ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Οι δύο γαλάζιες παρατάξεις δεν καταδικάζουν την φασιστική δράση

 Γώγος και Μπαντής: Δεν ήξεραν δεν άκουσαν για την φασιστική δράση

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου -που ως μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν τα ζητήματα παιδείας- οι δημοτικές παρατάξεις Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση (ΡΕΚ) και Αριστερή Παρέμβαση κατέθεσαν ψήφισμα καταδίκης της φασιστικής δράσης. Τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις και καταδίκασαν τις φασιστικές επιθέσεις πλην της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» (Γώγος) και «Μαζί για το Βύρωνα» (Μπαντής).

Και οι δύο δημοτικές παρατάξεις της «γαλάζιας» παράταξης δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο μεν κ. Γώγος ανέφερε ότι καταψηφίζει όλα τα ψηφίσματα, ο δε κ. Μπαντής επέλεξε να αποχωρήσει.  

Φαίνεται από την στάση τους ότι δεν θέλουν να κόψουν την επικοινωνία και επαφή με τα διάφορα φασιστοειδή. Μπορεί στους ίδιους να μην τους καταλογίζει κανείς μέχρι σήμερα ότι έχουν ανοιχτή σχέση με φασιστικές οργανώσεις, ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι δεν θέλησαν να πάρουν θέση.

Συμπεριφερθήκαν ως Πόντιοι Πιλάτοι. Δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν είδαν τίποτα για την φασιστική δράση και δολοφονική βία.

Και καλά, ο κ. Γώγος είναι μακριά… και από εκεί που είναι δεν έχει ιδίαν αντίληψη, αφού η επικοινωνία με την πόλη και τη χώρα γίνεται μόνο διαδικτυακά και ηλεκτρονικά. Το πώς μπορεί να ηγείται μιας παράταξης από άλλη χώρα, μόνο αυτός γνωρίζει…

Ο κ. Μπαντής όμως, τι είναι αυτό που τον έκανε να αποχωρήσει; Σε επικοινωνία που είχε με την Ρωγμή στην ενημέρωση ο κ. Μπαντής μετά το δημοσίευμα, μας επισήμανε ότι είχε αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο και δεν απείχε από την ψηφοφορία, όπως αρχικά γραψαμε στο αρθρο μας. 

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η στάση του αυτή απλώς καθορίστηκε από εσωτερικές ισορροπίες στην παράταξη ή ότι σχετίζεται με την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιου Τομέα της Ν.Δ.

Εμείς ως ενημερωτική ιστοσελίδα και ως ομάδα ενεργών πολιτών νιώθουμε πως είναι εγκληματική η αδιαφορία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε πως πριν το 1995 όλοι υποτιμούσαν το φαινόμενο της φασιστικής βίας. Η τρομοκρατία -που απλώθηκε σε γειτονιές, νέους και μετανάστες αρχικά, και πιο μετά σε αριστερούς, σε ομάδες νεολαίας με πολιτική εξωκοινοβουλευτική δράση και συνδικαλιστές- υπήρξε λόγω της σιωπής που επέδειξε ο πολιτικός κόσμος και της ανοχής του επίσημου κράτους.

Έτσι φθάσαμε στην δολοφονική επίθεση του 1998 στον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, στην δολοφονία του Λούκμαν το 2013 και αμέσως μετά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είχαν προηγηθεί όμως πολλές άλλες δολοφονίες ανώνυμων μεταναστών και δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις και βαριοί τραυματισμοί σε εκατοντάδες αριστερούς, συνδικαλιστές, νέους, καλλιτέχνες και άλλους με την ανοχή και την συνενοχή σε πολλές περιπτώσεις της αστυνομίας.

Ουσιαστικά επί 2 σχεδόν δεκαετίες ξεδιπλώθηκε ένα μοναδικό φαινόμενο για τα μεταπολιτευτικά χρόνια οργανωμένης φασιστικής βίας με ευθεία στήριξη από στεγανά του κράτους, ανοχή από αστυνομικές δυνάμεις που κατέληξε σε μία δολοφονική παρακρατική οργάνωση με σαφείς στόχους και επιδιώξεις.

Όλα αυτά έγιναν δυνατά γιατί υπήρξε αρχικά έντονη υποτίμηση έως και ανοχή από το σύνολο της επίσημης πολιτικής σκηνής της χώρας. Όταν αυτή η αδιαφορία συνεχίζεται όμως (σ.σ. με σκοπό προφανώς την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους) είναι συνενοχή στο έγκλημα, προσυπογραφή στήριξης εν λευκώ στα χέρια που κρατάνε μαχαίρια και ρόπαλα, λευκό χαρτί στους μπράβους και στους μαχαιροβγάλτες. Ανοχή τελικά στα διάφορα στεγανά του κρατικού μηχανισμού και στο «βαθύ κράτος» που δεν έχει σχέση με τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

Είναι πολύ βαριά η στάση των κ. κ. Γώγου και Μπαντή και του κάθε πολιτικού που δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για αυτά τα φαινόμενα. Είναι στάση που πλέον λερώνεται και μυρίζει αίμα.

