Η ακρίβεια και με τη «βούλα» της ΕΛΣΤΑΤ

 Η ακρίβεια τρώει τον παρά για τα λαϊκά νοικοκυριά

Βίντεο της Φίνος Φίλμ με χιουμοριστικό τρόπο διακωμωδεί την διαχρονικότητα της ακρίβειας.

Αυτό που κάθε μέρα βλέπουν οι καταναλωτές στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυριάς» ήρθε να πιστοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ με την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, διαβάζουμε στο ειδησεογραφικό site iEidiseis.gr, το 2,2% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (Δ.Τ.Κ. ) τον Σεπτέμβριο, έναντι του -2% που είχε καταγράψει ο δείκτης στη σύγκριση του 2020 με το 2019.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, παρουσίασε αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι ήταν 17,5% υψηλότερη.

Το 6,1% του πληθυσμού της χώρας αντιμετώπισε το 2020 μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής

Όπως επεξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Ενώ, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την επάρκεια τροφής:

Το 13,2% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δεν θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του.
 Το 12,8% δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή.
 Το 14,1% έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών.
 Το 6,2% αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα.
 Το 6,6% έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη.
 Το 2,7% έμεινε χωρίς τροφή.
 Το 3% του πληθυσμού πεινούσε, αλλά δεν έφαγε.
 Το 2,2% πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή.
Παράλληλα:

Το 96,9% των νοικοκυριών έχει επάρκεια τροφής.
 Το 0,7% των νοικοκυριών έχει χαμηλή επάρκεια τροφής.
 Το 2,4% των νοικοκυριών έχει πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.

 Ο φακός της Φίνος Φίλμ με χιουμοριστικό τρόπο διακωμωδεί την διαχρονικότητα της ακρίβειας

Το κύμα ακρίβειας οποίο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά και όπως όλα δείχνουν θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, αποτελεί φαινόμενο που απασχολεί διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.

Ο φακός της Φίνος Φιλμ έχει αποτυπώσει με χιουμοριστικό τρόπο την ακρίβεια τη δεκαετία του ’60 και του ‘70 δημιούργησε ένα βίντεο με ένα ποτ - πουρί από ατάκες των παλιών σταρ του ελληνικού σινεμά που έχουν σχέση με την ακρίβεια, τον τιμάριθμό, τον πληθωρισμό κι άλλα... οικονομικά φαινόμενα της εποχής.

Δείτε ΕΔΩ:

www.ieidiseis.gr/ellada/113126/i-diaxronikotita-tis-akriveias-mesa-apo-ton-fako-tis-finos-film

Πρωταγωνιστούν: Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ξένια Καλογεροπούλου, Κώστας Βουτσάς, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Σταυρίδης κι άλλοι.

ΠΗΓΗ: iEidiseis.gr

                                                                                                                           Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.