχαν στη λειτουργία με το hashtag #SOSCuba  δημιουργήθηκαν μεταξύ 10 και 11 Ιούλη!

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στην κορύφωση του προβοκατόρικου σχεδίου την Κυριακή, χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα στο διαδίκτυο παραποιημένες εικόνες από μαζικές διαδηλώσεις σε άλλες χώρες, όπως από την Αίγυπτο και την Αργεντινή, οι οποίες παρουσιάζονταν ως «μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» στην Κούβα...

Μίλησε για ένα νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, στις ΗΠΑ, ανάμεσα σε πολλά άλλα, έχει διοργανωθεί διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στην Κούβα για «ανθρωπιστικούς λόγους», στην οποία εμφανίζονταν χτες να έχουν υπογράψει 95.000 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται λογαριασμοί Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ και δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν.

Διαβάστε την 

                        Παρέμβαση του Γραμματέα του Κ. Κ. Κούβας

Ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ Μπερμούδες, εμφανίστηκε ζωντανά στο εθνικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση στις 4:00 μ.μ.

 "Θέλουν να μας προκαλέσουν ασφυξία για να τελειώσουν με την Επανάσταση, αν ανησυχούν για τον λαό, να τερματίσουν τον αποκλεισμό"

 Πρέπει να διακόψουμε το Σαββατοκύριακό με την οικογένειά μας για να μοιραστούμε μαζί σας κάποια στοιχεία γι αυτά που έλαβαν χώρα αυτήν την Κυριακή ως μέρος των προκλήσεων της αντεπανάστασης στη χώρα, δήλωσε ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντιας Κανέλ.

 Ήμασταν ειλικρινείς, είμαστε διαφανείς, είμαστε σαφείς και κάθε στιγμή εξηγούσαμε στο λαό μας τις πολυπλοκότητες της τρέχουσας περιόδου. Σας υπενθυμίζω ότι πριν από πάνω από ενάμισι χρόνο, στις αρχές του δεύτερου εξάμηνου του 2019, έπρεπε να εξηγήσουμε ότι πηγαίναμε σε μια δύσκολη συγκυρία. Αυτό ελήφθη ως μέρος του λαϊκού χιούμορ (όμως) έχουμε παραμείνει σε αυτή τη συγκυρία όλων των δειγμάτων που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με επικεφαλής την κυβέρνηση Τραμπ, σε σχέση με την Κούβα.

 Άρχισαν να οξύνονται μια σειρά περιοριστικών μέτρων έντασης του αποκλεισμού, χρηματοοικονομικών κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα, με σκοπό να προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία μας, η οποία οδηγούσε στην και αυτό θα προκαλούσε το πολυαναμενόμενο μαζικό κοινωνικό ξέσπασμα, που θα δημιουργούσε τις δυνατότητες για όλη την ιδεολογική εκστρατεία που θα μπορούσε να καλέσει σε ανθρωπιστική παρέμβαση που θα κατέληγε σε στρατιωτική επέμβαση και παρέμβαση κάτι που θα έπληττε τα δικαιώματα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των λαών.

 Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε, έπειτα ήρθαν τα 243 μέτρα (της κυβέρνησης Τραμπ) που όλοι γνωρίζουμε και τελικά αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί η Κούβα στη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία, μια ψευδή, παράνομη και μονομερή λίστα που υιοθέτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι είναι οι αυτοκράτορες του κόσμου.

 Πολλές χώρες υποτάσσονται σε αυτές τις αποφάσεις, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί ότι άλλες δεν επιτρέπουν να τους επιβληθούν. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν τη χώρα σε άμεση διακοπή διάφορων πηγών εισοδήματος σε συνάλλαγμα, όπως ο τουρισμός, τα ταξίδια Κουβανοαμερικάνων στη χώρα μας και τα εμβάσματα. Κατασκευάστηκε ένα σχέδιο δυσφήμησης των κουβανικών ιατρικών ταξιαρχιών (αλλά) και των συνεργασιών αλληλεγγύης που παρείχε η Κούβα, οι οποίες απέφεραν ένα σημαντικό μέρος συναλλάγματος.

 Όλη αυτή η κατάσταση προκάλεσε μια κατάσταση ελείψεων στη χώρα, ειδικότερα τροφίμων, φαρμάκων, πρώτων υλών και προμηθειών για τις οικονομικές και παραγωγικές μας διαδικασίες και την ίδια στιγμή επιδρούσαν και στις εξαγωγές. Ξεχωρίζουν δύο σημαντικά στοιχεία: η ικανότητα εξαγωγής και η ικανότητα επένδυσης πόρων. Και από τις παραγωγικές διαδικασίες (που αφορούν) την ανάπτυξη αγαθών και υπηρεσιών για τον πληθυσμό μας.

 Έχουμε επίσης περιορισμούς στα καύσιμα και τα ανταλλακτικά και όλο αυτό προκάλεσε ένα βαθμό δυσαρέσκειας, μαζί με τα συσσωρευμένα προβλήματα που καταφέραμε να λύσουμε και που προέρχονταν από την ειδική περίοδο, σε συνδυασμό με την έντονη μιντιακή εκστρατεία στα πλαίσια του αντισυμβατικού που προσπαθεί να διαρρήξει την ενότητα κόμματος-κράτους και λαού. Και που επιχειρεί να βγάλει την κυβέρνηση ανεπαρκή και ανίκανη να προσφέρει ευημερία στον κουβανικό λαό., μια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που μαζί τους μπορεί να φιλοδοξούν στην πρόοδο μιας χώρας όπως η δική μας.