 Διαβάστε το ψήφισμα που ψήφισαν όλες οι παρατάξεις, εκτός των γαλάζιων παρατάξεων (Γώγου - Μπαντή)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα, με έναρξη τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, η ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας της προσπάθειας των φασιστών να ξανασηκώσουν κεφάλι, ένα μόλις χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ.

Προσπαθούν να μολύνουν την νεολαία με το δηλητήριο του μίσους, του ρατσισμού και του φασισμού, να επιβάλλουν στην δημόσια σφαίρα τη μισητή παρουσία τους και τις απάνθρωπες ιδέες και πράξεις τους.

Νεοναζιστικές συμμορίες επιτίθενται σε δράσεις φοιτητικών συλλόγων και σε εκδηλώσεις της αριστεράς (Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης στο ΚΚΕ, Ν. Ηράκλειο Αττική στην ΚΕΕΡΦΑ), θέτοντας σε κίνδυνο, ξανά, την ζωή ανθρώπων. Όλα αυτά τα γεγονότα δεν είναι ούτε «μεμονωμένα περιστατικά» , ούτε «απλοί τραμπουκισμοί και αντεγκλήσεις μεταξύ αντιφρονούντων». Είναι μια οργανωμένη, συστηματική, μεθοδευμένη και στηριζόμενη από πλήρεις δομές και εξοπλισμό εγκληματική δράση σε βάρος όσων αγωνίζονται, αντιφασιστών, αριστερών, μεταναστών, προσφύγων και κάθε διαφορετικού που ξεφεύγει από τα πρότυπα των νεοναζί, που αποτελούσαν ανέκαθεν πρωταρχικό στόχο της ναζιστικής εγκληματικής βίας Θέλουν να χτυπήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα, την εκπαιδευτική κοινότητα και γενικά όποιον σηκώνει κεφάλι απέναντι τους, όπως και την περίοδο 2012 – 2013,

Η κυβέρνηση , αντί να καταδικάσει ρητά και κατηγορηματικά τις φασιστικές επιθέσεις, επιχειρεί με απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της, όπως του υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου να εξισώσει την εγκληματική ναζιστική βία με τον αντιφασιστικό αγώνα, αναπαράγοντας την θεωρία των "δύο άκρων". Μιλάει για «εκατέρωθεν βία» και προκλήσεις από το αντιφασιστικό κίνημα και προσπαθεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τους νοσταλγούς των ναζί με την αγωνιζόμενη κοινωνία. Την ίδια προσπάθεια επιχειρούν και διάφοροι άλλοι πολιτικοί, μεγαλο-δημοσιογράφοι και παράγοντες του κατεστημένου, ενώ μέσα στους μηχανισμούς του κράτους θύλακες των φασιστών δρουν ανενόχλητοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα:

- Καταδικάζει κατηγορηματικά τις φασιστικές επιθέσεις

- Αποδοκιμάζει όσους και όσες επιχειρούν να ξεπλύνουν τους φασίστες μέσω της ανιστόρητης και αντικομουνιστικής θεωρίας των δύο άκρων

- Καλεί την κυβέρνηση να δείξει τέλος στην «ένοχη ανοχή» που επιδεικνύει και αναλάβει δράση απέναντι στην επανεμφάνιση των φασιστικών «ταγμάτων εφόδου» πριν να έχουμε νέο Παύλο Φύσσα, νέο Σαχζάτ Λουκμάν

- Χαιρετίζει την απόφαση της ΟΛΜΕ για τη διοργάνωση ημέρας αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία στην επέτειο της καταδίκης της ΧΑ στις 7/10, και δηλώνει ότι ο Δήμος θα παρέχει ό,τι στήριξη ζητηθεί από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για τέτοιες δράσεις

- Καλεί τους πολίτες του Βύρωνα να διατρανώσουν, με το σύνολο του δημοκρατικού λαού, την αντίθεση τους στον φασισμό και σε αυτούς που τον εκτρέφουν και τον συντηρούν.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα διαμηνύει ρητά προς κάθε κατεύθυνση ότι το φασιστικό δηλητήριο δεν χωράει στα σχολεία, τις γειτονιές και τους δρόμους του Βύρωνα και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για το διασφαλίσει!

Βύρωνας 11/10/21

Παύλος ΑΝΑΣΤΟΥΛΗΣ δημοτικός σύμβουλος ΑΡΠΑ

Τάσος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ δημοτικός σύμβουλος ΡΕΚΒ

 ...................

Το ψήφισμα αυτό θα αποκτούσε μια προστιθέμενη πολιτική αξία εάν δεν παραμείνει ένα άψυχο κείμενο αναρτημένο στην Διαύγεια αλλά εάν γινόταν πράξη αυτό που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο του ιδίου του ψηφίσματος: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα διαμηνύει ρητά προς κάθε κατεύθυνση ότι το φασιστικό δηλητήριο δεν χωράει στα σχολεία, τις γειτονιές και τους δρόμους του Βύρωνα και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για το διασφαλίσει!».

Θα ήταν ένα βήμα, εάν με το ψήφισμα στο χέρι βλέπαμε τους συμβούλους των παρατάξεων που το ψήφισαν, να το διακινούν σε στέκια νεολαίας, σε σχολειά, στις γειτονιές της πόλης.

Διαφορετικά, είμαστε πάλι, στο «μία από τα ίδια»!

Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.