ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗ ΝΕΡΑΙΔΑ ΓΙΑ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. Το απαλλοτριώνουν για 3η φορά μέσα σε 20 χρόνια

  Ως Ρωγμή στην ενημέρωση  θεωρώντας πολύ σοβαρό για την πόλη-όχι μόνο για την περιοχή της Νεραΐδας- το ζήτημα του οικόπεδου στην συμβολή των οδών Π. Τσαλδάρη, Χρυσοθέμιδος και Εμπεδοκλέους,   ενώ έχει δυο φορές παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο διαχρονικά για  απαλλοτρίωση ή αγορά, -τα χρήματα είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων-  δεν έγινε, παρότι πέρασαν 20 χρόνια.

 Με το ΦΑΚΕΛΟ που δημοσιεύσαμε στο ιστολόγιο μας 9 Οκτωβρίου προσπαθήσαμε να φωτίσουμε όλες τις πτυχές και τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν οι δημοτικές αρχές Χαρδαλιά και Κατωπόδη.

Συνεχίζουμε να δημοσιεύσουμε όλα τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων εάν υπάρξουν,

γιατί για εμάς ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ είναι ο ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

........................       ..........................         ..........................        ..............................     .........

Σήμερα δημοσιεύουμε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Μηνιαία Δημοτική Εφημερίδα Επικοινωνί@  αρ. φύλλου 80 και  στο ιστολόγιο της  https://epikoinonia.info/oikopedo-sti-neraida-choro-prasinoy

 

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗ ΝΕΡΑΙΔΑ ΓΙΑ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

 Το απαλλοτριώνουν για 3η φορά μέσα σε 20 χρόνια

Του Florent Celhay

Αναδημοσίευση

Το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου της Νεράιδας Βύρωνα επί των οδών Εμπεδοκλέους και Π. Τσαλδάρη και της μετατροπής του σε δημοτικό χώρο πρασίνου εκκρεμεί από το 2001.

Η αρχική απόφαση απαλλοτρίωσης είχε παρθεί το 2001 επί δημαρχίας Νίκου Ρογκάκου. Ο Δήμος Βύρωνα είχε καταθέσει 368.594 €, που πήρε από δάνειο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σήμερα τα παραπάνω χρήματα έχουν μεταφερθεί σε ειδικό κωδικό του δημοτικού προϋπολογισμού για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι κατώτερη του δεσμευμένου ποσού: 280.236 €.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε την απόφαση απαλλοτρίωσης το 2006, επί δημαρχίας Χαρδαλιά. Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή της ιδιοκτήτριας κατά της αλλαγής χρήσης του χώρου το 2012.

Στις 9/9/2021, η Νομική υπηρεσία του Δήμου γνωμοδότησε ότι έχει αυτοδίκαια λυθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση στο Ο.Τ. 42 λόγω της παρέλευσης πολλών ετών και σύστησε την εκ νέου επιβολή της αρθείσας απαλλοτρίωσης.

 

Ο δήμαρχος Άκης Κατωπόδης με τη γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Ζιώγα. Αν και στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο δεν φορούσαν μάσκα, σημειώνεται ότι είναι και οι δύο εμβολιασμένοι.

Στο πρώτο δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο της  20ης Σεπτεμβρίου, στη μετακορωνοϊό εποχή, στο ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας, ο δήμαρχος Άκης Κατωπόδης δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση των παρόδιων ιδιοκτητών (πράξη αναλογισμού) που συνεπάγεται η απαλλοτρίωση λόγω αναβάθμισης της περιοχής.  Απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα συμβεί όπως και να αναλύσει τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα μπορούσαν να γλυτώσουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.

Με εισήγηση της δημοτικής αρχής το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση στο Ο.Τ. 42.

Ωστόσο η εν λόγω ομοφωνία υποκρύπτει την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης προς τη δημοτική αρχή.

 

Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος άσκησε την πιο έντονη κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής.