 Αυτές είναι οι γνωστές συνταγές υποκρισίας, ο διπρόσωπος λόγος που γνωρίζουμε πολύ καλά καθ όλη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Κούβα. Πώς παρέμβηκαν στη χώρα μας, πώς κατέλαβαν το νησί μας το 1902, πώς διατήρησαν την κυριαρχία στο νησί μας την περίοδο της ψευδο-δημοκρατίας και πώς αυτά τα συμφέροντα πλήττονται από την κουβανική επανάσταση κατά τον θρίαμβο της;

 Αυτές είναι οι γνωστές συνταγές υποκρισίας, ο διπρόσωπος λόγος που γνωρίζουμε πολύ καλά καθ' όλη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Κούβα. Πώς παρέμβηκαν στη χώρα μας, πώς κατέλαβαν το νησί μας το 1902, πώς διατήρησαν την κυριαρχία στο νησί μας την περίοδο της ψευδο-δημοκρατίας και πώς αυτά τα συμφέροντα πλήττονται από την κουβανική επανάσταση κατά τον θρίαμβο της;

 Εδώ και 60 χρόνια τους έχει ενοχλήσει πολύ το παράδειγμα της κουβανικής επανάστασης. Έχουν εφαρμόσει έναν άδικο, εγκληματικό και σκληρό αποκλεισμό, που τώρα εντείνεται σε συνθήκες πανδημίας και εκεί φαίνεται η ξεκάθαρη κακία αυτών των προθέσεων. Αποκλεισμό και κυρώσεις που δεν έχουν επιβάλει ποτέ εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας, ούτε εναντίον αυτών που θεωρούν τους κύριους εχθρούς τους.

 Αυτές είναι οι γνωστές συνταγές υποκρισίας, ο διπρόσωπος λόγος που γνωρίζουμε πολύ καλά καθ όλη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Κούβα. Πώς παρέμβηκαν στη χώρα μας, πώς κατέλαβαν το νησί μας το 1902, πώς διατήρησαν την κυριαρχία στο νησί μας την περίοδο της ψευδο-δημοκρατίας και πώς αυτά τα συμφέροντα πλήττονται από την κουβανική επανάσταση κατά τον θρίαμβο της;

 Εδώ και 60 χρόνια τους έχει ενοχλήσει πολύ το παράδειγμα της κουβανικής επανάστασης. Έχουν εφαρμόσει έναν άδικο, εγκληματικό και σκληρό αποκλεισμό, που τώρα εντείνεται σε συνθήκες πανδημίας και εκεί φαίνεται η ξεκάθαρη κακία αυτών των προθέσεων. Αποκλεισμό και κυρώσεις που δεν έχουν επιβάλει ποτέ εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας, ούτε εναντίον αυτών που θεωρούν τους κύριους εχθρούς τους.Φιλοκυβερνητική αντισυγκέντρωση στο μνημείο Maximo Gomez, στην Αβάνα της Κούβας. 

 Πρόκειται για μια εμονική πολιτική, ενάντια σε ένα μικρό νησί που το μόνο που επιδιώκει είναι να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του και να οικοδομήσει την κοινωνία του με αυτοδιάθεση σύμφωνα με τις αρχές που υποστήριξε πάνω από το 86% του πληθυσμού του πριν από μερικά χρόνια, όταν ενέκρινε το ισχύον Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κούβας.

 Σε αυτές τις συνθήκες έρχεται η πανδημία, μια πανδημία που επηρέασε όχι μόνο την Κούβα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επηρέασε ι τις πλούσιες χώρες και πρέπει να ειπωθεί ότι μπροστά σε αυτή την πανδημία, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε αυτές οι πλούσιες χώρες είχαν όλη την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της στην αρχή, και σε πολλές από αυτές τις χώρες του πρώτου κόσμου, με πολύ περισσότερο πλούτο , κατέρρευσαν τα συστήματα υγείας και οι θάλαμοι εντατικής θεραπείας. Οι φτωχοί ήταν σε μειονεκτική θέση επειδή δεν υπάρχουν δημόσιες πολιτικές που να στοχεύουν στο λαό και σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι χώρες παρουσίασαν χειρότερους δείκτες από αυτούς της Κούβας στην αντιμετώπιση της πανδημίας".

Ως Ρωγμή παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κούβα.

Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός έχουν την ρίζα τους στο σκληρό εμπάργκο των αμερικανικών κυβερνήσεων που έχει επιβληθεί στον λαό της Κούβας που προκαλεί βαθιά οικονομική κρίση και επιτείνεται από την όξυνση της υγειονομικής κρίσης του COVID-19.

Τα τμήματα  του λαού τα οποία πραγματικά βιώνουν οικονομικές και ταξικές δυσχέρειες οφείλουν να στρέψουν τα βέλη τους απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, τον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό που με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του ενισχύει την ρητορεία της επέμβασης και της αποσταθεροποίησης.

 Το ξεπέρασμα των προβλημάτων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι σε καπιταλιστική κατεύθυνση, αλλά στην ακόμα ποιο ουσιαστική παρέμβαση του κόμματος και του κράτους για την ενίσχυση των ιδανικών της επανάστασης και  της επίλυσης των όποιων λαϊκών προβλημάτων.  

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    ΠΗΓΗ: Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» - Αλληλεγγύη με την Κούβα Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021


                                                                                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση






 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.