Συνεχίζονται οι δράσεις για την υπεράσπιση του λόφου Κοπανά

 Συνεχίζονται διάφορες παρεμβάσεις και δράσεις από Δήμο και φορείς που έχουν δημιουργηθεί, για την υπεράσπιση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του λόφου Κοπανά  

Ø  Ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις των Δημάρχων  Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού με εκπροσώπους της κυβέρνησης και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης  (Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης ) την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, οι δήμαρχοι Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και Δάφνης-Υμηττού, Αναστάσιος Μπινίσκος, στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκαν  με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Θόδωρο Λιβάνιο, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, σχετικά με την απόφαση του Εφετείου που παραχωρεί σε ιδιώτες, μεγάλο τμήμα της περιοχής του Λόφου Κοπανά που περιλαμβάνει και τα Θέατρα Βράχων και χώρους  άθλησης.


Μετά το τέλος της συνάντησης  με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους  ο δήμαρχος Βύρωνα ανέφερε:

«Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και εποικοδομητική. Ενημερώσαμε τους δύο υπουργούς -και στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού- για όλα όσα έχουμε κάνει για την υπόθεση αυτή και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της. Με τη σημερινή συνάντηση, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους τους. Τους ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση στον αγώνα μας για να παραμείνει στο δημόσιο ο Λόφος του Κοπανά και οι κοινωφελείς δραστηριότητες που φιλοξενεί, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν σταματάμε εδώ. Εντείνουμε την προσπάθεια μας ακόμα περισσότερο. Οι ενέργειες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών για την υπεράσπιση των κεκτημένων της, ήταν από την αρχή και παραμένει πρωταρχικός στόχος μας και συνεχίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».


è Συγκέντρωση στο υπ. Εσωτερικών για να αποδοθεί ο λόφος στον λαό του Βύρωνα και Υμηττού



Δεκάδες κάτοικοι ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής σωματείων, συλλόγων και φορέων του Βύρωνα  για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου Κοπανά και πραγματοποίησαν  παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εσωτερικών. Τριμελής αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής  , συναντήθηκε την Τρίτη 6 Ιουλίου  το μεσημέρι με τον συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Στέλλα.

Στη συνάντηση, από πλευράς Συντονιστικής Επιτροπής «τονίστηκαν οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, καθώς τέσσερις δεκαετίες επέτρεψαν δικαστικά να χρονίσει ένα θέμα που έγκαιρα θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να έχουν λύσει. Προτάχθηκε η ανάγκη, σε ένα θέμα βαθιά πολιτικό, η λύση να είναι πολιτική, και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία με νομοθετική ρύθμιση θα αποδίδει τον λόφο Κοπανά εκεί που δικαιωματικά ανήκει, στον λαό του Βύρωνα και του Υμηττού», όπως αναφέρει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου «αφού αναγνώρισε ότι η υπόθεση του λόφου Κοπανά είναι πράγματι μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, επικαλέστηκε έλλειψη κάποιων συμπληρωματικών στοιχείων ώστε αυτά να μελετηθούν και να αξιολογηθούν στο σύνολό τους από τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου και παρέπεμψε σε επόμενη συνάντηση σε μια εβδομάδα, που θα είναι σε θέση να ενημερώσει την Επιτροπή, για τις προθέσεις και τις δυνατότητες παρέμβασης του υπουργείου Εσωτερικών», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής. Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή καταλήγει: «Αναμένοντας την τοποθέτηση του υπουργείου Εσωτερικών, ας μας επιτραπεί να επαναλάβουμε ότι και σήμερα στη συνάντηση τονίσαμε πως ούτε μπορούμε να φανταστούμε ότι οι χώροι αυτοί θα πάψουν να ικανοποιούν αντικειμενικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας της περιοχής, όπως εδώ και 40 χρόνια, αλλά ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί».

v  Παρέμβαση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας κατοίκων για την υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά, σε συναυλία στο Θέατρο Βράχων.

Την Τετάρτη 7/7/2021 έγινε παρέμβαση ενημέρωσης της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας κατοίκων για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά, στη συναυλία που έγινε στο Θέατρο Βράχων με Υπόγεια Ρεύματα, Δ. Μητσοτάκης - Π. Κατσιμάνης (Ενδελέχεια), Magic De Spell.

Μοιράστηκαν ανακοινώσεις, αναρτήθηκαν πανό, έγινε ενημέρωση από τη μικροφωνική. 

......................       ...........................      .......................        ..............................

*         Οι συμπολίτες μας,  που όταν γνωστοποιήθηκε η δικαστική απόφαση του εφετείου για τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το λόφο Κοπανά, αμέσως πήραν την πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του λόφου, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν με την υπογραφή τους κείμενο στο διαδίκτυο, την  Τετάρτη 7 Ιουλίου παρέδωσαν στο Δήμαρχο Βύρωνα κ. Κατωπόδη το κείμενο με τις πάνω από 1200 υπογραφές.

Την ίδια ημέρα το κείμενο στάλθηκε και στους αρμόδιους κυβερνητικούς, κρατικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις

 Στο κείμενο αναφέρεται:

 Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η πρωτοβουλία ου πήραμε με το ψήφισμα μας με τίτλο "Να παραμείνει ο λόφος Κοπανά και η περιοχή του θεάτρου Βράχων δημόσια και δασική έκταση", το οποίο δημοσιεύσαμε μέσω της ιστοσελίδας του Avaaz έκλεισε τον κύκλο του.

Συγκέντρωσε 1248 υπογραφές στήριξης και πίεσε όλους τους θεσμικούς παράγοντες να λάβουν υπ' όψιν στο λόγο τους και το δασικό χαρακτήρα του συνόλου του Λόφου Κοπανά, τον οποίο (συνειδητά) υποβαθμίζουν.

Από την επικείμενη συζήτηση στον Άρειο Πάγο έως την τελική έκβαση σημαντικό ρόλο θα παίξει η κινηματική παρέμβαση όλων μας και η διατύπωση γνώμης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας.

Πιστεύουμε πως η διάσωση  της ευρύτερης δασικής έκτασης του λόφου Κοπανά  και  των δημοτικών εγκαταστάσεων  με δημόσιο και μη εμπορευματικό πρόσημο,  θα έλθει με πολιτική παρέμβαση και λύση, πέρα από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις.

Κανένας εφησυχασμός, καμία αδράνεια και ολιγωρία. Η ιστορία έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, ότι η ατμομηχανή για την κατοχύρωση του δίκαιου είναι οι αγώνες.

Η απαίτηση να σωθεί η ευρύτερη δασική έκταση και ο Υμηττός παραμένει αδήριτη ανάγκη.

Θα χρειαστεί περαιτέρω πίεση για να αναγκαστεί η κεντρική κρατική εξουσία αλλά και η τοπική δημοτική αρχή να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στηρίζουμε όλες τις κινήσεις κατοίκων και φορέων που επικεντρώνουν στο δημόσιο δασικό χαρακτήρα και στη δημόσια χρήση και ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων στο χώρο, όπως της "Πρωτοβουλίας κατοίκων" και της "Επιτροπής Φορέων". 

Οι υπογραφές θα κατατεθούν εντός των ημερών στο Υπουργείο Π.ΕΝ., στα κόμματα, στο δήμο και στην Περιφέρεια.

Με ενότητα και αγώνα θα τα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα σχέδια τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται. 

Δημήτρης Χατζηστέλιος - Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Βύρωνας,  5 Ιουλίου 2021 

   

                                                                                    Ρωγμή στην ενημέρωση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.