Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πρόκειται να μπει στις σχολές μας!

 

Ανακοίνωση από το ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

με αφορμή το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα

 

«Το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις αρμοδιότητες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ίδρυσή της έχει ξεκάθαρο στόχο να χτυπήσει την αγωνιστική διεκδίκηση, τη συλλογική οργάνωση των φοιτητών, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις σχολές μας!», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).



Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο εξοπλισμός της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας παραπέμπει σε μονάδα καταστολής των απλών φοιτητών όταν αγωνίζονται.

Επίσης, με βάση το ΠΔ, οι ειδικοί φρουροί που θα απαρτίζουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία «θα ενεργούν "ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα, η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους, δίχως να διαταράσσεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου", ενώ θα έχουν ευθύνη "για την πρόληψη τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και την αντιμετώπιση καταστάσεων που διαταράσσουν ή απειλούν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια". Να υποθέσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι με "ταχύτητα και αμεσότητα" θα διακόπτεται μία Γενική Συνέλευση που πρόκειται να πάρει μία αγωνιστική απόφαση, όπως ένα συλλαλητήριο, μία παράσταση διαμαρτυρίας ή μία κατάληψη;», θέτει το ερώτημα το ΜΑΣ.

Επίσης, επισημαίνει ότι θα ενεργεί «ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», που παραπέμπει σε φακέλωμα των φοιτητών και θα πραγματοποιεί «αιφνιδιαστικούς και προγραμματισμένους ελέγχους και έρευνες επί των εγκαταστάσεων και χώρων των ΑΕΙ, επί οχημάτων και προσώπων», που σημαίνει ότι κάθε φοιτητής, καθηγητής και εργαζόμενος θα θεωρείται εκ των προτέρων και με την είσοδό του στο Ιδρυμα ως... ύποπτος!

Οι αστυνομικοί της  Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) συγκροτείται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων, θα φορούν στολή με τα διακριτικά μεν της ΕΛ.ΑΣ., αλλά το χρώμα και ο τύπος της στολής θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οπως επίσης από τον ίδιο υπουργό θα καθοριστούν τα ατομικά εφόδια αυτοάμυνας και τα οπλικά είδη που θα φέρουν οι αστυνομικοί οι οποίοι θα υπηρετούν στα ΑΕΙ.

Παράλληλα στη ΓΑΔΑ συστήνεται Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που το ΜΑΣ χαρακτηρίζει «σύγχρονο Σπουδαστικό της Ασφάλειας που έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής με το πρόσφατο αίτημα της αστυνομίας για κοινοποίηση των προσωπικών δεδομένων των προέδρων των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ.

Όσα μέσα και αν επιστρατεύσουν, όσα διατάγματα και αν βγάλουν, όση τρομοκρατία και καταστολή και αν αξιοποιήσουν, ο δίκαιος αγώνας μας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα κάθε μέρα θα δυναμώνει! Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, μαζικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν ήδη απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης και με τον αγώνα τους θα τα ακυρώσουν στην πράξη μέσα στις σχολές!

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας! Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!», δηλώνει το ΜΑΣ, που σχολιάζει επίσης τη λεγόμενη «Κάρτα ελευθερίας», λέγοντας ότι από πλευράς της κυβέρνησης η καταστολή πάει χέρι χέρι με την κοροϊδία...


Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου 

Πανεπιστημίου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας έκανε γνωστό πως ομάδα πανεπιστημιακών ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος της προκήρυξης αυτής. «Ενημερώνω ότι μια ομάδα πανεπιστημιακών ετοιμάζουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος της προκήρυξης αυτής για την οποία θα ενημερωθείτε σύντομα» αναφέρει.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.