Έρχονται αρνητικές αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Ποιες ανατροπές  σχεδιάζονται στα επιδόματα.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας  του ΟΑΕΔ αλλά και αναθεώρηση του επιδόματος ανεργίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Ανατροπές προς το δυσμενέστερο  προτείνει η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για το χρονικό διάστημα και το ύψος των επιδομάτων στους άνεργους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το αμέσως επόμενο διάστημα στον  ΟΑΕΔ, θα συντελεστούν αλλαγές  τόσο για τα προγράμματα ανεργίας όσο και για τα προγράμματα κατάρτισης.  «Θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ, επισημαίνουν πολιτικά στελέχη του υπουργείου εργασίας». Αν και αυτές οι αλλαγές υπήρχαν  εξαρχής στο προεκλογικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ, πλέον, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι οι αλλαγές καθίστανται ακόμα πιο επιτακτικές, λόγω της ανάγκης και των προβλημάτων που δημιουργεί η κορωνοϊό εποχή.

Αναλυτικά, οι συντάκτες του πορίσματος επιτροπής του  οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη προτείνουν τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Να οριστεί, δηλαδή, στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα. Θα πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για έως επιπλέον 6 μήνες το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού. Επίσης, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να προέλθει από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προς το τέλος του χρόνου, ετσι ώστε το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί κατ αρχήν πιλοτικά από τις αρχές του 2022, θα δοκιμαστεί και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε οριζόντια εφαρμογή.  

Η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά μια συγκεκριμένη δεξαμενή ανέργων με ειδικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια. 

Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.