ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΤΗ για την συντήρηση αγωγών όμβριων υδάτων στο Δήμο Βύρωνα

 

Ο αγωγός ένα μήνα μετά, παραμένει ανοιχτός, με κίνδυνo  σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινομένου λόγω φερτών υλικών να φράξει εκ νέου με πιθανά νέα ολέθρια αποτελέσματα.



Η πρόσφατη νεροποντή στις 9 Ιουνίου 2021, στο Βύρωνα, άφησε έντονα τα σημάδια της σε μία μονοκατοικία στην περιοχή  Ζωοδόχου Πηγής,  στην οδό Ηρακλέους.

Αιτία, ο κεντρικός αγωγός όμβριων υδάτων στην ίδια οδό είχε μπαζωθεί -όπως διαπιστώθηκε από το συνεργείο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στις 10/6/21- από ιδιώτη εργολάβο. Λόγω του μη λειτουργικού αγωγού περίπου 70κμ νερού, που συγκεντρώθηκαν στο δρόμο, εισήλθαν στην οικία καταστρέφοντας ολοσχερώς την οικοσυσκευή και τα αντικείμενα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο ίδιο το κτήριο και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή κατοίκου που διέσωσαν οι πυροσβέστες. Το ύψος του νερού εντός της οικίας έφθασε περίπου τα 90εκ.

Η ζημία ανέρχεται σε ύψος δεκάδων χιλιάδων ευρώ και ακόμη δεν έχει γίνει δυνατή η πλήρη αποτίμησή της. Μόνο για τις άμεσες εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 2000ευρώ ενώ το οίκημα για την ώρα δεν είναι κατοικήσιμο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική επιστολή, την οποία ο συνδημότης μας ζητά να συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τόσο την τοποθέτηση της δημοτικής αρχής, όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Θεωρούμε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό σχετικά με τον τρόπο που παρεμβαίνουν διάφορες εταιρείες  και εργολάβοι, εκτελούν διάφορα τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, ωστόσο δεν ελέγχονται από κανέναν για τις φθορές που προκαλούν στο οδόστρωμα, τα φρεάτια κλπ. Και γεννιέται το ερώτημα: ο Δήμος Βύρωνα τι κάνει; Απλά βλέπει με απάθεια αυτή την κατάσταση; και γιατί;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την επιστολή του συμπολίτη μας θα αναδειχτούν τα προβλήματα αυτά. Δεν περιμένουμε πως θα λυθούν, αλλά θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων και τι σκέφτεται να κάνει η δημοτική αρχή.

Για τις ζημίες που προκάλεσε η νεροποντή στην οικία του συμπολίτη μας αναμένουμε να  πρυτανεύσει σε όλους η λογική και να αναλάβει ο δήμος στοιχειωδώς να συνδράμει οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε το μπάζωμα του αγωγού και να αποκατασταθεί η ζημία του αγωγού άμεσα από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Για το θέμα αυτό η «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» και η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση» είχαν  παρέμβει με σχετικές ανακοινώσεις.

Διαβάστε την επιστολή του συμπολίτη μας προς το δημοτικό συμβούλιο.

 

 

Προς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα

Βύρωνας, 2/7/2021

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Ως συνέπεια των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τον δήμο μας στις αρχές του μήνα Ιουνίου, η πατρική μου οικία στην οδό Ηρακλέους 4 πλημμύρισε με μεγάλο όγκο υδάτων στις 9/6/21.

Ο κεντρικός αγωγός όμβριων υδάτων στην οδό Ηρακλέους είχε μπαζωθεί -όπως διαπιστώθηκε από το συνεργείο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στις 10/6/21- από ιδιώτη εργολάβο. Λόγω του μη λειτουργικού αγωγού περίπου 70κμ νερού, που συγκεντρώθηκαν στο δρόμο, εισήλθαν στην οικία καταστρέφοντας ολοσχερώς την οικοσυσκευή και τα αντικείμενα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο ίδιο το κτήριο και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της υπερήλικης μητέρας μου.

