«Δεν επιτρέπεται να απολύσουν τους ανεμβολίαστους»

«Δεν επιτρέπεται να απολύσουν τους ανεμβολίαστους ούτε να διακόψουν τον μισθό τους» αναφέρει ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος!

Μετά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων –λιγο μετά ανασκεύασε την δήλωση της-, τον έμμεσο εκφοβισμό  προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο από τον υπουργό εσωτερικών κ. Βορίδη, ο εργατολόγος και πανεπιστημιακός Αλέξης Μητρόπουλος «γκρεμίζει» τις απειλές της κυβέρνησης.


 «To ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει απολύσεις ούτε μειώσεις μισθών σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ξεκαθαρίζει ο εργατολόγος.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να περάσει κάτω από το χαλί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών, ταυτόχρονα προσπαθεί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της με τον ισχυρισμό ότι όσοι δεν δεχτούν να εμβολιαστούν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν η αναστολή αυτή θα προβλέπει μείωση μισθού ή αν θα είναι άνευ αποδοχών. Και μπορεί η κα. Μιχαηλίδου να έσπευσε να «μαζέψει» την δήλωσή της κατά την οποία «μαρτυρούσε» τους απώτερους σκοπούς του κυβερνητικού επιτελείου, ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το παράθυρο απολύσεων από πλευράς των εργοδοτών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν πρόκειται να αλλάξει. 


Βορίδης όποιος δεν εμβολιαστεί παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το τι θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, για όσους δημόσιους υπαλλήλους, σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, δεν εμβολιαστούν, προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα σχετικά με το θέμα πιθανής απόλυσης, τόνισε πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. Ωστόσο, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου. 

"Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

«Κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο» ανέφερε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύσουν ανεμβολίαστους, ούτε να κόψουν τους μισθούς τους. «Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο, ή να κόψει τον μισθό, ολόκληρο ή τμήμα του, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει, όπως ακούω δυστυχώς και από συναδέλφους μου, ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η αναστολή στον ιδιωτικό τομέα, όπου κάποιος μπαίνει σε αναστολή για οικονομοτεχνικούς μόνο λόγους» ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Βορίδη ότι ο ανεμβολίαστος παραβιάζει τους όρους σύμβασης εργασίας, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε: «Το σημερινό Σύνταγμα, η σημερινή νομοθεσία και η ισχύουσα νομοθεσία που μας έρχεται από διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, δεν επιτρέπουν αυτά τα θέματα. Με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού. Μπορεί να φέρει σχεδιασμένο για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σήμερα αυτές οι διέξοδοι δεν είναι συμβατές με τα κείμενα που αφορούν τη χώρα μας».  «Η μόνη αναστολή που μπορεί να συμβεί είναι να μην δουλεύεις και να παίρνεις 534 ευρώ. Μα θα πείτε, θα επιβραβεύσουμε τους αρνητές; Μέχρι τώρα το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει απόλυση και στέρηση μισθού για τον λόγο αυτό. Στο κάτω κάτω πας να τον προστατεύσεις από τον ιό, όχι να τον καταδικάσεις σε ασιτία λόγω στέρησης του μισθού» ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με το τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι «περιμένουμε αναστολή εργασίας, η οποία θα συνοδευτεί από ένα επίδομα ή μεταθέσεις» και πρόσθεσε ότι ήδη στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε από τους συνταγματολόγους ότι δεν μπορεί να κάνει αυτά που σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το Σύνταγμα της Γερμανίας και της Ελλάδας είναι πανομοιότυπα. «Περιμένουμε μια νομοθετική ρύθμιση που δεν θα καταλήγει σε καμία περίπτωση σε στέρηση θέσης και μισθού» πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr, www.thetoc.gr

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.