Στην πραγματικότητα, οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Αλέξη Σωτηρόπουλου (Δύναμη Ελπίδας Βύρωνα), Βαγγέλη Γείτονα (Λαϊκή Συσπείρωση), Παύλου Αναστούλη (Αριστερή Παρέμβαση) και Τάσου Μαυρόπουλου (Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση) απείχαν θέλοντας έτσι να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής χωρίς ωστόσο να καταψηφίσουν την απαλλοτρίωση.

 

Η Βασιλική Σάρολα τάχθηκε υπέρ της απευθείας αγοράς του οικοπέδου για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι παρόδιοι ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, οι παρατάξεις Χρήστου Γώγου (Νέα Εποχή Βύρωνα), Μίλτου Μπαντή (Μαζί για το Βύρωνα) και της Βασιλικής Σάρολα (Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα) υπερψήφισαν την απόφαση με επιφυλάξεις.

Πλέον συναινετικός εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χρήστος Γώγος, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπήρξε προσπάθεια της δημοτικής αρχής να λύσει το πρόβλημα αφού η πρώην δημοτική σύμβουλος Ελένη Βασιλοπούλου συνάντησε την ιδιοκτήτρια που μένει στον Καναδά, όπου είχε πάει για οικογενειακούς λόγους. H δε δημοτική σύμβουλος της παράταξης Γώγου, Μπέττυ Μπαστέα ανέφερε ότι αν υπάρξει πράξη αναλογισμού στους παρόδιους ιδιοκτήτες, ο Δήμος δεν θα μπορεί νόμιμα να τα χαρίσει αλλά θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης σε μέχρι 180 δόσεις.

Ο Μίλτος Μπαντής, τόνισε την ανάγκη το οικόπεδο να γίνει πλατεία στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Δεμπόνος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Έξυπνος Βύρωνας» δήλωσε ότι μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων δεν δικαιολογείται η δημοτική αρχή να μην έχει αξιοποιήσει τη συσσωρευθείσα τεχνογνωσία και να μη καταθέτει ένα σαφές σχέδιο.

Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν παρουσίασε ανάλυση με τις οικονομικές επιβαρύνσεις των παρόδιων ιδιοκτητών λόγω απαλλοτρίωσης. Μόνη εναλλακτική για να αποφευχθεί αυτή η επιβάρυνση θα ήταν η λύση της απευθείας αγοράς, ακόμη και μετά την επιβολή της απαλλοτρίωσης: «Δεν έχω πεισθεί ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την ιδιοκτήτρια. Η δημοτική αρχή δεν παρουσίασε καμία αλληλογραφία».

Ο Βαγγέλης Γείτονας εξέφρασε την αντίθεσή του στην οικονομική επιβάρυνση των περιοίκων και ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια από τη δημοτική αρχή.

Η Βασιλική Σάρολα τόνισε ότι η απευθείας αγορά του οικοπέδου για να μην επιβαρυνθούν οι περίοικοι αποτελεί μονόδρομο αλλά οι διαπραγματεύσεις της δημοτικής αρχής με την ιδιοκτήτρια θα πρέπει να γίνουν με πλήρη διαφάνεια.

Ο Παύλος Αναστούλης σημείωσε ότι η ιδιοκτήτρια εμπαίζει τον Δήμο για να πάρει πολύ περισσότερα χρήματα και όπως ο Τάσος Μαυρόπουλος ζήτησε απόφαση απαλλοτρίωσης με παράλληλη δέσμευση του Δήμου που θα αποκλείει την επιβάρυνση των περίοικων.

 

Σε έναν χώρο που έμοιαζε με καφενείο, οι δημοτικοί σύμβουλοι φόρουσαν μάσκες κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης πλην ελαχίστων στιγμών, που την αφαίρεσαν για να μιλήσουν ή για αναπνεύσουν καλύτερα.

 

Αναδημοσίευση από Μηνιαία Δημοτική Εφημερίδα Επικοινωνί@

 https://epikoinonia.info/oikopedo-sti-neraida-choro-prasinoy

Διαβάστε ακόμη

ΦΑΚΕΛΟΣ: Η απαλλοτρίωση που δεν έγινε στην περιοχή τη ΝΕΡΑΪΔΑΣ https://www.blogger.com/blog/post/edit/547609592754129009/8131196166843396494 


Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.