Η ζημία ανέρχεται σε ύψος δεκάδων χιλιάδων ευρώ και ακόμη δεν έχει γίνει δυνατή η πλήρη αποτίμησή της. Μόνο για τις άμεσες εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 2000ευρώ και ανυπολόγιστη προσωπική εργασία, ενώ το οίκημα -έως τη στιγμή που γράφεται η παρούσα επιστολή- δεν έχει καταστεί κατοικήσιμο.

Αντιλαμβάνεστε πως το οικονομικό βάρος για οικογένεια μισθωτών και συνταξιούχων είναι δυσβάστακτο. Αρχική μου σκέψη ήταν να ζητηθεί η οικονομική συνδρομή του δήμου στις πρώτες εργασίες αποκατάστασης, ωστόσο ένας κοινωνικός κύκλος βοήθησε σημαντικά για να ανταπεξέλθουμε στα πρώτα έξοδα. Ο σκοπός αυτής της επιστολής λοιπόν, δεν είναι αυτός. Για το οικονομικό σκέλος ωστόσο θα υπάρξει αγωγή και θα ζητηθούν αποζημιώσεις. Ο καταλογισμός ευθυνών θα γίνει από τις αρμόδιες αρχές.

Πρώτη επισήμανση μου είναι πως οποιοσδήποτε συμπολίτης βρεθεί σε ανάλογη θέση πιθανά δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ή ίσως δεν θα διαθέτει και την συνδρομή ανθρώπων, την οποία είχα την τύχη εγώ να έχω απλόχερα.

Δεύτερη επισήμανση μου είναι πως η ευθύνη του δήμου για την καταστροφή είναι δεδομένη, καθώς: α) ενώ διάφοροι κάτοικοι επί πολλούς μήνες ζητούμε την συντήρηση του συγκεκριμένου αγωγού καμία εργασία καθαρισμού ή ελέγχου του δεν είχε γίνει έως τώρα, β) ο ιδιώτης εργολάβος, ο οποίος προέβη σε εργασίες επί του οδοστρώματος για λογαριασμό της εταιρείας Vodafone, ζητά αδειοδότηση από τον δήμο, ο οποίος οφείλει να επιβλέπει και να ελέγχει τις ενέργειες του. Καμία ουσιαστική επίβλεψη ή έλεγχος στις ενέργειες του ιδιώτη εργολάβου δεν έγινε.

Τρίτη επισήμανση μου είναι πως ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου κινήθηκε άμεσα για την απόφραξη του αγωγού και διαπίστωσε την ανάγκη περαιτέρω επισκευής και συντήρησής του ξεκινώντας σχετικές εργασίες, πλέον έχει σταματήσει τα έργα και έτσι έχουμε ανοιχτές οπές και ανοιχτό αγωγό, ο οποίος κινδυνεύει σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινομένου λόγω φερτών υλικών να φράξει εκ νέου με πιθανά νέα ολέθρια αποτελέσματα.

Κατόπιν των παραπάνω παρακαλώ το δημοτικό συμβούλιο:

-          Να προβεί στην άμεση κινητοποίηση της τεχνικής του υπηρεσίας προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες συντήρησης και επισκευής του αγωγού όμβριων υδάτων, όπως έχω επισημάνει και στη σχετική από 1/7/21 επιστολή μου προς την τεχνική υπηρεσία του δήμου με αρ. πρωτ. 11742.

-          Να λάβει πρόνοια ώστε α) να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι αγωγοί χωρίς να χρειάζεται να αιτούνται επανειλημμένα οι πολίτες για την αυτονόητη συντήρηση β) να λάβει πρόνοια για τον ουσιαστικό έλεγχο των ιδιωτών εργολάβων που κατά καιρούς σπάνε οδοστρώματα, πεζοδρόμια και αγωγούς.

-          Να σκεφθείτε την πιθανότητα εξασφάλισης ελαχίστου κονδυλίου στον τακτικό προϋπολογισμό του δήμου, το οποίο θα μπορεί να διατεθεί άμεσα με απλή αίτηση σε ανάλογη διαπιστωμένη καταστροφή σε οποιοδήποτε συμπολίτη δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε άμεσες εργασίες αποκατάστασης της οικίας του με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης.

 

Με εκτίμηση

Χ.  Δ.

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.