Δ. ΒΥΡΩΝΑ: Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο

 Δ. ΒΥΡΩΝΑ: Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο.

Συνεδρίασε την Τετάρτη 14 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Οι συμπολίτες που παρακολούθησαν και αυτό το συμβούλιο, δεν ξεπέρασαν τους 7-10.

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η εικόνα απασχολεί τόσο αυτούς που έχουν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, όσο και το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται κατά την γνώμη μας για μία θλιβερή εικόνα, που δείχνει την σχέση που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης και των πολιτών. Πόσο κοντά αισθάνεται ο πολίτης την τοπική διοίκηση, το τοπικό συμβούλιο.

Γιατί άραγε;

Είναι μόνο η γενικότερη αποστροφή του κόσμου απέναντι στην πολιτική και τα κοινά; Είναι η αναξιοπιστία των πολιτικών που ασκούν εξουσία και διοίκηση, όπου άλλα λένε και άλλα κάνουν; Είναι η απογοήτευση που αισθάνονται οι πολίτες από την πολιτική και τον τρόπο που  ασκείται σε γενικό και τοπικό επίπεδο; Η έλλειψη ιδανικών, αξιών και οραμάτων σε συνδυασμό με την κατάρρευση και την ήττα των ιδανικών της αριστεράς με την κατάρρευση της ανατολικής Ευρώπης αλλά και με την πολιτική πρακτική διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Και καλά οι δυνάμεις που έχουν αναφορά στην αστική πολιτική διαχείριση, που νομίζουν ότι όταν διαχειρίζονται την εξουσία είναι ευκαιρία, για να ασκήσουν διαχείριση, όπως αυτοί θέλουν. Οι «άριστοι», οι τεχνοκρατες, τα ξέρουν όλα, δεν χρειάζεται να ακούν την λαϊκή φωνή. Εξάλλου αυτές οι δυνάμεις δεν θέλουν και πολλές - πολλές φωνές. Για αυτό άλλαξαν πρόσφατα και τον εκλογικό  νόμο και μας γυρίζουν πίσω στο υπερ-ενισχυμένο  εκλογικό σύστημα, στο όνομα δήθεν της «κυβερνησιμότητας».

Η δημοτική αρχή στο Βύρωνα έχει αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Που επιπλέον διακηρύσσει ότι είναι διαφορετικής πολιτικής αντίληψης, πως ακούει τους πολίτες, αφουγκράζεται τα αιτήματα και τα προβλήματα τους. Γιατί δεν εφαρμόζει αυτή την πολιτική πρακτική  η  δημοτική αρχή; Πού είναι οι συνελεύσεις που θα γινόντουσαν στις γειτονιές; Πού είναι η επιτροπή διαβούλευσης και πότε και πώς λειτούργει; Πόσες φορές άκουσαν την φωνή πολιτών ή έκαναν δεκτά τα αιτήματα πολιτών, φορέων, συνδιαμόρφωσαν, ενσωμάτωσαν τις προτάσεις τους; Πότε σεβάστηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δήμο; Όταν τοποθετεί ο δήμαρχος σε θέσεις ευθύνης όποιον θέλει ανεξέλεγκτα, χωρίς κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου; ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ.

Ακόμα για να έρθει ένα θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ. χρειάζονται 25 υπογραφές. Το δημοτικό συμβούλιο με τον τρόπο και την διαδικασία που συνεδριάζει από τις 7 το απόγευμα έως 1 τα μεσάνυκτα, ποιος εργαζόμενος και να ήθελε μπορεί να το παρακολουθήσει; Πόσες φορές έφεραν ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο πολίτες και υπήρξε αντίλογος και υιοθέτηση των αιτημάτων τους; Ελάχιστες ως καθόλου.

Πρόσφατο παράδειγμα και όχι το μοναδικό, συνδημότης του οποίου η οικία πλημύρισε στην νεροποντή του Ιουνίου και έπαθε τεράστιες ζημιές με αιτία τον αγωγό όμβριων υδάτων που ήταν μπαζωμένος, έστειλε επιστολή στο Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

 Ποιά ήταν η αντιμετώπιση; Στο προηγούμενο συμβούλιο 7 Ιουλίου, αρνήθηκε ο πρόεδρος κ. Πλακίδας και δεν έγινε θέμα συζήτησης, παρά την επιμονή του εκπρόσωπου της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κινησης και δυστυχώς δεν στήριξαν το αίτημα και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης των κ.κ. Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου, Σάρολα και επέλεξαν να σιωπήσουν. Μόνο κάποια σύντομα σχόλια έγιναν από τον αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη χωρίς αντίλογο. Έγινε νέο Δ.Σ. στις 14 Ιουλίου, πάλι η επιστολή δεν συζητήθηκε.

 Με αυτήν την πολιτική πρακτική «σπρώχνουν» τον πολίτη να συμμετέχει στα κοινά ή το αντίθετο; Με τον τρόπο αυτό σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών;

Αντιλαμβανόμαστε -και όχι μόνο εμείς ως «Ρωγμή»- ότι η κάθε εξουσία (και του Δήμου Βύρωνα) δεν θέλει τους πολίτες ενεργούς. Ενοχλείται από τη φωνή τους. Θέλει να έχει μια σχέση ατομικής εξυπηρέτησης, ρουσφετολογική, συναλλαγής με τον πολίτη. Σχέση του τύπου: «εγώ θα σε εξυπηρετήσω, δεν χρειάζεται να φωνάζεις και εάν είσαι και δικός μας ακόμα καλύτερα!». Φτάνουν στο σημείο να μοιράζουν καρτούλες με προσωπικά τηλέφωνα ορισμένοι, αντί να στέκονται με σεβασμό στο θεσμικό τους ρόλο.

Με αυτή την πολιτική και πρακτική απαξιώνουν την πολιτική και έχουν οδηγήσει τον κόσμο να γυρίζει όχι μόνο την πλάτη σε αυτούς –δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο- αλλά ακόμη γενικότερα. Και αυτό είναι ότι χειρότερο για την δημοκρατία!

Ρωγμή στην ενημέρωση




Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.